Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Osallistuvan budjetoinnin aloitteesta toteutetut etanapassit käyttöön

13.5.2024 Tiedotteet Asu ja rakenna Vieraslajit Puistot ja viheralueet Ympäristö ja luonto

Pöydällä viisi paperista etanapassia.
Etanapasseja.

Riihimäen kaupungin etanapassit otetaan käyttöön keskiviikosta 15. toukokuuta alkaen. Osallistuvassa budjetoinnissa toteuttavaksi tuli idea, jossa ehdotettiin, että espanjansiruetanoiden keräämisestä voisi saada pienen palkkion. Näin torjunta houkuttelisi mukaan uusia asukkaita.

Tuo etanatölkit varikolle, kierrätyskeskukseen tai etanatalkoisiin

Etanapassi-kampanja toimii seuraavasti: Kerää espanjansiruetanoita esimerkiksi litran kartonkitölkkeihin. Tuo tölkit kaupungin varikon SER-pisteeseen, kierrätyskeskukseen tai kaupungin etanatalkootapahtumiin. Näissä paikoissa yhdestä litran tölkistä kerättyjä espanjansiruetanoita saa yhden leiman etanapassiin.

Kuudella leimalla passi on täynnä ja sillä saa lunastaa palkkion. Palkkio on esimerkiksi lippu BioRexiin tai Riihimäen Nuorisoteatteriin, lippuja maauimalaan, lahjakortti kahvila Laurelliin tai autopesuun. Etanapassi-palkkion lunastus tapahtuu ottamalla yhteyttä kaupungin vieraslaji-tiimiin.

”Toivottavasti kampanja houkuttelee runsaasti uusia kerääjiä. Espanjansiruetanoiden kerääminen edistää luonnon monimuotoisuutta, ja on samalla hyvää arkiliikuntaa”, kannustaa vieraslajikoordinaattori Anne Kulhoranta.

Nouda passi Tietotuvasta, kirjastolta, varikolta tai kierrätyskeskuksesta

Etanapasseja on noudettavissa Tietotuvasta Matkakeskuksesta, kirjaston infosta, kierrätyskeskuksesta ja kaupungin keskusvarikon SER-pisteeltä. Myös etanatalkoissa jaetaan etanapasseja ja osallistumisesta leiman. 50 nopeimmalle osallistujalle jaetaan keräämiseen tarvittavia välineitä eli pihtejä ja etikkaa.

Osallistuvan budjetoinnin etanatalkoita järjestetään kuusi kertaa, ja niistä ilmoitetaan Visit Häme ja MenoInfo-sivustoilla sekä Riihimäen kaupunkitekniikan ja Riihimäen kaupunkikehityksen sosiaalisen median kanavilla. Kauden ensimmäiset talkoot järjestetään Petsamossa kampanjan alkaessa keskiviikkona 15. toukokuuta kello 8.00–9.30. Kokoontuminen K-Market Otson kierrätyspisteen vieressä.

Etanapasseja jaetaan enintään kolme yhdelle henkilölle verotuksellisista syistä.  Espanjansiruetanan torjunta -suunnitelman koko budjetti on 6000 euroa.

Vuodesta 2020 tehty laajaa torjuntatyötä

Riihimäellä on torjuttu espanjansiruetanoita määrätietoisesti jo vuosia, mutta vuodesta 2020 kaupunki on torjunut espanjansiruetanoita laajamittaisesti levittämällä torjunta-ainetta, järjestämällä talkootapahtumia sekä niittämällä ja leikkaamalla puistoalueita torjuntatoimet huomioiden. Ympäri kaupunkia on 25 etanaroskista, jotka löytyvät kaupungin karttapalvelusta.

Riihimäen kaupunki kiittää aktiivisia asukkaita.

Ohje etanapassien käyttöön kaupungin Vieraslajit-sivulla.

Lisätiedot