Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina Lasten ja nuorten talon tarveselvitystä

25.11.2021 Tiedotteet Vaikuta ja tutustu Elä ja voi hyvin Opi ja kasvata Hankinnat Nuorisopalvelut Opistot ja taidekoulu Perusopetus Päätöksenteko Rakentaminen Varhaiskasvatus

Kuvituskuva, Riihimäen vaakuna
Kuva: Riihimäen kaupunki

Riihimäen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 29.11. kokouksessaan Lasten ja nuorten talon tarveselvitystä. Kaupunginjohtaja Jere Penttilä ehdottaa hallitukselle, että se hyväksyy tarveselvityksen ja käynnistää Lasten ja nuorten talon hankesuunnitelman. Ehdotus pohjautuu kaupungin kehityksen ja kasvun turvaamiseen sekä lautakuntien lausuntoihin.

”Lautakuntien lausunnot tukevat laajan toteutuksen ja monipuolisten palvelujen Lasten ja nuorten talon rakentamista radan läheisyyteen. Ratkaisu on pedagogisesti perusteltu ja samalla paras kaupungin kehityksen ja elinvoiman kannalta. Radan varren sijainti mahdollistaisi monimuotoisen asuntotuotannon ja uudenlaisten Asuntomessujen hakemisen”, kaupunginjohtaja Penttilä sanoo.

Asuntomessut Oy uudistaa konseptiaan kohti kestävämpiä ratkaisuja muun muassa liikkumisen ja väliaikaistilojen osalta. Lisäksi messuorganisaatio haluaa tuoda tapahtuman keskelle kaupunkia.

”Asuntorakentaminen sekä Lasten ja nuorten talo liittäisivät Peltosaaren, rautatieaseman ja keskustan tiiviiksi kokonaisuudeksi ja yhdistävät alueet niin rakenteellisesti kuin sosiaalisestikin. Peltosaaressa on ollut useita kehittämishankkeita, mutta niiden teho on jäänyt vajaaksi. Todellista kehittymistä tapahtuu vasta, kun alueeseen investoidaan, luodaan uusia monipuolisia asumismahdollisuuksia sekä palveluja ja ihmiset liikkuvat alueella. Nämä luovat turvallisuutta ja sosiaalista integraatiota.”

Laajan toteutuksen Lasten ja nuorten talo on kaupungin talouden kannalta edullisin ratkaisu, sillä tilojen yhteiskäyttö lisääntyy, käyttöaste on korkea ja käyttämättömien tilojen peruskorjaus- ja käyttökustannuksista voidaan luopua. Uudet tilat ovat nykyaikaiset, esteettömät, viihtyisät ja turvalliset. Taloon suunnitellut liikunta- ja musiikkisalitilat mahdollistaisivat kaupungin liikunta-, kulttuuri- ja tapahtumatarjonnan kehittämisen.

Kaikki tarveselvitykseen kantaa ottaneet kolme lautakuntaa kannattivat niin sanottua laajaa mallia eli useiden kaupungin palveluiden sijoittamista Lasten ja nuorten taloon. Lisäksi sivistyksen ja osaamisen lautakunta sekä tekninen lautakunta kannattivat yksimielisesti rakennuksen sijaintipaikaksi radan vartta. Elinvoimalautakunta esitti ainoana äänestyksen jälkeen rakennuksen sijainniksi Peltosaaren vanhan koulun paikkaa. Päätös syntyi äänin 7–4.

Kaupunginhallitukselle tulevan ehdotuksen mukaan radan varteen rakennettaisiin 10 000 bruttoneliön rakennus, johon sijoitetaan koulu, varhaiskasvatusta sekä taidekoulun, musiikki- ja kansalaisopiston sekä nuorisopalveluiden palveluja. Valmistuessaan Lasten ja nuorten talossa oleva koulu olisi Uramon kolmisarjaisen koulun kokoinen. Kolmisarjaisuudella tarkoitetaan sitä, että jokaisella luokalla on kolme rinnakkaista luokkaa. Koulu olisi tarkoitettu radan itäpuolen oppilaille.

Lasten ja nuorten talon on tarkoitus valmistua syksyksi 2026. Hankesuunnitteluvaiheessa tilojen käyttäjiä kuullaan ja otetaan mukaan suunnitteluun, jotta kokonaisuudesta tulee mahdollisimman toimiva.

Linkki esityslistaan.