Kestävä elämä riihimäkeläisille (KERI) -hanke

Sitran kyselyn mukaan noin neljännes suomalaisista haluaa muuttaa elämäntapojaan kestävämmiksi. Kunnat ja kaupungit, myös Riihimäki, tarjoavat monia vastuullisuutta edistäviä palveluita, kuten kirjasto tai kierrätyskeskus. Kansanopistot ja muut oppilaitokset tarjoavat vastuullista elämäntapaa edistäviä ja opastavia kursseja. Lisäksi vastuullista elämäntapaa edistäviä palveluita tarjoavat yritykset ja kolmannen sektorin tahot. KERI-hankkeessa kootaan kaikki nämä palvelut yhteen paikkaan, jolloin tieto on kaikkien riihimäkeläisten ulottuvilla mikä helpottaa kestävien valintojen tekemistä kiireisessä arjessa.

Hankkeen avulla luodaan kohtaamismahdollisuuksia ja yhteisöllisyyttä kaupunkilaisten ulottuville ja ohjataan myös tuotannon ja palveluiden kehittymistä nykyistä kestävämmiksi. Tuloksena on malli kestävän elämäntavan mahdollisuuksien tuomiseksi kaupunkilaisten ulottuville, todellisiksi valinnan mahdollisuuksiksi. Mallia voidaan levittää muihin kuntiin ja kaupunkeihin, jolloin Riihimäki toimii esimerkkinä koko Suomelle.

Osallistu Ekologisesti kestävä lahja -tempaukseen!

Mitä lahjaksi kevään tai kesän juhliin? Mitä toivoisit saavasi lahjaksi merkkipäivänäsi? Jaa vinkkisi tai kerro toiveesi ja osallistu Ekologisesti kestävä lahja -kilpailuun Facebookissa tai Instagramissa 27.5.-10.6.2020! Palkinnoksi arvomme 2 kpl lahjakortteja (25 €) Riihimäen nuorisoteatteriin.

 1. Kommentoi Riihimäen kaupungin Facebookissa tai Instagramissa julkaisua ekologisesti kestävistä lahjoista (löydät julkaisut #KestäväRiihimäki) tai jaa kuvasi ekologisesti kestävästä lahjasta ja merkitse #KestäväRiihimäki sekä #kotikaupunki.
 2. Osallistumisaika on 27.5.–10.6.2020. Voittajat arvotaan osallistumisajan päätyttyä.
 3. Kilpailuun voi osallistua vain henkilökohtaisella Instagram- tai Facebook-tilillä – ei esim. yrityksen, yhteisön tai seuran tilillä.
 4. KERI-hanke voi käyttää kilpailuun esitettyjä ideoita ja kuvia viestinnässään.

Osallistumissäännöt: Ekologisesti kestävä lahja -kilpailun säännöt

Kuka kestävän elämäntavan riihimäkeläisistä olet?

Selvitä testin avulla, kuka kestävän elämäntavan riihimäkeläisistä olet.

Aloita testi klkkaamalla tästä!

Testin tehtyäsi voit tutustua kaikkiin hahmoihin Kestävä elämä ja ekoarki -sivuilla!

Paljasta kestävä palvelu -kyselyn tuloksia

Kartoitimme riihimäkeläisten käyttämiä ja toivomia kestäviä palveluita Paljasta kestävä palvelu -kyselyllä 30.1.-30.4.2020 Äänensä toi kuuluviin yhteensä 75 vastaajaa.

Riihimäen tunnetuimmat yksittäiset kestävät palvelut olivat kirjasto, kierrätyskeskus sekä kirpputorit. Lukumäärällisesti mainittiin eniten erilaisia virkistyspalveluita, kuten luontopolkuja, puistoja ja nuotiopaikkoja. Lisäksi riihimäkeläiset kertoivat haluavansa käyttää korjauspalveluita, kuten suutaria.

Kyselystä selvisi, että Riihimäelle toivotaan enemmän lainaamotoimintaa, kuten vaatteiden, työkalujen, liikunta- ja retkeilyvälineiden lainausta. Kestävään liikkumiseen tuli myös monia ehdotuksia, muun muassa kaupunkipyörät, jotka saatiinkin jo huhtikuun alussa kaupunkilaisten käyttöön. Vastaajat toivoivat myös kursseja ja koulutusta kestävästä elämästä ja ympäristövastuullisuudesta.

Vastausten pohjalta koottiin kestävät palvelut aihealueittain (asuminen, liikkuminen, ruoka, kulutus, vaatteet, jätteet sekä vapaa-ajan vietto) ja ne löytyvät sivupalkista.

Kesän aikana hankkeessa laaditaan suunnitelma tavaralainaamon käynnistämiselle. Lisäksi kootaan Kestävä Riihimäki -yhteisö, joka kokoontuu elokuussa keskustelemaan yhteisön toimintatavoista ja tavoitteista. Toimintaan ovat tervetulleita kaikki kestävästä elämäntavasta kiinnostuneet riihimäkeläiset.

Osallistu sinäkin kestävän elämäntavan edistämiseen Riihimäellä!

Voit esimerkiksi:

 • kertoa tästä hankkeesta ystävillesi, työkavereillesi ja jakaa viestiämme sosiaalisessa mediassa
 • osallistua tapaamisiin, joista ilmoitamme täällä myöhemmin!
 • liittyä mukaan Kestävä elämä ja ekoarki -yhteisöön. Lue lisää yhteisöstä ja liity mukaan täältä. 

 

Kestävyydellä tarkoitetaan ekologista, sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä:

 • Hankkeessamme painotamme erityisesti ekologista kestävyyttä eli luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemien säilyttämistä sekä ihmisen toiminnan sopeuttamista luonnon kantokyvyn rajoihin myös pitkällä aikavälillä.
 • Sosiaalinen kestävyys tarkoittaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa yhteiskunnan jäsenten kesken.
 • Kulttuurinen kestävyys turvaa kulttuurien säilyttämisen ja mahdollisuuden kehittyä sukupolvelta toiselle.
 • Taloudellinen kestävyys on tasapainoista kasvua, joka ei perustu velkaantumiseen tai varantojen menettämiseen pitkällä aikavälillä.

 

Yhteystiedot

Miia Herzon
projektikoordinaattori
050 500 1968

Jenni Takala
ympäristöasiantuntija
050 380 9865

etunimi.sukunimi@riihimaki.fi

KERI-hanke on saanut rahoitusta Ympäristöministeriöltä ja on osa Kestävä Kaupunki -ohjelmaa. Kestävä kaupunki -ohjelma edistää kaupunkien ja kuntien kestävää kehitystä sekä käytännön kaupunkikehittämisen että strategisen johtamisen tasolla. Ohjelman pääteemat ovat vähähiilisyys, älykkyys, terveellisyys ja sosiaalinen kestävyys. Lisätietoja Kestävä Kaupunki -ohjelmasta löydät täältä.

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0