Kulttuuri ja vapaa-aika Yleinen

Riihimäellä kaksi syytä juhlaan vuonna 2020

Riihimäellä vietetään tänä vuonna juhlavuotta, sillä Riihimäki sai kaupunkioikeudet 60 vuotta sitten ja Riihimäki–Pietari-rata täyttää 150 vuotta. Juhlavuonna Riihimäkeä ja riihimäkeläisyyttä juhlitaan ja ilmennetään usein eri tavoin. Kaupungin omat juhlavuoden toimenpiteet valmistuvat tammikuun aikana. Lisäksi kaupunki kannustaa paikallisia ihmisiä, yhteisöjä, järjestöjä ja yrityksiä osallistumaan juhlavuoden ideointiin ja sisällöntuotantoon.

”Riihimäkeläiset voivat osallistua juhlintaan järjestämällä itse pienen tai ison tapahtuman tai osallistumalla muiden järjestämiin tapahtumiin. Riihimäkeläiset ovat aina olleet aktiivisia, näytetään että olemme sitä myös juhlavuonna. Tehdään kaupungin juhlavuodesta yhdessä ikimuistoinen”, Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo.

Kaupungin eri toimialueita kannustetaan tuomaan juhlavuoteen sisältöä omassa toiminnassaan esimerkiksi kouluissa, varhaiskasvatuksessa, ruokapalveluissa ja sosiaali- ja terveystoimen eri yksiköissä.

Tietoa juhlavuodesta ja sen tapahtumista kootaan juhlavuotta varten kaupungin verkkosivuille. Juhlavuoden tapahtumat kannattaa lisätä myös kaupungin tapahtumakalenteriin.  Kaupunki toivoo, että kaikki käyttäisivät juhlavuoden tapahtumien yhteydessä hashtageja: #riihimäenrata150 #riihimäki60 ja #riihimäenjuhlavuosi

Kaikkia kaupungin juhlavuoteen liittyviä tapahtumia ja tekstejä voidaan markkinoida kaupungin verkkosivuston ja sosiaalisen median kanavien lisäksi myös muissa markkinointiyhteyksissä.

”Juhlavuosi on hyvä tilaisuus kehittää jo ennestäänkin vilkasta kulttuuritarjontaamme ja koota kaupunkilaisia juhlimaan yhdessä monenlaisiin pieniin ja isoihin tapahtumiin”, vastaava kulttuurituottaja Anna Vésen kertoo.

Riihimäkeläiset, jotka haluavat järjestää oman tapahtuman tai olla mukana auttamassa kaupungin juhlavuoden järjestelyissä, voivat olla yhteydessä kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluihin.

Riihimäki–Pietari-rata 150 vuotta

  • Helsingin ja Riihimäen välinen rata avattiin liikenteelle vuonna 1862. Riihimäen asema on siitä lähtien toiminut liikennepaikkana.
  • Riihimäki–Lahti-radan rakentaminen aina Pietariin asti aloitettiin vuonna 1867. Rataosuus rakentui nopeasti ja edullisesti. Se valmistui kokonaisuudessaan Pietariin asti 11. syyskuutta 1870.
  • Riihimäen ja Pietarin rataosuus oli järjestyksessä toinen Suomeen rakennettu leveäraiteinen rata.
  • Riihimäki–Pietari-rata oli heti valmistuttuaan merkittävä liikenneväylä, joka yhdisti toisiinsa Suomen ja Venäjän silloisen pääkaupungin Pietarin.
  • Rataosuuden pituus on nykyisin 385 kilometriä.
  • Rataosuutta on kutsuttu myös Nälkäradaksi ja Luuradaksi. Nimitykset liittyvät siihen, että suurten nälkävuosien aikaan rakennetun radan töissä kuoli yhden vuoden aikana noin 20 prosenttia radan työväestä.
  • Väylävirasto remontoi vuonna 2019 Riihimäen henkilöratapihaa. Asemalle rakennettiin remontin yhteydessä korkeat laiturit ja uusi hissi. Aseman vanhat hissit, laiturikatokset, valaistus ja laiturinäytöt uusittiin. Myös ratapihan raiteisto ja sata vuotta vanha Vantaanjoen ratasilta on uusittu.

Riihimäki 60 vuotta

  • Vuonna 1857 tehty päätös Helsinki–Hämeenlinna-rautatien rakentamisesta oli alkusysäys Riihimäen synnylle.      Riihimäki esiintyi paikannimenä ensimmäisen kerran Suomen ensimmäisen rautatien suunnitelmissa.
  • Radanrakennuksen yhteydessä yksi radan rakentamisen työasemista ja valmiin radan asemapaikoista sijoitettiin Riihimäelle. Riihimäen taajama syntyi vuonna 1862 avautuneen rautatieaseman ympärille. Riihimäen seisake oli aluksi rataosuuden hiljaisin seisake.
  • Vuonna 1922 Riihimäki erosi Hausjärvestä itsenäiseksi kauppalaksi. Kaupunki Riihimäestä tuli vuonna 1960.
Lisätietoja:


Anna Vesén
vastaava kulttuurituottaja
040 330 4701
Eteläinen Asemakatu 4, A-rappu, 2 krsOLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1

Kommentit on suljettu.