Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Sako 100 vuotta

2.5. 10:0026.9. 16:00

Sako 100 vuotta -juhlanäyttely kertoo kuinka aseiden korjauspajasta kehittyi sotavuosien ja jälleenrakennuksen kautta vientiteollisuuden valtti. Kunnianhimoinen asesuunnittelu ja tarkka laadunvalvonta loivat maineen, jonka varassa Sako Oy:stä tuli yksi harvoista suomalaisista yrityksistä, joka onnistui menestyksellisesti myymään kuluttajatuotteita kilpailuille länsimarkkinoille. Sako vaikutti osaltaan ratkaisevasti myös Riihimäen identiteettiin teollisuuskaupunkina ja oli keskeinen osa lukuisten riihimäkeläisten elämää.

Jo vuodesta 1919 lähtien Helsingissä toimineesta Suojeluskuntain Yliesikunnan asepajasta muodostettiin vuonna 1921 itsenäinen yksikkö, Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja. Vuonna 1927 asepaja muutti Riihimäelle toimintansa lopettaneen Suomen Ampumatarvetehtaan tiloihin. Sotien jälkeen Sakon osakekanta siirtyi Suomen Punaiselle Ristille ja tehdas alkoi valmistaa siviilikäyttöön tarkoitettuja tuotteita, kuten mm. huulipuikkoja, matkalaukun lukkoja tai kellosepän työvälineitä. Sotien jälkeen käynnistyi toden teolla myös metsästysaseiden valmistus.

Sako onnistui saamaan vahvan jalansijan Yhdysvaltain markkinoilla, jossa sen maine laatuluodikoiden tekijänä vahvistui entisestään. Suomen muut asetehtaat, Valmet ja Tikkakoski yhdistyivät aikojen saatossa Sakoon, ja vuonna 2000 italialainen Beretta-konserni osti tehtaan itselleen. Omistajanvaihdos on merkittävästi kasvattanut aika ajoin taloudellisissa ongelmissa olleen asevalmistajan markkina-asemaa.

Sako Oy:n kanssa yhteistyössä tehty juhlanäyttely on Metsästysmuseon vuoden päänäyttely ja sisältää runsaasti kuvia, mielenkiintoisia nostoja ja merkittäviä persoonia Sakon historiasta. Esillä on tietysti myös Sakon merkittävimmät asemallit sadan vuoden ajalta, harvinaisuuksista uutuuksiin. Sakon historia on kattava poikkileikkaus suomalaiseen teollisuushistoriaan viimeisten sadan vuoden ajalta piirustuspöydän, sorvin ja laskukoneen äärellä, juoksupojista johtajiin.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
2.5. 10:00
Loppuu:
26.9. 16:00
Kotisivu:
https://www.metsastysmuseo.fi/nayttely/sako-100-vuotta/

Järjestäjä

Suomen Metsästysmuseo
Puhelin:
019 722 294
Sähköposti:
info@metsastysmuseo.fi
Kotisivu:
https://www.metsastysmuseo.fi/

Tapahtumapaikka

Suomen Metsästysmuseo
Tehtaankatu 23 A
Riihimäki, 11910 Suomi
+ Google Map
Puhelin:
019 722 294
Kotisivu:
https://www.metsastysmuseo.fi/