Katu- ja puistoyksikkö

Riihimäen liikenneympyröihin luonnon monimuotoisuutta edistäviä istutuksia

Riihimäellä tehdään maanantaina 20. huhtikuuta istutustöitä Kulmalan Puistokadun ja Etelän Viertotien liikenneympyrän keskustassa. Syksyllä pystytetyn Crossroads-teoksen ympärille istutetaan kukkiva niitty, joka muodostaa teokselle näyttävän luonnonmukaisen ympäristön. Tuulen liikuttamat koristeheinät ovat mielenkiintoinen vastakohta korkealle ja stabiilille Crossroads-teokselle, joka itsekin on ikään kuin liikkeessä.

”Riihimäen kaupungin viherohjelman mukaisesti kaupungin viheralueissa huomioidaan luonnon monimuotoisuuden säilymisen edistäminen”, vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman kertoo.

Uusi istutus edustaa niin kutsuttua dynaamista istutusta. Se on monilajinen, kerroksellinen ja jatkuvasti muuttuva. Se tukee monimuotoisen ekosysteemin kehittymistä ympärilleen sekä maan pinnalla että maaperässä. Monilajinen kasviyhdyskunta sopeutuu joustavasti olosuhteiden muutokseen ja systeemi torjuu häiriöt ja korjaa syntyneet vauriot – esimerkiksi kasvintuhoojien, kuivuuden tai pakkasen aiheuttamat ongelmat.

Istutus sisältää monia kukkivia lajeja, jotka ovat hyviä meden ja siitepölyn tuottajia eli tuottavat pölyttäjähyönteisille ruokaa. Tällaisia ympyrään istutettavia lajeja ovat muun muassa kirjokevättähti, iisoppi, päivänkakkara, ukko- ja ruoholaukka ja virginiantädyke.

”Alueet, joita perinteisesti ei ehkä mielletä ympäristön kannalta myönteisiksi, voivat hyvinkin olla sitä. Esimerkiksi juuri liikennealueet”, Sundman sanoo.

Monimuotoisuuden tukeminen niittyjä lisäämällä ei kuitenkaan ole ongelmatonta.

”Punkit ja espanjansiruetanat ovat kyllä muistissa kun näitä suunnitellaan”, Sundman toteaa.

Myös Kirjauksentie-Länsitie liikenneympyrän keskustaan on istutettu vastaava monilajinen niitty. Risteyksen vieressä olevaan meluvalliin on kylvetty niittysiemenseosta, joten kukkia on odotettavissa sinnekin.

Lisätietoja:

Päivi Sundman
vs. kaupunginpuutarhuri
040 485 9622OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0

Kommentit on suljettu.