Yleinen

Suomalaisia robotiikan MM-kisoihin Yhdysvaltoihin

Riihimäen robotiikkakisoissa nähtiin nappisuorituksia

Suomalaiset ansaitsivat Riihimäellä viime viikolla pidetyissä SM-kisoissa yhteensä neljä edustuspaikkaa robotiikan MM-kisoihin. Edustusoikeuksista kolme tuli peruskoululaisten VEX IQ-sarjaan ja yksi toisen asteen EDR -sarjaan. Suomen vuoden 2019 USA:ssa pidettävien robotiikan MM-kilpailujen seitsemästä edustuspaikasta peräti neljä meni tänä vuonna riihimäkeläisille joukkueille.

Maapaikan ja osallistumisoikeuden tämän vuoden MM-kilpailuihin saivat Suomen mestari VEX EDR -sarjassa Team4Robotics Riihimäen lukiosta ja aikuislukiosta, VEX IQ;n yläkoulusarjassa Team Orange ja Team Strike Harjunrinteen koulusta ja  Jannut Oulun normaalikoulusta. VEX IQ;n alakoulusarjassa paikan saivat Team Blue Harjurinteen koulusta sekä Rapsters Pennalan koulusta, Orimattilasta. Robotiikan MM-kisat järjestetään Yhdysvaltojen Kentuckyssa vuoden 2019 huhtikuun viimeisellä viikolla.

Osallistumisoikeuden hyödyntäminen edellyttää koulutuksen järjestäjän lupaa sekä matkarahoituksen hankkimista. Yhden joukkueen matka- ja osallistumiskustannukset ovat vähintään 10 000 euroa. Käytännössä joukkueen osallistuminen MM-kilpailuihin edellyttää ulkopuolista rahoitusta.

”Riihimäellä robotiikan opetus ja kisamenestys on ollut mahdollista kiitos kaupunkistrategian sekä luottamushenkilöiden ja opettajien. He ovat nähneet robotiikan opetuksen tulevaisuuden taitona, johon kannattaa panostaa”, Riihimäen sivistysjohtaja Esa Santakallio kiittelee.

 

Riihimäki edelläkävijänä robotiikkaopetuksessa

Riihimäellä voi syksystä 2019 alkaen opiskella robotiikkaa kaikilla kouluasteilla esiopetuksesta lukion loppuun saakka. Robotiikan varhaiskasvatussuunnitelma on juuri valmistumassa ja lukiolle on haettua lupaa robotiikan erityistehtävää varten.

”Pedagogisesti robotiikka tarjoaa mahtavan mahdollisuuden opettaa ohjelmointia, mekaniikkaa ja englannin kieltä. Sekä niitäkin tärkeämpänä ongelmanratkaisutaitoja ja tiimityötä: kisan voi voittaa vain yhteistyössä toisen tiimin kanssa. Oppilaiden into on käsin kosketeltavaa”, riihimäkeläinen robotiikan opettaja Reetta Viitanen kertoo.

Monien ennusteiden mukaan robotiikka ja automaatio tulevat lisääntymään merkittävästi arjessa jo aivan lähivuosina. Elinkeinoelämältä onkin tullut viestiä, että alan monipuolisista osaajista on jo nyt pulaa.

”Rakennamme Hyria Koulutus Oy:n, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Riihimäen Tilat ja kehitys Oy:n kanssa robotiikan kampusta, jossa yritykset ja opiskelijat voivat työskennellä yhdessä”, sivistysjohtaja Santakallio kertoo.

Robotiikan SM- ja EM-kisat järjestettiin Riihimäen Urheilutalolla 9.–13. tammikuuta. Niihin osallistui 231 oppilasta, 13 tuomaria, 42 valmentajaa sekä iso joukko muita kisat mahdollistaneita aikuisia. EM-kisoissa kilpaili yhteensä 24 joukkuetta viidestä eri maasta. Kisat saivat runsaasti näkyvyyttä niin paikallisessa kuin valtakunnallisessa mediassa. Riihimäen Urheilutalolla kävi viiden päivän aikana satoja ihmisiä.  Lisäksi kilpailuja seurasi YouTube -kanavan kautta tuhansia silmäpareja ympäri Eurooppaa.

Riihimäen kaupunki järjesti kilpailun yhteistyössä Roboedu ry:n, Hyria koulutus Oy:n ja Turun yliopiston Rauman kampuksen opettajaopiskelijoiden kanssa. Kilpailujen suoritustaso oli korkea ja kisajärjestelyt onnistuivat erinomaisesti.

 

Yhteystiedot:

sivistysjohtaja Esa Santakallio puh. 019 758 4450

opettaja Reetta Viitanen

Sähköposti etunimi.sukunimi@riihimaki.fiOLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 3 Ei 1 Kyllä 3 Ei 1

Kommentit on suljettu.