Yleinen

Ville Pynnösen Rakas Riksu julkaistaan perjantaina Lähiöfesteillä

Riihimäkeläisen sarjakuvataiteilija Ville Pynnösen Rakas Riksu -sarjakuvateoksen julkistaminen tapahtuu perjantaina Lähiöfestien iltajuhlassa Peltosaaressa. Pynnönen on luonut viime kesän projektissaan kuvaa Riihimäestä omien ja saatujen tarinoiden kautta. Sarjakuvaidea syntyi, kun Riihimäen kaupungille tuli tarjolle hieno mahdollisuus tehdä yhteistyötä Pynnösen kanssa. Sarjakuvakirja on yksi keino, jonka avulla voidaan edistää strategian mukaista kohtaamista ja vahvistaa Riihimäen kulttuurikaupunkibrändiä.

– Kirjan julkaiseminen tuntuu hyvältä. Ihan siksikin, että joskus saa jotain pikkuisen isompaakin aikaan. Tällaiset kirjat vaativat tietysti myös rahoittajaosapuolta ja osapuolta, jota aihepiiri kiinnostaa. Nyt kirjan liikkeelle saaja oli Riihimäen kaupungin vs. kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesèn. Haluankin kiittää kaikkia kirjaan tekoon osallistuneita tahoja, sarjakuvataiteilija Ville Pynnönen kertoo.

Pynnösen sarjakuvateoksessa kerrotaan sarjakuvan keinoin yhdeksän riihimäkeläistä tositarinaa. Kirjasta kerrotaan näin:

Riihimäki merkitsee useimmille vain pakollista seisoskelua rautatieasemalla, kun odotetaan jatkoyhteyttä jonnekin muualle. Mutta toki Riksu on muutakin kuin risteysasema. Käsipallokaupungin teatteri- ja museo-osaaminen on huomattu valtakunnallisesti. Kirjaston maine on legendaarinen. Tässäkin teoksessa mainittuun Vihreään taloon tullaan kuuntelemaan musiikkia Helsingistä asti. Siinä muutama syy, joiden vuoksi Rakkaan Riksun tekijä Ville Pynnönen (s. 1974) uskoo, että Riihimäki on hänen lopullinen kotikaupunkinsa. Lisäksi Riihimäki on täynnä tarinoita. Rakas Riksu sisältää yhdeksän Pynnösen sarjakuvanovelleiksi dramatisoimaa paikalliskertomusta. Kahdeksan niistä perustuu tositapahtumiin ja se viimeinenkin olisi aivan hyvin voinut tapahtua.

– Yksi mielipiirrokseni näistä sivun kokokuvituksista on Mirja Varma ja Yrjö Riutan hevonen Myrsky (50-lukua) -piirros, joka on itse asiassa piirretty jo 10 vuotta sitten, mutta saattaa olla hyvinkin kaikkien aikojen mielityöni näistä hiusterätussitöistä.

Riihimäen kaupunki oli vahvasti mukana, kun Pynnösen sarjakuvaprojekti lähti käyntiin.

– Riihimäen vahva kulttuuripääoma rakentuu myös yksittäisten taiteen tekijöiden osaamisesta. Paikallista kulttuuriperintöä luodaan ja vaalitaan täällä tosi monipuolisesti.  Mahtavaa, että tunnetumpien taidealojen osaajien lisäksi Riihimäeltä löytyy myös marginaalisempien lajien taitajia, kuten sarjakuvataiteilija Pynnönen, iloitsee Riihimäen kaupungin vs. kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesèn.

– Sarjakuva on nykyään arvostettu ja alati kehittyvä taidemuoto, joka osaavissa käsissä taipuu vaikka urbaaneiksi kotikaupunkitarinoiksi. Pynnösen sarjakuva-albumi on mainio osoitus sarjakuvan ilmaisuvoimasta. Sain seurata sarjakuvan valmistumista läheltä. Hallittu kokonaisuus voi vaikuttaa kepeästi syntyneeltä, mutta tosiasiassa sitä edeltävä ajatustyö ja jokaisen ruudun käsin piirtäminen on vaatinut käsittämättömän määrän työtunteja, kärsivällisyyttä ja välillä tuskanhikeäkin. Lopputulos on kuitenkin kaiken vaivan arvoinen – kuvaus kotikaupungista on omintakeinen, hiukan rouhea, sopivan boheemi, mutta ehdottoman sympaattinen, ihan kuten taiteilija Pynnönen itsekin, Vesen kehaisee.

– Riihimäki merkitsee minulle tuttuutta, turvaa ja kotia. Kirjan lukijalle kokemus Riihimäestä on toki aina henkilökohtainen, Pynnönen päättää.

Lähiöfestiä vietetään perjantaina 17.5. Riihimäen Peltosaaressa. Sarjakuva-albumin julkistus on Lähiöfestin iltatilaisuudessa kello 19.15.

 

Lisätietoja:

kulttuuri- ja hyvinvointipäällikkö Anna Vesén

puh. 019 758 4701


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.