Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Koiria ei saa uittaa taimenten kutusoraikolla Käräjäkoskella

17.10.2022 Tiedotteet Koe ja näe Asu ja rakenna Vantaanjoki Ympäristö ja luonto

Matalaa vettä ja sorapohja näkyy. Vedessä myös isompia kiviä.
Taimenet kutevat Käräjäkosken soraikkoon. Kuva: Oula Tolvanen

Riihimäen kaupunki muistuttaa, että 1.10–15.6. välisenä aikana Käräjäkoskella ei saa uittaa koiria taimenten kutusoraikolla. Myöskään ihmisten ei pidä kahlata taimenten kutualueella.

Taimen on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi ja Vantaanjoen Käräjäkoskea on kunnostettu runsaasti, jotta taimenkanta palautuisi. Käräjäkosken alue kuuluu nykyisin Vantaanjoen tuottavimpiin taimenkoskiin.

”Olemme saaneet palautetta, jonka mukaan kutusoraikolla uitetaan koiria. Tämä on ehdottomasti kielletty, sillä edestakaisin säntäilevä koira saattaa tuhota tuhansia tai kymmeniä tuhansia taimenalkioita. Kutevat sukukypsät kalat saattavat myös pelästyä koiria”, kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman muistuttaa.

Käräjäkoskelle asennetaan kyltti, jossa koirien uittaminen kielletään. Lisäksi kyltissä muistutetaan siitä, ettei ihmisten pidä kahlata kutusoraikolla. Käräjäkoskella on jo tietoa virtapaikkoja koskevasta kalastuskiellosta ja luontopolun tietoiskut kertovat muun muassa taimenesta ja koskiluonnosta.

Meritaimen on vaelluskala, jonka kutuaika ajoittuu syksyyn. Taimenen lisääntyminen Vantaanjoessa ajoittuu pääosin loka–marraskuulle. Silloin naaraskala laskee mätiä kutusoraikolle ja koiraskala hedelmöittää sen maidillaan.

Naaraskala hautaa hedelmöitetyn mädin kutusoraikon sisään. Siellä mäti kehittyy kevääseen asti. Kehittymisaikana soran sisällä oleva mäti on erittäin herkkää ja kehittyvät alkiot kuolevat helposti esimerkiksi erilaisten fysikaalisten häiriöiden, kuten soraikolla kävelemisen, seurauksena.

Riihimäen kaupunki on kunnostanut Vantaanjokea yhdessä Virtavesien hoitoyhdistys Virhon kanssa.