Katu- ja puistoyksikkö Tekniset palvelut

Valohimmelit juhlistavat Kolmiopuiston 90-vuotista historiaa

Riihimäen Kolmiopuiston 90-vuotista taivalta juhlistetaan puihin ripustettavilla valohimmeleillä. Valot syttyvät 23.11.2019 järjestettäviin Riihimäen Joulukadun avajaisiin.

Kolmiopuisto oli Riihimäen kauppalan ensimmäinen kunnallinen puisto ja se rakennettiin 1929. Suunnittelijana ja rakennuttajana toimi Urho Mäkinen, joka työskenteli tuolloin kauppalan rakennusmestarina. O.I.Meurmanin 1925 vahvistetussa kauppalan asemakaavassa tuo kolmionmuotoinen ala on merkitty alueeksi, joka on järjestettävä puistoksi.

Puistossa sijaitsi Riihimäen ensimmäinen julkinen käymälä. Tämä harjakattoinen yksikerroksinen käymälärakennus purettiin 1960-luvun alussa ja samoihin aikoihin puistoon rakennettiin nykyisinkin siellä oleva pieni tasakattoinen ja tiiliverhoiltu muuntajarakennus.

1990-luvulla puisto toimi monen tapahtuman näyttämönä, joita ideoi ja suunnitteli silloinen kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund. Puistossa vietettiin esimerkiksi kynttilänpäivää, jolloin puistotoimi jäädytti sinne suuren jäälyhdyn. Lisäksi Kolmiopuistossa oli punainen mökki, joka toimi pääsiäisenä tipumökkinä, jouluna joulukalenterina ja juhannuksena mökin viereen tuotiin lipputanko ja perunamaineen.

Suihkulähteen Kolmiopuisto sai 1994 ja se saneerattiin 2010. Viime vuosina puistossa on pelattu esimerkiksi mölkkyä ja petanqueta Kotokartanosäätiön järjestämissä tapahtumissa.

Kolmiopuisto on yksi tärkeimmistä Riihimäen keskustapuistoista.

”Sillä olisi monta tarinaa kerrottavana”, toteaa kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman. ”Idea himmeleistä tuli puistosta itsestään, sen muodosta ja nimestä ja lisäksi valoja pimeään kauteen toivotaan jatkuvasti”, kertoo Sundman.

Puiston tasavuosien lisäksi tasavuosia täyttää myös Riihimäen kaupungin puistotoimi. Ensimmäisen kaupunginpuutarhurin viran perustamisesta Riihimäelle tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Ensimmäisenä puutarhurina toimi Otso Salmi vuosina 1949-1977.

Valohimmeleiden lisäksi pimeyttä torjutaan vanhojen kausivalojen lisäksi uudella valopuulla. Pohjoisen Asemakadun ja Öllerinkadun risteyksessä olevaan lehmukseen on kiedottu 30 led-valoketjua ja siinä tulee loistamaan 3600 valoa.

 

Lisätietoja

Päivi Sundman vs. kaupunginpuutarhuri

paivi.sundman@riihimaki.fi, 019 758 4924

 

Kolmiopuiston osoite: Hämeenkadun ja Valtakadun risteys

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.