Vapaa-ajanvietto

Vapaa-ajalla harrastetaan, matkustetaan, tehdään kotitöitä ja levätään. Vapaa-ajan toimintojen ympäristövaikutuksiin pystyy jokainen helposti vaikuttamaan omilla valinnoillaan. Ekologisemman vapaa-ajanviettotavan ei tarvitse tarkoittaa harrastuksista luopumista tai kotona pysyttelemistä.

Harvoin tarvittavia harrastusvälineitä ei tarvitse ostaa, vaan niitä voi lainata tuttavilta tai vuokrata. Riiihimäen kirjastolle on suunnitteilla liikuntavälinelainaamo. Myös omia välineitä voi lainata tai vuokrata niitä tarvitseville. Harrastuksiin kannattaa kulkea kävellen tai pyörällä, kimppakyydeillä ja julkisilla kulkuvälineillä.

Retkeile lähelle

Aina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Omalta kotipaikkakunnalta tai sen lähistöltä löytyy usein mielenkiintoisia kohteita. Kun matkailu suuntautuu lähelle, säästyy usein sekä ympäristöä että rahaa. Esimerkiksi Riihimäen luontopoluilla pääsee tutustumaan lähiluontoon opastettujen reittien avulla. Riihimäellä ja sen lähistössä on myös useita virkistysalueita, jotka soveltuvat mainiosti luontomatkailuun.

Mökkeily

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Viime vuosina mökkien varustetaso on parantunut ja yhä useampi mökki on käytössä ympäri vuoden. Mökkeilyn aiheuttama ympäristökuorma syntyy pääasiassa mökin lämmityksestä sekä autoliikenteestä. Pitämällä tyhjllään olevan mökin peruslämpö mahdollisimman alhaisena sekä suosimalla pitempikestoisia mökkireissuja joka viikonloppuisten pyrähdysten sijaan voi mökkeilyn päästöjä pienentää.

Matkailun ekovinkit

Matkailun ympäristövaikutukset syntyvät pääasiassa liikenteestä. Kaukomatkailu lisää erityisesti eniten energiaa kuluttavia liikennemuotoja, lentämistä ja laivamatkustamista. Matkaa suunnitellessa kannattaa tutustua myös maata pitkin matkustamisen mahdollisuuksiin. Massaturismilla on vaikutuksia myös paikallisiin kulttuureihin ja niiden kaupallistumiseen. Ekomatkailija puntaroi ympäristön kannalta parhaan toteutettavissa olevan matkustustavan, matkakohteen majoituspaikan ja oman käytöksensä vieraassa kulttuurissa. Matkustamisen sijaan voi kokeilla virtuaalimatkailua, esimerkiksi Google Earth:n  tai museoiden virtuaalikierrosten avulla.

Kestävät palvelut

Puuttuuko kestävien palveluiden listalta jokin palvelu? Lue lisää klikkaamalla tästä!


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0