Konserni- ja hallintopalvelut Sivistyspalvelut

Riihimäen sivistysjohtaja Esa Santakalliosta Vuoden Hämäläinen

Hämeen Liitto ja Yle Hämeenlinna ovat valinneet Vuoden 2019 Hämäläiseksi Riihimäen kaupungin sivistysjohtaja Esa Santakallion. Perusteluissa todetaan, että Santakallio on kehittänyt opettajana ja viranhaltijana päämäärätietoisesti Riihimäkeä robotiikan opetuksen kärkikaupungiksi. Robotiikka on Riihimäen kaupungin yksi strategisista kärjistä.

Riihimäki on tällä hetkellä Suomen ainoa kunta, joka on rakentanut robotiikasta selkeän koulutusputken varhaiskasvatuksesta lukion päättöön. Toisin sanoen riihimäkeläiskoululaiset perehtyvät, suunnittelevat, rakentavat ja jotkut jopa käyttävät robotteja.

Riihimäen kaupunki on hakenut lukiolle robotiikkaopetuksen erityistehtävää. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää asian lähiaikoina. Riihimäellä robotiikka sisältyy kaupungin perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmiin.

”Syksyllä 2018 Riihimäen kaupunki hyväksyi ensimmäisenä lukiona Suomessa kaksitoista pakollista robotiikkakurssia sisältävän lukion robotiikkaopetuksen opetussuunnitelman, jonka ensimmäinen pilottikurssi käynnistyi joulukuussa. Tänä keväänä robotiikka tulee osaksi varhaiskasvatusta, kun lautakunta hyväksyy robotiikan varhaiskasvatuksen suunnitelman”, Santakallio kertoo.

Tulevaisuudessa tavoitteena on rakentaa kampus, jolla lukion, Hyrian ja ammattikorkeakoulun opiskelijat, opettajat ja paikallinen elinkeinoelämä kehittävät robotiikkaan, esineiden internettiin ja automaatioon perustuvia palveluvia ja tuotteita. Näitä innovaatioita kehitetään koko maakunnan alueella.

Riihimäki on tullut tunnetuksi myös robotiikkakisojen järjestäjänä vuodesta 2017 lähtien. Riihimäellä järjestettiin edelliset SM- ja EM-kisat tammikuun alussa, ensi vuonna kisat ovat helmikuussa. Riihimäkeläisnuoret ovat pärjänneet kisoissa niin hyvin, että he ovat saavuttaneet useita edustuspaikkoja MM-kisoihin. Tänä vuonna kaupunki pyrkii lähettämään MM-kisoihin neljä joukkuetta.

Vuoden Hämäläisiksi on valittu aiemmin muun muassa kouluttaja, tietokirjailija ja yrittäjä Katleena Kortesuo (2018), Forssan Lehden päätoimittaja Kari Grahn (2017) ja riihimäkeläiset taiteilijat Niina Lahtinen ja Aku Hirviniemi (2016).


,


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 1 Kyllä 1 Ei 1

Kommentit on suljettu.