Konserni- ja hallintopalvelut Päätöksenteko Yleinen

Riihimäen kaupungin 49 prosentin osuuden myynti Riihimäen Kaukolämpö Oy:stä Aberdeen Standard Investmentsille on saatettu päätökseen

Riihimäen kaupunki ja Aberdeen Standard Investments Economic Infrastructure-yksikkö ovat viimeistelleet yritysoston, jonka myötä Aberdeen Standard Investments on hankkinut 49 prosentin omistusosuuden Riihimäen Kaukolämpö Oy:stä. Riihimäen Kaukolämpö on kaukolämpö- sekä maakaasutoimittaja Riihimäen alueella Etelä-Suomessa. Yritysosto vietiin päätökseen 28. helmikuuta 2019 kaupunginvaltuuston ja -hallituksen hyväksyttyä yritysoston ja kun kaikki tavanomaiset toimenpiteet suoritettiin loppuun.

Riihimäen Kaukolämpö on perustettu 1978 ja vuoden 2018 lopussa sillä oli 735 kaukolämpö- ja 11 maakaasuasiakasta. Yhtiö tarjoaa tehokkaan ja luotettavan lämmönlähteen asiakkailleen, tukien samalla ilmansaasteiden vähentämistä. Yhtiön kaukolämpöverkon kokonaispituus on 100 km ja lämmön pääasiallinen lähde on paikallinen jätteiden käsittelylaitos, jonka kanssa Riihimäen Kaukolämmöllä on pitkäaikainen sopimus. Tämän lisäksi yhtiö tuottaa lämpöä itse lämpökattiloilla.

Yritys tulee hyötymään siitä, että saa mukaansa kokeneen yhtiökumppanin, jolla on syvää toimialakohtaista ymmärrystä ja osakkeenomistajia, jotka ovat keskittyneet ylläpitämään vakaata ja kestävää liiketoimintaa. Yhteinen pitkän aikavälin tavoite tarjota kunnan asukkaille turvallinen, tehokas ja kestävä lämpöratkaisu tulee olemaan kaupungin jatkuvan kehitystyön ohella keskeinen osa yritysten välistä kumppanuutta ja tulevaisuuden liiketoimintatavoitteita.

Yritysosto rahoitettiin Aberdeen Standard Investmentsin SL Capital Infrastructure II rahaston (“SLCI II”) kautta ja sitä kehitettiin hyödyntäen Aberdeen Standard Investmentin luomaa pitkäaikaista verkostoa Suomen pääoma- ja kiinteistömarkkinoilla. Osto on Aberdeen Standard Investmentin toinen infrastuktuurisijoitus Suomessa. Aberdeen Standard Investments Economic Infrastructure-yksikkö keskittyy sijoittamaan ydininfrastruktuurikohteisiin Euroopassa ja sillä on omistusta seitsemässä muussa kohteessa, mukaan lukien kaasunjakeluyhtiö Suomen Kaasuenergiassa Suomessa, useammassa vesivoimalaitoksessa Norjassa, kolmessa liikkuvan kaluston varoissa ympäri Yhdistynyttä Ku-ningaskuntaa sekä osuus kaasunsiirtoputkessa Alankomaissa.

Dominic Helmsley, Economic Infrastructure-yksikön johtaja, Aberdeen Standard Investmentsiltä sanoi: “Infrastruktuurisijoitusyksikömme toinen sijoitus suomalaiseen infrastruktuurimarkkinaan on linjassa strategiamme kanssa hankkia ja hallinnoida korkealaatuisia kohteita Euroopassa ja työskennellä sijoittajiemme puolesta paikallisen johdon kanssa toimittaaksemme turvallisia ja luotettavia ydinpalveluita paikallisille yhteisöille. Arvostamme sitä, että Riihimäen kaupunki valitsi meidät yhteistyökumppaniksi lämmön ja maakaasun toimittamisessa Riihimäen Kaukolämmön asiakkaille sekä yhtiön kehittämisessä tulevaisuudessa. Riihimäen kaupunki ja Aberdeen Standard Investments ovat yhdessä työstäneet transaktiota, joka hyödyntää kaikkia osapuolia, ja odotamme innolla tämän yhteistyön jatkumista.”

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo kaupan olevan kaupungin talouden kannalta merkittävä ja historiallinen. Sulkko toteaa, että kaupan toteutuminen mahdollistaa kaupungin lainakannan paremman hallinnan sekä panostamisen strategian kärkihankkeisiin, erityisesti asemanseudun kehittämiseen. Lisäksi kauppa mahdollistaa toimet kiinteistökannan kestävämpään hallintaan kaupungin rahoitusaseman merkittävästi parantuessa.

“Kaukolämpöyhtiön vähemmistöosuutta kohtaan kohdistui laajaa kiinnostusta. Aberdeen Standard Investment valikoitui kumppaniksi selvitysten ja tarjouskilpailun tuloksena. Käsityksemme mukaan Aberdeen Standard Investment on pitkäaikainen ja vakaa sijoittaja ja hyvä strateginen kumppani Kaukolämpöyhtiön toiminnan kehittämisessä. Tulevaisuudessa energiatoimialalla tulee väistämättä tapahtumaan muutoksia. Aberdeenin kansainvälinen osaaminen on ilman muuta lisäarvotekijä tulevaisuuteen varauduttaessa”, Sulkko toteaa.

Aberdeen Standard Investments
Standard Life Aberdeen Oyj:n varainhoitoliiketoiminta Aberdeen Standard Investments on osa yhtä maailman suurimpia sijoitusyhtiöitä. Yli 1 000 sijoitusalan ammattilaisen avulla hallinnoimme 629,3 mrd. euron varallisuutta maailmanlaajuisesti. Meillä on asiakkaita 80 maassa sekä 50 toimipistettä, joiden kautta olemme lähellä asiakkaitamme markkinoilla, joihin he sijoittavat (per 30.06.2018). Olemme sitoutuneita ja pitkäaikaisia sijoittajia, jotka uskovat tiimityöskentelyn ja yhteistyön olevan avainasemassa jatkuvien ja ylivertaisten sijoitusten tuottamisessa. Olemme määrätietoisia ja sitoutuneita aktiiviseen varainhoitoon. Standard Life Aberdeen Oyj:n pääkonttori sijaitsee Skotlannissa. Sillä on noin 1,2 miljoonaa osakkeenomistajaa ja se on listattu Lontoon pörssiin. Standard Life Aberdeen -konserni muodostui Standards Life Oyj:n sekä Aberdeen Asset Management Oyj:n sulautumisessa 14.8.2017.

Riihimäen Kaukolämpö Oy
Riihimäen Kaukolämpö Oy on perustettu vuonna 1978. Yhtiömme omistaa Riihimäen kaupunki ja Aberdeen Standard Investments. Yhtiö toimii Riihimäen talousalueella toimittaen asiakkailleen kaukolämpöä ja maakaasua. Vuoden 2017 lopussa kaukolämpöasiakkaita oli 718 ja maakaasuasiakkaita 11. Varmat, laadukkaat ja kilpailukykyiset energiantoimituksemme takaavat asiakkaiden tyytyväisyyden. Kaukolämmön perusenergian hankinta perustuu ensisijaisesti paikkakunnalla toimivien yritysten kanssa tehtyihin pitkäaikaisiin sopimuksiin. Hankintaa tuetaan omalla vara- ja huipputuotannolla. Yli puolet Riihimäen asukkaista asuu kaukolämmitetyissä rakennuksissa. Kaukolämmityksen lisääntymisellä on ollut erittäin positiivinen vaikutus Riihimäen ilmanlaatuun.

Riihimäen kaupunki
Riihimäki on kasvava ja kehittyvä kaupunki vajaan tunnin matkan päässä Helsingistä. Riihimäellä asukkaita on noin 29 000 ja se kuuluu Kanta-Hämeen maakuntaan. Rautatien lisäksi Riihimäki tunnetaan myös varuskunnastaan ja lasista. Laaja varuskunta-alue on aivan kaupungin keskustan tuntumassa. Vanhan lasitehtaan alueella toimii nykyisin Suomen lasimuseo, jossa kävijä voi tutustua lasinteon historiaan ja ihailla suomalaista huippumuotoilua. Riihimäen teollisuudella ja yritystoiminnalla on monipuolinen historia. Nykyisin suurimpien yritystyönantajien joukosta löytyy tunnettuja nimiä, muun muassa Valio, Sako, Würth, Fortum Waste Solutions ja Kumera.

Lisätietoja antavat:

Rosalind Gould, viestintä
+44 (0)131 245 3982
rosalind.gould@aberdeenstandard.com
https://www.aberdeenstandard.com

Riihimäen kaupunki
Sami Sulkko
kaupunginjohtaja
Tel. + 358 40 661 4010
sami.sulkko@riihimaki.fi

Miia Nahkuri
kaupunginhalituksen puheenjohtaja
Tel. +358 40 825 5967
miia.nahkuri@gmail.com

Riihimäen Kaukolämpö Oy
Jorma Malmi
toimitusjohtaja
Tel. +358 50 454 4220
jorma.malmi@rkloy.fiOLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1

Kommentit on suljettu.