perusopetus Sivistyspalvelut Yleinen

Riihimäki robotiikan kärkikaupunki Euroopassa

Riihimäen robotiikkatiimi osallistui Euroopan komission kutsuvieraskonferenssiin Brysselissä 23. tammikuuta. Konferenssin aikana selvisi, että muu Eurooppa on robotiikan opetuksessa selvästi Riihimäkeä jäljessä.

Robotics and Schools -konferenssiin oli kutsuttu noin sata eurooppalaista robotiikan opetuksen asiantuntijaa ja alan yrittäjää. Konferenssin viesti oli selkeä: robotiikka pitää saada opetuksen osaksi kaikilla asteilla ja kaikkialla Euroopassa.

Konferenssin ennakkotilaisuudessa 22. tammikuuta Riihimäen robotiikkatiimi esitteli kaupungin robotiikan opetuksen mallin, joka herätti paljon kiinnostusta.

”Keskustelut osoittivat, että Euroopassa ollaan robotiikan opetuksessa selvästi meitä jäljessä, vaikka kaikissa osallistuneissa maissa tarve robotiikan opetukselle on jo tunnistettu”, kehityspäällikkö Pia Engström sanoo.

Euroopassa järjestetään yksittäisiä robotiikkaleirejä, teemaviikkoja tai suppeita opetuskokonaisuuksia, jotka keskittyvät pitkälti scratch-ohjelmointiin. Se on yksinkertaisempaa kuin Riihimäellä opetuksessa käytettävät ohjelmointikielet. Riihimäki on myös ainoa kaupunki Euroopassa, jossa robotiikkaan on luotu koulutuksellinen jatkumo ja opettajien täydennyskoulutus.

Lähimpänä Riihimäen mallia oli Italian opetusministeriön esittelemä pilottihanke, jossa robotiikka läpäisee kaikki oppiaineet ja jatkuu läpi perusopetuksen. Varsinaista robotiikkaopetusta on tarjolla yhden valinnaisen viikkotunnin verran.

”Riihimäen robotiikan opetussuunnitelmat, opettajien täydennyskoulutus ja koulutuksellinen jatkumo muodostavat yhdessä robotiikkakampuksen kanssa vahvan toimintakonseptin, jota voidaan viedä Eurooppaan ja muihin maihin”, sivistysjohtaja Esa Santakallio sanoo.

Matkan aikana robotiikkatiimi tapasi myös Euroopan komission edustajia sekä EU:n Suomen pysyvän edustuston viranhaltijoita. EU:n uusi ohjelmakausi tuo entistä parempia mahdollisuuksia robotiikka- ja digiopetuksen kehittämiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa Erasmus ja EU -hankkeita sekä muita kansainvälisen yhteistyön muotoja.

Konferenssiin osallistuivat sivistysjohtaja Esa Santakallio ja kehityspäällikkö Pia Engström.

Lisätiedot:

Esa Santakallio
kehittämisjohtaja
040 330 4450
Eteläinen Asemakatu 4

Pia Engström
kehityspäällikkö
040 629 7672
Eteläinen Asemakatu 4
sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@riihimaki.fiOLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1

Kommentit on suljettu.