Elinkeinopalvelut Hallinto- ja konsernipalvelut Kaavoitus Kaupunginvaltuusto Kaupunkitekniikka Kulttuuri Kulttuuri ja vapaa-aika Tekniset palvelut Ympäristö ja luonto

Riihimäkeläiset haluavat elävän asemanseudun – visio mahdollistaa alueen asukasmäärän kasvun 5 000 ihmisellä

Elävä. Viihtyisä. Lämmin. Muun muassa tällaiseksi riihimäkeläiset haluavat rakentaa asemanseutua ja keskustaa – ja sellaiseksi se on myös ajateltu Riihimäen juuri valmistuneessa keskustavisiossa. Riihimäen asemanseudun ja keskustan vision ovat luoneet arkkitehdit Eero Lundén ja Petri Herrala Lundén Architecture Companysta, mutta sen suunnittelutyöhön on osallistunut satoja riihimäkeläisiä.

”Kuntalaisten kehitysehdotukset käytiin tarkkaan läpi ja ideat näkyvät visiotyössä. Kaupunkilaiset toivoivat muun muassa Rautatienpuistoa paremmin esille sekä Rautatietorille enemmän elämää”, vt. yleiskaava-arkkitehti Niina Matkala sanoo.

Riihimäen keskustan painopiste siirtyy tulevaisuudessa lähemmäs rautatieasemaa. Alueen asukasmäärää voi kasvaa tulevien vuosikymmenien aikana noin 5 000 ihmisellä. Riihimäkeä halutaan kehittää ihmisenkokoisena ja viihtyisänä asemakaupunkina, jossa palvelut ovat lähellä. Tätä silmällä pitäen erityisesti asemanseudulle on ajateltu uutta monipuolista asumista pientaloista kerrostaloihin. Kaupunkikuvassa suositaan Riihimäelle tyypillisiä materiaaleja, puuta ja tiiltä. Keskustan tiivistyminen tukee samalla Riihimäen tavoitetta kehittyä pienimmän hiilijalanjäljen kaupunkina. Asukkaiden arki rullaa jatkossa entistä paremmin kävellen, pyöräillen tai robottibussin kyydissä. Jo nykyisin noin 90 prosenttia riihimäkeläisistä asuu kolmen kilometrin säteellä rautatieasemasta.

Keskustavision mukaan Rautatietorista tulee Riihimäen keskustan ydin. Tulevaisuudessa aseman jalankulkualue voisi yhdistyä Veturitalleihin, joissa voisi olla putiikkeja, hotelli ja ravintoloita. Kauppakeskus Atomin ympäristöön rakentuisi urbaania kaupunkitilaa. Pysäköinti sijaitsisi korttelissa, jossa pysäköintilaitoksen päällä on asuntoja.

Tulevaisuudessa Hämeenaukio muuttuu vehreäksi kaupunkiaukioksi, jolla on myös tilaa oleskella. Jokikylässä rakennetaan asumista uuden pienen järven ympärille. Korttelit ovat osittain kokeellisia ja ilmastovaikutuksiltaan vähäisiä.

Valmistunut visiotyö määrittelee suunnan ja periaatteet asemanseudun ja keskustan kehittämiselle. Seuraavaksi visio etenee poliittiseen päätöksentekoon. Kaupunginhallitus käsittelee visiota 28. tammikuuta ja valtuusto 4. helmikuuta. Suunnittelua jatketaan vuorovaikutuksessa kaupunkilaisten ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa, kun Asemanseudun yleissuunnitelmatyö saadaan keväällä vauhtiin.

Visiosta on mahdollista kysyä ja keskustella helposti kauppaostosten lomassa Riihimäen Atomissa 31. tammikuuta klo 17-19. Paikalla kaupunginjohtaja Sami Sulkko, vt. kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäki, vt yleiskaava-arkkitehti Niina Matkala ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri. Tervetuloa! FB-tapahtuma tilaisuudesta löytyy täältä.

Lisätietoja visiotyöstä löytyy Riihimäen kaupungin nettisivuilta.

Lisätietoja:

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko

Riihimäen vt. kaavoituspäällikkö Anniina Korkeamäki

Riihimäen vt. yleiskaava-arkkitehti Niina Matkala

 

 


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 3 Kyllä 0 Ei 3

Kommentit on suljettu.