Sivistyspalvelut

Riihimäen robotiimi Baltic Open -robotiikkaturnaukseen

Riihimäen robotiikkaa viedään jälleen maailmankartalle, kun 24 oppilasta lähtee kisaamaan osaamisestaan Pärnuun tämän viikon lopulla. Baltic Open -kilpailu VEX IQ European Invitational Challenge järjestetään 22.–24.11.

”Kilpailutapahtumat ovat oppilaille mahdollisuus verrata omaa osaamistasoaan ja valintojaan vuosittain toteutettavassa kansainvälisessä kilpailuhaasteessa. Vastaavan tason kilpailutapahtumia ei ole tarjolla kotimaassa. Näitä mahdollisuuksia pitää tarjota nuorille, sillä se motivoi opiskeluissa eteenpäin”, sanoo robotiikan opettaja ja kilpailuihin nuoria sparraava Reetta-Liisa Viitanen Riihimäen kaupungilta.

VEX-robotiikan kilpailuissa joukkueiden tehtävänä on suunnitella, rakentaa ja ohjelmoida robotti ennalta annettua kilpailutehtävää varten. Kaksi ennalta arvottua joukkuetta pelaa yhdessä saavuttaakseen mahdollisimman suuren pistemäärän.

”Joukkueet saavat ennen ottelua sopia haluamastaan pelitaktiikasta voidakseen hyödyntää robottiensa vahvuuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Peliaikaa on vain minuutti ja pelikentällä tilaa on hyvin niukasti, joten pelikuviot on suunniteltava harkiten. Joukkueiden välinen kommunikointi ja oman robotin vahvuuksien tunteminen ovat tärkeässä roolissa. Otteluita jokaiselle joukkueelle tulee kilpailutapahtumasta riippuen 8–12”, robotiikan kehittäjäopettaja Markus Parviainen tarkentaa kilpailujen sisältöä.

Kilpailuihin osallistuminen on ennen kaikkea kansainvälistä yhteistyötä, jolla halutaan edistää robotiikan opetuksen kehittymistä. ”Kilpailutapahtumien aikana luodaan verkostoja oppilastasolla ja vahvistetaan opettajien kollegiaalista kanssakäymistä sekä hyvien robotiikan opetuskäytänteiden leviämistä”, Viitanen ja Parviainen kertovat.

Suuren osallistujamäärän mahdollistaa tapahtuman liittäminen osaksi Harjunrinteen koulun Erasmus+-hanketta. Näin myös valtaosa matka- ja osallistumiskustannuksista ja opettajien sijaiskuluista saadaan katettua Erasmus+-hankkeen rahoituksesta.

Tapahtuman järjestävät Roboedu ry., Pärnun kaupunki ja Riihimäen kaupunki. Viron ja Suomen yhteistyötä robotiikkakilpailuiden järjestämisessä on tehtyä jo useamman vuoden ajan. Kilpailu on jatkoa viime tammikuussa Riihimäellä järjestetylle VEX IQ European Open -kilpailulle. Euroopassa järjestetään kansainvälinen VEX IQ -turnaus siis toista kertaa.

Osallistujia Baltic Open -kilpailussa on viidestä maasta: Suomesta (Oulu ja Riihimäki), Virosta, Tsekistä, Sloveniasta ja Puolasta. Osallistuvia joukkueita on 18. Riihimäeltä kilpailuun osallistuu kuusi joukkuetta (24 oppilasta)

Samaan aikaan järjestetään myös VEX EDR näytöskilpailu, johon osallistuu Riihimäeltä kaksi joukkuetta (kuusi oppilasta). Näytösturnausta edeltää kansainvälinen VEX EDR -workshop.

Lisätiedot:

Reetta Viitanen
puh. 040 510 1239
reetta.viitanen@riihimaki.fi

 OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.