Haastekampanja

Siisti hyötyjätepiste SaarikadullaSiisti Riksu -kampanjaan on haastettu mukaan paikallisia yrityksiä ja yhteisöjä. Ideana on ottaa osaa kampanjaan toteuttamalla ”siisti” ympäristöteko.

Ensimmäinen haastettu oli jätehuoltoyhtiö Kiertokapula. Yhtiön toteuttamasta ympäristöteosta kerrottiin Aamupostin Siisti Riksu -palstalla 26.6.2008.

Haaste jatkuu edelleen, kun haastettu yritys haastaa edelleen jonkun toisen tahon. Myös seurat ja yhdistykset voivat esitellä ympäristötekojaan.

Haasteohjeet 2013

Haasteet

  • Riihimäen kaupungin ympäristölautakunta haastoi kaikki kaupungin lautakunnat yhteiseen puidenistutustempaukseen perjantaina 11.9.2009 klo 12.00.
  • 31.3.2009 Kirjauksen päiväkoti siistii lähiympäristöään ja haastaa Kirjauksenmäen palvelukeskuksen mukaan Siisti Riksu -kampanjaan.
  • 20.3.2009 Riihimäen kaupungin kierrätyskeskus osallistuu haastekampanjaan ja haastaa Juppalantorin suurkirppiksen mukaan Siistin Riksun tekemiseen.
  • 30.11.2008 Ekokem vastasi Kiertokapulan haasteeseen esittelemällä vuosi sitten käynnistetyn jätevoimalan paikallisena ympäristötekona. ”Jätevoimalan vaikutus Riihimäen seudun ympäristöön on niin suuri, ettei mikään muu ympäristöteko yllä mittasuhteiltaan samalle tasolle”, uskoo Ekokemin kehityspäällikkö Jorma Manninen Aamupostin Siisti Riksu -palstalla. Kun jäte menee polttoon, on kaatopaikkojen tarve pienempi ja fossiilisia polttoaineiden käyttö lämmityksessä vähäisempää. Siisti Riksu -haasteen Ekokem jatkolähettää yhteistyökumppanilleen Muovix Oy:lle.
  • 26.6.2008 Kiertokapula heittää Siisti Riksu -haasteen Ekokemille. ”Ekokem hoitaa jätteenpolton, joten ajattelimme, että tästä tulisi luonteva jatkumo”, Kiertokapulan viestinnän suunnittelja Virpi Vuolahti kertoo.

 

Siistit ideat ja teot

JulisteVoit lähettää oman Siisti Riksu -idean tai -teon julkaistavaksi näillä sivuilla.

Idean voit lähettää osoitteella:

jenni.lehtonen@riihimaki.fi

13.4.2010
Luontokerholaiset keräsivät täyden ostoskassillisen roskia pieneltä alueelta Riihimäellä.

13.5.2008
Pienet roskien kerääjät Koivurannassa siivosivat puistoalueen, joka alkaa Kaisantien päästä ja jatkuu alamutkan ojalle saakka. Olivat kävelleet alueella ja huomasivat, että muoviroskia ym. oli aika paljon, ja ei muuta kun hanskoja hakemaan ja roskia keräämään. Pikkuisten joukko keräsi kuusi muovikassillista roskia alueelta.

Ympäristöpuihin kirjoitettuja ympäristötekoja

Ompelen vanhoista miesten paidoista lakanapussin

Olen nätisti luonnossa
Pyörällä linturetkelle

Pyöräilen auton sijaan kaupungissa
Käytän vain julkista liikennettä

Syön luomuruoka
Syön luomubanaaneja
Syön lähiruokaa
Syön lautasen tyhjäksi, en heitä menee

Kerään roskan päivässä
Lajittelen roskat ja loput kierrätykseen
En osta muovipussia ”omat kangaskassit”
En roskaa luontoa edes vähäsen

Ostan kotimaista tavaraa
En osta uusia vaatteita, käytän vanhoja
Käytän kestovaippoja

En sytytä turhaan valoja
En tuhlaa vettä ja sähköä
En käy suihkussa joka viikko

Ei tumppia kadulle
Lopetin tupakoinnin

 

Siisti Riksu -kilpailut

Siisti Riksu -kampanjan aikana järjestetään erilaisia aiheeseen liittyviä kilpailuja. Aiheet liittyvät läheisesti lähiympäristön roskaantumisen ehkäisyyn ja viihtyisyyden lisäämiseen.

Syksyllä 2012 käynnistyi peruskouluille suunnattu  Tee Siisti Työ! -kilpailu. Kilpailuaika on 17.9.2012-15.2.2013.

Keväällä 2008 järjestettiin piirustuskilpailu riihimäkeläisille koululaisille ja päivähoidon lapsille. Kesällä kotipihatoimikunta tarkasteli pihoja ja parvekkeita, joista kauneimmat palkittiin perinteisin kiertopalkinnoin ja kunniakirjoin.

Kesällä 2016 Riihimäen kotipihakilpailu oli yksi valtakunnallisen vihervuoden tapahtumista. Se järjestettiin valokuvakilpailuna tunnisteella #kotipihakilpailu2016. Pihojen arvostelussa päähuomio kiinnittyi kaupunkikuvalliseen yleisvaikutelmaan, lähiympäristöön ja huoliteltuun kadunvarsinäkymään. Riihimäen kotipihakilpailu on yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti järjestetyistä pihakilpailuista.

Siisti Riksu -piirustuskilpailu 2008

Siisti Riksu -kampanjan osana tammi-helmikuussa 2008 päivähoidon ja koulujen lapsille ja nuorille järjestettiin Kylttikilpailu.

Kilpailun tarkoituksena oli saada aikaan Riihimäelle eri pisteisiin sijoitettavia kylttejä, joissa siisteys ja elinympäristön viihtyisänä pitäminen tuodaan positiivisesti esiin piirroksin ja lausahduksin.

Kilpailuun osallistuivat seuraavat ikäluokat: päivähoito, 3-6 luokat ja lukio.

Kilpailun piirustukset olivat esillä Siisti Riksu -kampanjan avajaistapahtumassa 26.4.2008 Graniitin aukiolla. Tällöin myös julkistettiin voittajat eri sarjoista.

Päivähoito

Päivähoito, 1. palkinto
1. palkinto

3-6 luokat

3-6 luokat, 1. palkinto
1. palkinto

3-6 luokat, 2. palkinto
2. palkinto

3-6 luokat, 2. palkinto
2. palkinto

Lukio

Lukio, 1. palkinto
1. palkinto

Lukio, 2. palkinto
2. palkinto

Lukio, 2. palkinto
2. palkinto

Lukio, 2. palkinto
2. palkinto

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0