Vapaa-ajanvietto

KarttaVapaa-ajalla harrastetaan, matkustetaan, tehdään kotitöitä ja levätään. Vapaa-ajan toimintojen ympäristövaikutuksiin pystyy jokainen helposti vaikuttamaan omilla valinnoillaan. Ekologisempi vapaa-ajanviettotapa ei tarkoita harrastuksista luopumista tai kotona pysyttelemistä.

Harvoin tarvittavia harrastusvälineitä ei tarvitse ostaa, vaan niitä voi lainata tuttavilta tai vuokrata. Myös omia välineitä kannattaa lainata tai vuokrata niitä tarviseville. Harrastuksiin voi kulkea kimppakyydeillä ja julkisilla kulkuvälineillä.

Matkailun ekovinkit

Matkailun ympäristövaikutukset syntyvät pääasiassa liikenteestä. Kaukomatkailu lisää erityisesti eniten energiaa kuluttavia liikennemuotoja, lentämistä ja laivamatkustamista. Massaturismilla on vaikutuksia myös paikallisiin kulttuureihin ja niiden kaupallistumiseen. Ekomatkailija puntaroi ympäristön kannalta parhaan toteutettavissa olevan matkustustavan, matkakohteen majoituspaikan ja oman käytöksensä vieraassa kulttuurissa.

Suomen matkatoimistoalan liiton hyödyllisiä ympäristöohjeita matkailijoille:

  • Ota jo ennakolta selkoa kohdemaastasi, ihmisten elintavoista ja luonnosta. Jos voit matkustaa muulloin kuin kysynnän huippukausina, helpotat osaltasi matkakohteen paineita ja ympäristöä.
  • Vältä rasittamasta tarpeettomasti matkakohteesi luontoa.  Älä poimi matkamuistoja historiallisilta paikoilta tai luontokohteista.
  • Käytä vettä ja energiaa säästäen. Kun havaitset vikoja huoneesi laitteistossa, ilmoita niistä.
  • Älä roskaa! Vältä kertakäyttöpakkauksia, suosi kierrätyspulloja. Tuo ongelmajätteesi kotiin, jos et löydä niille oikeaa poistopaikkaa.
  • Hyödytä paikallista väestöä käyttämällä heidän palvelujaan. Tiedosta uhanalaiset eläimet ja suojellut kasvit – älä osta niistä valmistettuja matkamuistoja.
  • Tee huomioita ympäristöstäsi ja välitä havainnot muillekin. Omat kokemuksesi voivat auttaa kanssamatkustajiasi ja seuraavaksi tulevia.

Mökkeily

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Viime vuosina mökkien varustetaso on parantunut ja yhä usempi mökki on käytössä ympäri vuoden. Mökkeilyn aiheuttama ympäristökuorma syntyy pääasiassa mökin lämmityksestä sekä autoliikenteestä. Pitämällä tyhjllään olevan mökin peruslämpö mahdollisimman alhaisena sekä suosimalla pitempikestoisia mökkireissuja joka viikonloppuisten pyrähdysten sijaan voi mökkeilyn päästöjä pienentää.

Retkeile lähelle

VahteristoAina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Omalta kotipaikkakunnalta tai sen lähistöltä löytyy usein mielenkiintoisia kohteita. Kun matkailu suuntautuu lähelle, säästyy usein sekä ympäristöä että rahaa. Esimerkiksi Riihimäen luontopoluilla pääsee tutustumaan lähiluontoon opastettujen reittien avulla. Riihimäellä ja sen lähistössä on myös useita virkistysalueita, jotka soveltuvat mainiosti luontomatkailuun.

Tallenna


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0