Kulttuuri ja vapaa-aika Liikunta Nuoriso perusopetus Päivähoito ja koulutus Sivistyspalvelut

Riihimäki leviämisvaiheessa, luvassa uusia suosituksia ja rajoituksia

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli koronavirustilannetta ylimääräisessä kokouksessaan maanantaina 30. marraskuuta ja arvioi tiedotteessaan maakunnan siirtyneen useampien kriteerien täyttyessä epidemian kiihtymisvaiheesta niin sanottuun leviämisvaiheeseen.

Tämän seurauksena Riihimäen kaupunki ottaa käyttöön perjantaina 27.11.2020 tiedotettuja suosituksia ja rajoituksia, jotka perustuivat sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauskirjeeseen.

Kanta-Hämeen alueella taudin ilmaantuvuus on kaksinkertaistunut kahdessa viikossa. Riihimäellä epidemiatilanne on muuta Kanta-Hämettä selvästi vakavampi. Alueelliset erot maakunnan sisällä ovat toistaiseksi kohtuullisen suuria, mutta pandemiaryhmä oli yksimielinen siitä, että Kanta-Hämettä on toiminnallisen selvyyden vuoksi tarkoituksenmukaista kohdella rajoitusten ja suositusten osalta yhtenä alueena.

AVI määräsi kokoontumisrajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) antoi pandemiaryhmän kanssa käydyn keskustelun pohjalta kieltomääräyksen koskien yli 10 henkilön yleisötilaisuuksia ja julkisia kokoontumisia 1.-20. joulukuuta välisenä aikana. Määräys on ehdoton, mikä tarkoittaa myös ammattilaisurheilun tapahtumien, konserttien ja teatteriesityksien peruuntumista kyseisellä aikavälillä. Määräyksen kestoaika on yhdenmukainen muiden leviämisalueen maakuntien kanssa ja AVI tarkastelee määräyksen mahdollista jatkoa epidemiatilanteen mukaan.

Riihimäellä määräys tarkoittaa myös sitä, että Riihimäen lukio ja aikuislukio peruu perjantaille 4.12.2020 suunnitellut ylioppilasjuhlat. Lukio selvittää onko juhlat mahdollista järjestää myöhemmin.

Kaupunki ei myöskään järjestä perinteistä itsenäisyysjuhlaa Riihimäen seurakuntakodilla. Itsenäisyyspäivän seppeleenlaskutilaisuus sankarihaudalla järjestetään hiljaisesti, eikä tilaisuus sisällä ohjelmaa. Tilaisuus järjestetään ilman yleisöä.

Uudet suositukset ja niiden vaikutus Riihimäellä ajalla 30.11.2020–7.1.2021

1. Maskien käyttöä suositellaan työpaikoilla yleisesti, sekä julkisen että yksityisten toimijoiden osalta kaikissa ihmiskontakteissa, mukaan lukien opetushenkilöstö perusopetuksessa. Mikäli maskinkäyttö ei ole mahdollista, suositellaan visiirin käyttöä. Etätyötä suositellaan aina, kun se on mahdollista. Tämä laajennettu maskisuositus on voimassa leviämisvaiheen ajan.

Vaikutukset Riihimäellä: Kaupunki suosittelee riihimäkeläisiä välttämään kaikkia lähikontakteja, jotka eivät ole välttämättömiä sekä käyttämään maskia, mikäli turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.

2. Perusopetuksen yläasteiden maskisuositus oppilaille otetaan käyttöön ja on voimassa leviämisvaiheen ajan.

Vaikutukset Riihimäellä: Varhaiskasvatus ja perusopetus siirtyy kasvomaskin tai visiirin käyttöön keskiviikosta 2.12.2020 alkaen. Maskisuositus koskee Riihimäellä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön lisäksi yläkoulujen 6.–9. luokkien oppilaita. Kaupunki hankkii maskit kouluille. Kouluille varataan maskeja sen verran, että oppilaat voivat vaihtaa maskin esimerkiksi ruokailun yhteydessä. Perusopetus ohjeistaa huoltajia ja oppilaita kasvomaskien oikeaoppisesta käytöstä ja vaihtamisesta koulussa sekä Helmin kautta lähetettävällä tiedotteella. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta löytyy ohjeistusta maskien käytöstä.

3. Lasten ja nuorten joukkuelajien ottelut suositellaan laittamaan joulutauolle (viikot 49–1) tai niitä voidaan järjestää korkeintaan oman maakunnan sisäisesti (ei maakunnan ulkopuolisia vierasjoukkueita tai pelimatkoja maakunnan ulkopuolelle).

Vaikutukset Riihimäellä: Kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskus ohjeisti jo viikolla 49 seuroja toimimaan oheisen ohjeen mukaisesti.

4. Toisen asteen opetuksen suhteen jatketaan hybridi-opetuksen ja maskisuositusten käyttöä. Mikäli epidemiatilanne edelleen vaikeutuu tavalla, joka edellyttää siirtymistä etäopetukseen, siitä annetaan suositus erikseen.

Vaikutukset Riihimäellä: Riihimäen lukiossa on ollut maskisuositus käytössä jo keväästä 2020 lähtien.

Lisäksi Riihimäen kaupunki sulkee leviämisvaiheeseen siirtymisen vuoksi keskiviikosta 2.12. alkaen urheilutalon, jäähallin, kamppailu-urheilukeskuksen, uimahallin ja koulujen liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäytön. Sulku on voimassa 28.12.2020 asti. Tilat olisivat olleet suljettuina joulutauon vuoksi muutoinkin 20.–28.12.2020. Myös Riihimäen kirjaston lukusali on poissa käytöstä keskiviikosta 2.12.2020 alkaen.

Riihimäen kaupunki noudattaa suositusten osalta maakuntaryhmän ja sairaanhoitopiirin antamia aikatauluja. Näin ollen ohessa kerrotut suositukset ovat voimassa 7. tammikuuta 2021 asti, ellei toisin mainita.

Lisätietoja:

Mika Herpiö
vt. kaupunginjohtaja
040 500 3345

Jarkko Niiranen
sivistysjohtaja
050 526 3175

Toni Haapakoski
kaupungininsinööri
050 560 8026OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 6 Ei 5 Kyllä 6 Ei 5

Kommentit on suljettu.