Jätteet

Oleellinen osa kuluttamista on sen seurauksena syntyneet jätteet. Mitä enemmän kulutetaan, sitä enemmän tuotetaan jätettä.

Jätteen synnyn ehkäisy on jätepolitiikkaa ohjaavan jätehierarkian tärkein tavoite. Viisiportaisen jätehierarkian toiseksi ylimpänä askelmana on tuotteiden hyödyntäminen sellaisenaan uudelleen ja kolmantena materiaalina kierrättäminen. Vasta sen jälkeen tulee jätteiden sisältämän energian hyödyntäminen, eli jätteenpoltto. Viimeisenä on jätteiden sijoittaminen kaatopaikalle. Kuva: https://www.etappi.com/jateneuvonta/jatehierarkia-ohjaa-toimintaa/

Jätteen vähentäjän muistilista

  • Mieti tarvitsetko ennen kuin ostat.
  • Suosi palveluja tavaroiden sijaan.
  • Vältä lyhytikäistä ja kertakäyttöistä.
  • Suosi kestävää ja korjattavaa.
  • Suosi yhteiskäyttöä ja lainaamista.

 

Jos et voi välttää, kierrätä

Jätteiden kierrätys on viime kädessä kiinni kuluttajan omasta aktiivisuudesta ja vastuullisuudesta. Miksi kierrättää? Koska siten säästetään raaka-aineita ja energiaa sekä vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä.

Jätteet ja jätehuolto -sivulta löydät tietoa hyötyjätteen keräyksen järjestämisestä Riihimäen alueella. Riihimäen kaupungin ylläpitämään kierrätyskeskukseen voi toimittaa käyttökelpoisia, itselle tarpeettomaksi jääneitä tavaroita. Kierrätyskeskuksen lisäksi Riihimäellä on kirpputoreja ja käytetyn tavaran myyntiliikkeitä.

Kotitalouksien vaarallisia jätteitä (aiemmin nimitys oli ongelmajätteet) sekä sähkö- ja elektroniikkaromua (SER) Riihimäellä otetaan maksutta vastaan kaupungin varikon keräyspisteessä. Puutarhajätteitä voi toimittaa maksua vastaan Kiertokapula Oy:n jätteenkäsittelyalueelle.

Kestävät palvelut

Puuttuuko kestävien palveluiden listalta jokin palvelu? Lue lisää klikkaamalla tästä!


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0