Sivistyspalvelut Ympäristö

Syksyllä asennetut aurinkopaneelit toimivat odotetusti

Riihimäen Harjunrinteen kouluun, Piikinmäen päiväkotiin, Kirjauksen päiväkotiin ja Kontiontien päiväkotiin asennettiin aurinkopaneelit viime vuoden syksyllä.

Tähän mennessä niiden sähköntuotolla olisi voitu laskennallisesti saunoa Harjunrinteen koululla lähes 700 tunnin ajan, Piikinmäen päiväkodissa yli 500 tunnin ajan sekä Kirjauksen ja Kontiontien päiväkotien tuotolla yli sadan tunnin ajan. Mikäli paneelien aurinkovoimalla olisi lämmitetty käyttövettä, sitä olisi saatu noin 150 kuutiota.

Aurinkopaneelit ovat toimineet odotusten mukaisesti ja ne korvaavat osan kiinteistöissä käytettävästä sähköenergiasta. Paneelit on mitoitettu kiinteistöjen tarpeiden mukaisesti ja asennettu kiinteistöjen katoille optimaalisesti suunnaten, jolloin auringosta tuleva energia pystytään hyödyntämään mahdollisimman hyvin.

Aurinkopaneelien asentaminen maksoi esimerkiksi Piikinmäen päiväkotiin 34 000 euroa ja Harjunrinteen kouluun 24 000 euroa. Riihimäen kaupunki saa aurinkopaneeleista valtiolta energiatukea, joka on 25 prosenttia kokonaiskustannuksista.

Aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin keskimäärin kahdessatoista vuodessa niistä saadulla energialla ja siitä syntyvällä säästöllä.

Aurinkopaneelien asentamista on selvitetty myös muihin kaupungin kiinteistöihin. Niitä ei voida asentaa esimerkiksi Riihimäen jäähalliin, koska kattorakenteet eivät kestäisi paneelien kuormaa. Riihimäen kaupungilla ei ole toistaiseksi aikomuksena asennuttaa lisää aurinkopaneeleja kaupungin kiinteistöihin.

Riihimäki2030-strategian mukaan Riihimäki kehittyy pienimmän hiilijalanjäljen kaupunkina. Uusiutuvan energian käyttäminen on yksi askel hiilineutraaliuteen, joka on pitkän aikavälin tavoite.

Ympäristöpolitiikassa on esitetty yhdeksi tavoitteeksi sitä, että vuonna 2030 Riihimäki käyttää pääasiallisesti uusiutuvaa energiaa. Aurinkopaneeliasennukset noudattavat myös kuluvalle valtuustokaudelle asetettua ympäristöpolitiikan toimenpidettä: aurinkosähköä tuotetaan ja käytetään kaupungin kiinteistöissä.OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.