Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Aurinko paistaa sähköä Riihimäen päiväkoteihin ja kouluihin

7.7.2021 Tiedotteet

Antaa auringon paistaa, sillä jo viidessä Riihimäen kaupungin omistamassa kiinteistössä käytetään aurinkosähköä. Aurinkopaneelit on asennettu Piikinmäen, Kirjauksen ja Kontiontien päiväkoteihin sekä Harjurinteen kouluun ja Riihimäen lukioon. Näihin päiväkoteihin ja Harjurinteen kouluun aurinkopaneelit asennettiin vuonna 2018 ja lukio sai omansa viime vuoden aikana.

Esimerkiksi Piikinmäen päiväkodin aurinkosähkön kokonaistuotanto on 64,8 megawattituntia, jolla voisi esimerkiksi saunoa 10808 tuntia tai katsoa televisiota 682 624 tuntia.

”Kaikki aurinkosähköjärjestelmät ovat toimineet odotusten mukaisesti sekä huoltovapaasti tuottaen osan kiinteistöjen sähköstä”, sähkövastaava Asko Paajanen sanoo.

Riihimäen kaupungin ostama sähkö on ollut uusiutuvilla energialähteillä tuotettua vuodesta 2018 alkaen. Uusiutuvia energialähteitä ovat aurinkoenergian lisäksi esimerkiksi vesi- ja tuulivoima sekä biokaasu. Kaupunki pyrkii pitämään linjansa ja viimeisimmän sähkönkilpailutuksen mukaan se on uusiutuvasti sähköinen ainakin vuoteen 2026 asti.

Sähkön kokonaiskulutus oli kaupungin omistamissa kiinteistöissä viime vuoden aikana 10 851 megawattituntia, mikä on noin 650 megawattituntia vähemmän kuin vuoden 2019 aikana. Sähkön kulutusta vähensivät koronapandemiasta johtuneet sulut sekä kaupungin henkilöstön siirtyminen etätyöskentelyyn. Eniten sähköä kuluttivat viime vuoden aikana jäähalli, uimahalli ja Riihikoti.

”Sähkön kulutusta on saatu pienemmäksi myös esimerkiksi lisäämällä energiatehokkaita työskentelytapoja”, ympäristöasiantuntija Jenni Takala kertoo.

Myös katuvalaistuksen uudistukset ovat pienentäneen kaupungin sähkön kulutusta. Vanhat katuvalot ovat olleet varsinaisia sähkösyöppöjä: uudistukset ovat pienentäneet katuvalojen sähkönkulutusta vuosina 2010–2020 peräti 48 prosenttia – ja samaan aikaan katuvalojen kokonaismäärä on lisääntynyt prosentilla 6,4 prosenttia.  Pimeässä ei siis tarvitse vaeltaa, sillä Riihimäkeä valaisee nykyisin 7720 katuvaloa.

Resurssiviisas Riihimäki 2030:

Riihimäki on resurssiviisas kaupunki.

Riihimäki toimii hiilineutraalisti eikä tuota ilmastonmuutosta aiheuttavia kasvihuonepäästöjä.

Riihimäki toimii kiertotaloudessa, jossa materiaalit kiertävät eikä jätettä synny.

Riihimäellä kulutetaan luonnonvaroja kestävästi.

Riihimäellä on monipuolinen luonto, viihtyisä elinympäristö ja ekotehokas kaupunkirakenne.

Lisätiedot:

Jenni Takala, ympäristöasiantuntija, puh: 050 380 9865