Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Grooming – mistä on kyse?

2.6.2022 Tiedotteet Opi ja kasvata Elä ja voi hyvin Lap­siys­tä­väl­li­nen kun­ta

Riihimäen kaupunki järjestää Mitä on grooming ja miten voimme suojella lapsia
-koulutuksen torstaina 9.6. klo17–18 Riksulassa. Kouluttajana tilaisuudessa toimii Jenni Sten, joka on koulukuraattori, seksuaalineuvoja ja sosionomi (AMK).

Groomingilla tarkoitetaan aikuisen lapseen kohdistamaa houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Groomingia voi tapahtua sekä netissä että sen ulkopuolella. Groomingia voi olla esimerkiksi seksuaalissävytteinen viestittely, kuvien/videoiden lähettäminen tai pyytäminen. Grooming voi olla prosessi tai suora seksuaalissävytteinen ehdotus. Aikuisen ei tule koskaan lähestyä lasta seksuaalissävytteisesti. Kyse on seksuaaliväkivallasta, jos aikuinen pyytää lapselta alastonkuvaa tai lähettää sellaisen itsestään, viestittelee seksuaalissävytteisesti tai on lapsen kanssa seksuaalisessa kanssakäymisessä netin välityksellä tai fyysisesti.

Aikuisten tehtävä on suojella lasta ja siksi on tärkeää tietää mitä lapsi puuhaa netissä. Nettikuulumisten kysyminen tulee ottaa osaksi normaalia kuulumisten kyselyä. Lasta ei myöskään tule koskaan syyllistää, mikäli hän on kohdannut jotakin ikävää netissä. Pelko aikuisen suuttumisesta voi estää lasta kertomasta.