Hyppää sisältöön

Omatoimiaika laajentaa Riihimäen kirjaston aukioloaikoja!

6.10.2022 Tiedotteet Elä ja voi hyvin Kirjasto

Kuvassa kirjastorakennus syksyllä
Kuva: Anna-Maija Ahola

Riihimäen kirjastossa otetaan maanantaina 10.10.2022 käyttöön omatoimiaika, jolloin voit kirjaston asiakkaana käyttää omatoimikirjastoa myös kirjaston palveluaikojen ulkopuolella.

Omatoimiaika on käytössä
maanantai-perjantai klo 7.00-9.00 ja klo 19.00-21.00
lauantaisin klo 7.00-9.00 ja klo 15.00-21.00
sunnuntaina ja pyhäpäivinä klo 7.00-21.00.

Asiointi tapahtuu tällöin kokonaan itsepalveluna, eli henkilökunta ei ole silloin paikalla.

Omatoimikirjastoon kirjaudutaan ulko-oven vieressä olevalla lukijalaitteella. Kirjautumiseen tarvitset Ratamo-kirjastojen (Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki) kirjastokortin ja pin-koodin. Voit käyttää myös mobiilikirjastokorttia sisäänkirjautumisessa. Lukijaan asetetaan kirjastokortti ja näppäillään pin-koodi (sama koodi, jota käytetään lainausautomaateilla ja verkkokirjastossa). Kirjautuminen avaa oven lukituksen.

Omatoimikirjasto on Riihimäellä rajattu kirjaston ensimmäiseen kerrokseen. Yläkerta ja kirjavarasto eivät ole käytössä paloturvallisuussyistä. Portaikon edessä on lukittu portti ja myös hissin ja kirjavaraston ovet ovat omatoimiaikana lukittuna. Omatoimialueen ulkopuolelle meneminen aiheuttaa hälytyksen, jonka aiheuttamista kuluista vastaa hälytyksen laukaissut asiakas. Pysythän siis palvelulle rajatulla alueella.

Palvelut omatoimikirjastossa

Omatoimiaikana voit lainata ja palauttaa aineistoa automaateilla, lainata omia noudettavia varauksiasi ja lukea lehtiä. Kirjastossa on käytössä langaton asiakasverkko. Voit siis myös käyttää esimerkiksi omaa tietokonettasi, kirjaston hakukonetta ja sähköisten lehtien lukemiseen E-press –palvelua.
Varattu aineisto löytyy varaushyllystä noutonumerollasi. Varaukset ovat hyllyssä numerojärjestyksessä pienimmästä suurimpaan.

Palvelut, kuten kirjastomaksujen maksaminen, tulostus, kopiointi ja uuden asiakkaan rekisteröiminen eivät ole käytössä omatoimiajalla.

Vastuut ja velvollisuutesi omatoimikirjaston käytössä

Omatoimikirjaston käyttö on mahdollista vain, jos olet kirjaston asiakas ja sitoudut kirjaston käyttösääntöihin. Kirjastokortti on henkilökohtainen. Kirjaudu sisään vain omalla kortillasi. Huomioithan, että olet vastuussa sisälle päästämistäsi henkilöistä. Huoltaja voi päästää mukana olevat lapsensa sisään omalla kirjautumisellaan. Kirjastolla on oikeus rajoittaa tarvittaessa omatoimikirjaston käyttöoikeutta.
Kun kirjasto siirtyy normaalin palveluajan jälkeen omatoimiaikaan ja haluat yhä olla kirjastossa, sinun tulee käydä kirjautumassa sisään lukijalaitteella, joka sijaitsee ulko-oven vieressä.

Omatoimikirjaston käytössä sovelletaan kirjaston voimassa olevia käyttösääntöjä, jotka ovat samat kuin kirjastossa muutenkin. Pidäthän paikat siisteinä ja annat muille asiakkaille oman rauhan.

Tallentava kulunvalvonta ja kameravalvonta

Kirjastoissa on käytössä kulunvalvonta ja tallentava kameravalvonta. Aiheettomista hälytyksistä aiheutuvista kuluista vastaa hälytyksen aiheuttava asiakas.

Kulunvalvonta- ja kamerajärjestelmistä muodostuu asiakasrekisteri, jonka selosteen mukainen tarkoitus on asiakkaiden oikeussuojan ja turvallisuuden takaaminen, kohteen omaisuuden suojaaminen sekä rikosten ennaltaehkäiseminen ja niiden selvittäminen.

Tietosuojaselosteet ovat nähtävillä kaupungin verkkosivuilla.

Ongelmatilanteen sattuessa

Jos omatoimikirjasto tai lainaus-palautusautomaatti ovat epäkunnossa, lainaaminen ei ole mahdollista. Voit kuitenkin jättää palautukset ulko-oven vieressä olevaan palautusluukkuun. Henkilökunta palauttaa lainat, kun kirjaston palveluaika alkaa.

Tietokoneiden ja automaattien mahdollisia teknisiä ongelmia voidaan selvittää vasta, kun henkilökunta on paikalla. Ilmoitathan mahdollisista ongelmista kirjastoon.