Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kuppikivi-teos voitti rautatieaseman alikulun taidekilpailun

14.1.2021 Tiedotteet

Riihimäen rautatieaseman alikulkukäytävän taidekilpailun on voittanut kuvataiteilija Antti Tenetz mediataideteoksellaan Kuppikivi.

Riihimäen rautatieaseman alikulkukäytävän peruskorjauksen yhteydessä asematunneliin hankitaan julkista taidetta. Taideteoksen toteuttamiseksi Riihimäen kaupunki avasi heinäkuussa mediataiteen kutsukilpailun, johon kutsuttiin viisi kuvataiteilijaa tai taiteilijaparia; Saara Ekström, ic-98, Pink Twins, Charles Sandison ja Antti Tenetz. Kilpailuaika päättyi 16.11.2020 ja kilpailuehdotuksia saapui viisi: Kuppikivi, Travelogue, Pieni suuri matka, Uusi normaali ja Puukansan tarina.

Taidekilpailun palkintolautakunta tutustui kilpailuehdotuksiin kahdessa kokouksessaan joulukuussa. Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi ehdotuksen Kuppikivi, jonka on laatinut kuvataiteilija Antti Tenetz.

“Voittajaehdotus sopi palkintolautakunnan mielestä parhaiten kilpailuohjelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Teos on aiheeltaan ajankohtainen, mutta samalla paikallishistoriaan nojaava ja toimii kaupunkilaisia sekä kaupunginosia yhdistävänä elementtinä”, kertoo Riihimäen vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén.

Toiselle sijalle kilpailussa asetettiin Charles Sandisonin ehdotus Travelogue ja kolmannelle sijalle teosehdotus Puukansan tarina, jonka oli laatinut taiteilijapari IC-98 eli Patrik Söderlund ja Visa Suonpää. Yleisöäänestyksen suosikiksi nousi kilpailuehdotus Uusi normaali, jonka oli laatinut taiteilijapari Pink Twins eli taiteilijaduo Juha ja Vesa Vehviläinen. Tämä ehdotus sai kilpailussa kunniamaininnan.

Kaikki kilpailuehdotukset ovat esillä Riihimäen taidemuseossa 14.-24.1. 2021.

Kuppikivi mediataideteos on laajennettu muotokuva ja maisema Riihimäestä. Aikanaan kuppikivet yhdistivät ympäröivän luonnon ja ihmisen yhteen paikkaan. Niistä väitetään löytyvän taivaankappaleiden tai maastonkohtien sijainteja ja karttoja. Kuppikivet olivat paikkoja, joihin tuotiin ruokaa ja joissa kohdattiin.

Teoksen idea nousee Riihimäen rautatieaseman lähellä Szolnokinpuistossa sijaitsevasta uhri- eli kuppikivestä. Teos inspiroituu ympäristöstä ja yhdistää alikulkutunneliin eri aikakausia ja paikkoja. Mediataideteos muuttuu vuodenaikojen mukaan ja jokaiselle vuodenajalle on oma videoteoksensa. Teosta on tehty koneoppivien kilpailevien keinoälymallien avulla, jotka oppivat tuottamaan kuvaa niille syötetystä materiaalista ja aineistoista. Mallit ovat kehittyviä ja evolutiivisia. Kuvamateriaali toistetaan LED-näytöillä, mobiililaitteissa ja verkkosivustolla.

”Oli kunnia osallistua korkealuokkaiseen mediatiedelähtöiseen julkisen taiteen kutsukilpailuun. Sukellus Riihimäkeen ja lähiympäristöön kilpailuvaiheessa avasi näkökulmia paikallisuuteen, historiaan ja luontoon. Lähtökohtana ollut paikallisten kohteiden ja haastavan keinoälyrakenteen avulla rakennetun teoksen visuaalisuus onnistui, mutta en odottanut tätä yllättävää kilpailu voittoa. Olen kiitollinen yhteistyötahoille niin Riihimäellä kuin muualla”, Tenetz sanoo.

Antti Tenetz on kuvataiteilija, joka työskentelee mediataiteen, biologisen taiteen ja kaupunkitaiteen rajapinnassa. Hän keskittyy taiteen ja tieteen yhdistämiseen, ja käyttää usein erilaista teknologiaa, kuten droneja, satelliittiseurantaa, pelimoottoreita ja koneoppimista. Tenetzin teoksia ja yhteistyöhankkeita on ollut esillä niin Suomessa kuin ulkomaillakin, kuten Venetsian biennaalissa ja Tate Exchange -ohjelmassa.

Asematunneliin toteutettavan teoksen hankinnasta päättää kaupungin monialainen taidetyöryhmä tammikuun lopussa. Tunnelin korjauksen arvioidaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä, jonka jälkeen teos voidaan asentaa paikoilleen.

Rautatieaseman alikulkukäytävän taidekilpailun kilpailupöytäkirja

Lisätiedot: vastaava kulttuurituottaja Anna Vesén, p. 040 330 4701, anna.vesen@riihimaki.fi