Hyppää sisältöön

Käännös tehty koneellisesti käyttäen Google Translatea

Koronavirusepidemia jyllää etenkin nuorten aikuisten keskuudessa Riihimäen seudulla

3.3.2021 Tiedotteet

Riihimäen seudulla todettiin 48 uutta koronavirustapausta viikolla 8. Näistä 38 tapausta Riihimäellä, 3 Lopella ja 7 Hausjärvellä. Yli 60 % tartunnoista on nuorilla aikuisilla. Merkittävin yksittäinen tartuntaryväs on peräisin yksityisistä juhlista, jonka jäljiltä on todettu 9 tartuntaa ja n. 40 altistunutta viime viikolle. Tartuntoja näyttää tulevan pääasiassa perhekontakteissa ja tuttavia tapaamalla. Nämä selittävät reilusti yli puolet tartunnoista. Työmaa-altistukset ovat toinen merkittävä leviämisreitti ja niissä altistuneita on usein paljon.

Sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on lisääntymässä, näytteenotossa on kiirettä, puhelinpalvelu ruuhkautuu välillä ja koronajäljitys on kovilla.

Tällä hetkellä epidemiatilanne on Riihimäen seudulla vakava ja nyt tarvitaankin kuntalaisten apua epidemian hillitsemiseen

Paras keino tällä hetkellä on pysytellä kotona ja välttää tapaamasta ystäviä, sukulaisia ja tuttavia aloittaen heti ja jatkaen tätä ainakin muutaman viikon kunnes uudet tapaukset kääntyvät selkeään laskuun. Yksityisiä juhlia ja muita kokoontumisia myös toivotaan vältettävän pienelläkään porukalla. Työpaikoilla on erityisen tärkeää toimia siten, ettei olla ilman maskeja työkavereiden läheisyydessä. Ja jos ilmenee vähäisiäkin koronavirusinfektioon viittaavia oireita, niin mennään testiin herkästi. Välttämättömässä asioinnissa tulee aina käyttää maskia ja huolehtia 2 metrin turvaetäisyydestä. Ulkoilua voi harrastaa vapaasti turvavälit huomioiden.

Jäljitystyötä tekevät hoitajat soittavat positiivisen testituloksen saaneille henkilöille ja selvittävät milloin koronavirusinfektioon sopivat oireet ovat alkaneet. Tämän perusteella he kyselevät keitä koronapositiivinen henkilö on tavannut tartuttavuusaikana, joka alkaa jo 48 tuntia ennen oireiden alkua. Erityisen tärkeää on löytää ne henkilöt, jotka ovat olleet lähietäisyydellä tartunnan saaneeseen ilman maskia n. 15 minuutin ajan. Näille henkilöille jäljittäjät soittavat ja heidät asetetaan karanteeniin mikäli altistumisen kriteerit täyttyvät.

Koronajäljitys on ruuhkautunut etenkin pääkaupunkiseudulla ja jos altistus on sieltä, saattaa tieto mahdollisesta altistumisesta/positiivisesta testituloksesta tavoittaa ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­muuta kautta ennen jäljittäjien yhteydenottoa. Näissä tapauksissa yhteydenottoa suositellaan odotettavan omaehtoisessa karanteenissa kunnes jäljittäjä ottaa yhteyttä ja arvioi tilanteen. Oireiden ilmaantuessa mennään testiin. Jos yhteydenottoa ei muutamassa päivässä kuulu, niin otetaan yhteys jäljittäjiin. Jäljittäjien työtä helpottaa huomattavasti, jos positiivisen testituloksen saanut henkilö listaa jo valmiiksi, keitä on tavannut ja missä on liikkunut 48 h aikana ennen oireiden alkua ja sen jälkeen. Jäljityskyselyn voi myös täyttää ennakkoon sähköisesti Oma raitti -palvelussa.

Tiedote on julkaistu 2.3.2021.

Jarmo Lappalainen
johtajaylilääkäri
Riihimäen seudun terveyskeskuksen ky