Vanhuspalvelut Yleinen

Senioreille happihyppelyjä ja digiloikkia

Kotokartanosäätiön ja Riihimäen kaupungin yhteistyö kantaa uutta hedelmää, sillä ensi viikolla starttaavat senioreille suunnatut yhteiskävelylenkit ja etäryhmät.

Koronatilanteesta johtuen ennaltaehkäisevät ja ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävät toiminnot, kuten vapaaehtoiskeskus Virsu, ikääntyneiden päivätoiminta ja Kulmakunta-toiminta ovat edelleen suljettuina. Kotokartanosäätiön toiminta on jatkunut pienennetyillä ryhmillä ja osa toiminnasta on siirretty suurempiin tiloihin.

Myös suuren suosion saanut Senioripuistoilu on vetäytynyt talviteloille. Senioreilta saadun palautteen perusteella yhteisölliselle toiminnalle on suuri tarve ja koronan toinen aalto sekä sen mukana mahdollisesti tulevat tiukemmat rajoitukset huolettavat monia.

Tulevaksi talveksi tarvitaan siis toimintaa, joka aktivoi ja vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä myös koronarajoitusten aikana. Niinpä Kotokartanosäätiö ja päivätoimintojen tiimi päätyivät yhteisvoimin panostamaan kahteen erilaiseen toimintaan, joihin toivotaan suurta osallistujainnokkuutta.

Yhteiskävelylenkit eli ”happihyppelyt” ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lenkin kesto on 45 minuuttia, tahti on leppoisa ja myös rupattelulle jää aikaa. Kävelylenkeillä käytetään kasvomaskeja.

Ikäihmiset pääsevät ulkoilemaan yhdessä, kuten kuvassa oleva iäkäs pariskunta.
Yhteiskävelylenkit ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Viikoittain kymmenessä eri kohteessa toteutuvia kävelylenkkejä vetävät Kotokartanosäätiön vapaaehtoiset sekä kaupungin päivätoimintojen tiimi. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on, että myös ikäihmisten päivätoiminnan asiakkaat pääsevät osallistumaan toimintaan.  Saattaja-apua on saatavilla sitä kaipaaville.

Vapaaehtoisena ulkoilukaverina toimiva Pirjo Lievonen kertoo yhteisten lenkkien olevan positiivinen juttu ja itsekin virkistyvänsä aamulenkeillä. Kotokartanosäätiön kävelylenkeillä käynyt Annikki kokee kävelyillä käymisen mukavana ja toteaa, että yhteiselle lenkille tulee helpommin lähdettyä, kun itsekseen ei välttämättä tule lähdettyä käymään kuin kaupassa.

Senioreille suunnattu etätoiminta eli ”digiloikka” on tullut koronan myötä ajankohtaisemmaksi kuin koskaan.

”Etätoiminnan periaate on yksinkertainen: jokainen osallistuu kotoaan ohjattuun ryhmätoimintaan älylaitteen välityksellä. Ryhmänvetäjä on aina paikalla etäryhmässä ohjaamassa ja auttamassa. Toiminnan tärkein sisältö on mukava keskustelu ja toisten kohtaaminen”, kertoo Riihimäen kaupungin Kulmakunta-toiminnan ohjaaja Tiina Leiskamo.

Kaikilla ikäihmisillä ei ole kokemusta älylaitteista, joten tarjolla on myös perusteellista perehdytystä ja hyvät ohjeet. Osallistuja tarvitsee myös laitteen, joka voi olla oma älypuhelin, tietokone tai tabletti.

Kotokartanosäätiön toiminnanohjaaja Maria Harviolla on hyviä uutisia.

”Mikäli kiinnostus nyt heräsi, mutta laite uupuu, Kotokartanosäätiö tarjoaa mahdollisuuden lainata tablettitietokoneen maksutta kahdeksi kuukaudeksi”, hän sanoo.

Digiopastusaikoja voi varata niin monta kertaa, kuin on tarvetta. Opastusta on mahdollista kysyä myös kotiin.

Digitaidoista on paljon muutakin huvia ja hyötyä: moni kertoo hoitavansa pankkiasiat, kauppatilaukset ja yhteydenpitoa sukulaisiin.

”Ja mikäli innostusta riittää, siinäpä hyvä vinkki läheisillekin sitten vaikka pukinkonttiin”, Tiina Leiskamo vinkkaa.

Kävelylenkkien aikataulut:

Maanantai:

Kello 10 Hirsimäen puisto, Kolehmaisenkatu 10

Kello 13 Peltosaaren koulu, Telluskatu 8

Tiistai:

Kello 10 Riihikivenpuisto, Paloheimonkatu

Kello 13 Vanha kaupungintalo, Kalevankatu 1

Keskiviikko:

Kello 9 Kuntokulman edusta, Maantie 16-18

Kello 13 Ingafen edusta, Länsitie 15

Kello 13 Jukka Jalosen puisto

Torstai:

Kello 9 Puistonkulman edusta, Valtakatu 7-9

Kello 10 Vanha tori, Torikuja

Perjantai:

Kello 10 Piilipuisto, Sipusaarentie 31

 

Lisädot:

Kotokartanosäätiön toiminnanohjaaja Maria Harvio, puh 050 5609739

Kulmakuntatoiminnan ohjaaja Tiina Leiskamo, puh 040 6708513

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.