Katu- ja puistoyksikkö Kulttuuri Kulttuuri ja vapaa-aika Tekniset palvelut

Riihimäen uuteen kiertoliittymään rakentuu suuri puinen taideteos

Kaupungin strategian mukaisesti Riihimäellä edistetään rohkeita ja osallistavia julkisen taiteen hankintoja. Tästä esimerkkejä ovat mm. syksyllä 2018 Keskuspuiston kiertoliittymään hankittu veistos kuvanveistäjä Tommi Toijalta sekä tänä syksynä Uramon uuteen koulurakennukseen valmistunut taideteos lasimuotoilija Helmi Remekseltä.

Uusimpana taidehankintana Riihimäen kaupunki on tilannut puisen taideteoksen kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernulta. Suurikokoinen teos rakentuu Kulmalan puistokadun ja Etelän viertotien uuteen kiertoliittymään 5.–6.11.2019. Rakentaminen voi vaikuttaa jonkin verran alueen liikenteeseen.

 

Taidehankinnan taustalla monialainen yhteistyö

Ehdotuksen taidehankinnasta tekivät viime keväänä yhdessä Riihimäen kaupunkitekniikka ja kulttuuripalveluihin kuuluva Yhteiskuntataiteilijatoiminta. Taidehankintaa varten perustettiin monialainen taidetyöryhmä, joka on alusta asti ohjannut ja seurannut taidehanketta. Työryhmään kuului kulttuurin ja kaupunkitekniikan edustajien lisäksi Riihimäen taidemuseon ja Suomen lasimuseon edustajat. Monialaisen yhteistyön tavoitteena on lisätä Riihimäen kaupungin työntekijöiden osaamista taiteen tilaamisesta ja sen myötä julkisen taiteen sujuvampi yhdistäminen kaupungin rakennus- ja infrahankkeisiin.

 

Taiteilijan teoksissa ainutlaatuinen tekniikka ja muotokieli

Taidetyöryhmän näkemys oli alusta alkaen, että puu voisi olla teoksessa keskeinen materiaali, viitaten kyseisessä paikassa Riihimäen sahateollisuuden pitkään historiaan ja lähellä sijaitsevaan alan yritykseen. Taiteilijavalinta tapahtui portfolioesittelyiden perusteella. Taidetyöryhmä valitsi kohteeseen yksimielisesti tekijäksi Jaakko Pernun. Huomiota valinnassa kiinnitettiin taiteilijan visuaaliseen, näyttävään otteeseen, ainutlaatuiseen tekniikkaan sekä selkeään muotokieleen, joka korostuu teosten suuren mittakaavan ansiosta. Pernu on toteuttanut lukuisia puusta tehtyjä julkisia taideteoksia niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Teoksen ympärille kiertoliittymään tulee ns. dynaaminen istutus; niitty, joka on monilajinen, kerroksellinen ja jatkuvasti muuttuva. Monilajinen kasviyhdyskunta sopeutuu joustavasti olosuhteiden muutokseen ja on siksi vakaa ja kestävä.

Riihimäen kaupunkikeskustan ja sisääntuloväylien useat kiertoliittymät tarjoavat myös tulevaisuudessa näyttäviä paikkoja uusien taideteosten sijoittamiseksi.

 

Taideteoksen julkistamistilaisuus torstaina 7.11.

Uuden taideteoksen julkistamistilaisuus pidetään torstaina 7.11 klo 10–11. Tilaisuus alkaa Palomiehen puiston kentällä, Kulmalan puistokadun ja Etelän viertotien puoleisella kulmalla. Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa!

 

Lisätietoja:

Anna Vesén, kulttuurituottaja
Kulttuuri ja hyvinvointi, Riihimäen kaupunki
anna.vesen@riihimaki.fi
p. 040 3304701

Erja Väyrynen, ts. projektipäällikkö
Taide käyttöön -hanke, Yhteiskuntataiteilijatoiminta
Kulttuuri ja hyvinvointi, Riihimäen kaupunki
erja.vayrynen@riihimaki.fi
p. 0504656996/ 0197584722

Sonja Leppänen projektikoordinaattori
Taide käyttöön -hanke, Yhteiskuntataiteilijatoiminta
Kulttuuri ja hyvinvointi, Riihimäen kaupunki
sonja.leppanen@riihimaki.fi
p. 040 6357150

Päivi Sundman, vs. kaupunginpuutarhuri
Kaupunkikehityksen toimialue
Kaupunkitekniikka, Riihimäen kaupunki
paivi.sundman@riihimaki.fi
p.019 7584924/ 040 485 9622


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.