Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kuntien yhteinen E-kirjasto avautuu 29.4.2024 

18.4.2024 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Kirjasto

Nuori mies ja nainen kuuntelevat yhdessä äänikirjaa ja makaavat sängyllä.
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

E-kirjastosta voi lainata kirjoja ja lehtiä

Ratamo-kirjastoihin kuuluvat kunnat, Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi ja Riihimäki, ovat mukana kuntien yhteisessä E-kirjastossa, joka avautuu maanantaina 29.4.2024. E-kirjastosta voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä maksutta.

E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, joka ladataan puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta. Kirjastokorttia tai kirjastokäyntiä ei tarvita, vaan palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella, esimerkiksi pankkitunnuksilla. Huoltaja tekee rekisteröitymisen alle 13-vuotiaan puolesta. Omasta kirjastosta voi tarvittaessa kysyä apua palvelun käyttöönotossa.

E-kirjastoa voivat käyttää ne henkilöt, joiden kotikunta on liittynyt E-kirjastoon. Mukaan liittyneitä kuntia on palvelun avautumisvaiheessa yli 200. Näiden kuntien asukasmäärä kattaa noin 85 % Suomessa asuvista henkilöistä. Palvelun tuottaa Kansalliskirjasto yhteistyössä yleisten kirjastojen kanssa.

E-kirjastoon tulee aineistoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi ja jonkin verran muilla kielillä. Englannin- ja muunkieliset aineistot ovat käytettävissä viimeistään heinäkuun alkupuolella.

E-kirjat ja e-äänikirjat

E-kirjan ja e-äänikirjan voi lainata käyttöönsä kahdeksi viikoksi, minkä jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Kirjan voi myös itse palauttaa ennen laina-ajan päättymistä.

Lukuoikeuksia on rajallinen määrä, joten suosituimpia aineistoja voi joutua jonottamaan. E- ja äänikirjoihin voi tehdä varauksia. Lainoja voi olla kerralla viisi, samoin varauksia. Aineistoja hankitaan jatkuvasti lisää, joten uutta luettavaa ja kuunneltavaa tulee viikoittain.

Vanha e- ja äänikirjapalvelu Ellibs jää pois käytöstä kaikissa Ratamo-kirjastoissa kesäkuun lopussa.

Digitaaliset lehdet

E-kirjasto mahdollistaa myös aikakauslehtien digitaalisten näköisversioiden lukemisen mobiilisovelluksen ja myöhemmin toteutettavan verkkosivuston kautta. E-lehtien toimittajana on ePress-palvelu. Lehteä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.

E-kirjastoa valmisteltiin Helsingin kaupunginkirjaston hallinnoimassa ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa E-kirjastohankkeessa. E-kirjasto siirtyi Kansalliskirjastoon vuoden 2024 alusta alkaen.

Lisätietoja palvelusta
Kansalliskirjasto