Päätöksenteko Yleinen

Riihimäen kaupunki käynnistää yhteistoimintaneuvottelut

Riihimäen kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti kokouksessaan maanantaina 21. lokakuuta kaupunginjohtajan esityksen yhteistoimintaneuvottelujen aloittamisesta.
Yhteistoimintaneuvottelujen taustalla on valtuustokauden tavoite kymmenen miljoonan euron vuosikatteesta. Tavoite on toteutunut kaupungin osalta (ilman vesiliikelaitosta) vain kerran vuosien 2006–2018 aikana. Vuosikate kertoo siitä, kuinka paljon kunnalle jää pakollisten menojen jälkeen rahaa investointeihin, sijoituksiin ja lainan lyhennyksiin.

”Kaupunginhallitus käsitteli kaupungin taloutta huolellisesti. Hallitus ymmärsi, että ilman sopeutustoimia kaupunki joutuisi ottamaan lisää lainaa tai nostamaan veroja. Se ei ole järkevää. Kaupungilla on korjausvelkaa ja investointipaineita, joita emme pystyisi hoitamaan ilman käyttömenojen sopeutuksia”, kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo.

Toinen kaupungin talouden kannalta merkittävä ongelma on vuosi vuodelta kasvaneet toimintamenot. Vuoden 2020 toimintamenot ovat ehdotuksen mukaan 192,5 miljoonaa euroa, niissä on neljän miljoonan euron kasvu vuoden 2018 tilinpäätökseen verrattuna. Riihimäen vuoden 2020 talousarvioehdotus on koko kaupungin osalta 8,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen, kun 4,8 miljoonan euron sopeutukset on tehty. Kaupunki ilman vesihuoltoliikelaitosta on sopeutusten jälkeen 7,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Yhteistoimintaneuvotteluissa säästöjä on tarkoitus hakea ensisijaisesti toimintoja uudelleen järjestämällä, kiinteistöjen käyttöä tehostamalla, uusia tuotanto- ja toimintatapoja käyttöön ottamalla ja teknologiaa hyödyntämällä. Kaupungin henkilöstömenoja on tarkoitus hillitä luonnollista poistumaa hyödyntämällä ja ulkopuolisten sijaisten käyttöä vähentämällä. Mikäli säästötavoite ei muutoin toteudu, voidaan joutua turvautumaan henkilöstön lomauttamisiin, osa-aikaistamisiin ja/tai irtisanomisiin.

Kaupunkilaisilla on mahdollisuus tehdä sähköisen palautekanavan kautta omia ehdotuksia siitä, miten kaupungin taloutta voitaisiin tervehdyttää pitkällä aikavälillä. Kanava on avoinna 29. marraskuuta asti. Nimettömät ehdotukset ohjautuvat toimialueiden esimiehille.OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0

Kommentit on suljettu.