Riihimäen kaupungin toimenpiteet

Päivitetty 23.10.2020 klo 14.08

Kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille sosiaalitoimen asiakaspalvelussa (Virastokeskus Veturi, Eteläinen Asemakatu 4) ja Tietotuvassa (Eteläinen Asemakatu 2, katutaso). Lue lisää tiedotteesta.

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontumiset

9.10.2020: Kaupunki suosittaa pidättäytymään yli 20 hengen yksityistilaisuuksista. Lue lisää tiedotteesta.

Katso voimassa olevat rajoitukset valtioneuvoston sivuilta >>. Tilaisuuksien järjestäjien tulee huolehtia turvaväleistä sekä hygienian huomioimisesta ja niistä ohjeistamisesta

Toimielinten kokoontuminen

Kaupunginvaltuusto on siirtynyt sähköiseen kokoustamiseen ja eri lautakuntien ja muiden toimielinten kokoustiheyttä on pidennetty.

Riihimäen poikkeusolojen johtoryhmä suosittaa toimielimille kokoustamaan sähköisesti. Tässä käytännössä on kuitenkin syytä muistaa seuraavat seikat: Kuntalain 99 §:n mukaan sähköisen kokouksen edellytyksenä on, että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä. Lisäksi käytännön syistä voi olla tarkoituksenmukaista, että puheenjohtaja ja sihteeri osallistuvat kokoukseen kuitenkin samassa paikassa. Jos kokoukseen osallistutaan kotoa käsin, ei samassa tilassa saa olla ulkopuolisia, kuten perheenjäseniä tai ystäviä.

Loma- ja työmatkailu

Henkilöstön ulkomaan työmatkat on peruttu. Työmatkustamista kotimaassa ei rajoiteta, mutta suositellaan mieluummin etäyhteyksien käyttöä. Lisätietoa ulkomaita koskevista matkustusrajoituksista löytyy valtioneuvoston sivuilta >> ja ulkoministeriön sivuilta >>.

Käsihygienia

Henkilöstöä kehotetaan kiinnittämään erityistä huomiota käsi- ja yskimishygieniaan. Kättelyä tulee välttää ja kaupungin tiloissa tulee vierailla täysin terveenä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveystoimessa pandemiatilannetta seurataan päivittäin ja muutoksia tehdään tarvittaessa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Toistaiseksi pyrimme kaikissa toiminnoissa välttämään ylimääräisiä kokoontumisia ja noudatamme tarkasti hygieniaohjeita.

Lähikontakteissa on syytä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen ja ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät. Erityisesti korkea ikä ja perussairaudet (esimerkiksi diabetes ja hengityselinsairaudet) sekä merkittävä ylipaino lisäävät sairastumisen vakavuuden riskiä.

 • Ikäihmisten päivätoiminnan ryhmien kokoa voidaan joutua rajoittamaan ja kokoontumisaikoja muuttamaan. Perinteisten päivätoimintapalveluiden asiakkaisiin ollaan yhteydessä ja heidän kanssaan sovitaan mahdollisuudesta osallistua tilaisuuksiin joko itsenäisesti tai saatettuna.
 • Alun perin lokakuun loppuun asti suunnitellut Senioripuistoilut on jouduttu lopettamaan pari viikkoa etuajassa, 20.10. lähtien puistoiluja ei enää järjestetä. Lue tiedote.
 • Vapaaehtoistoiminnan keskus Virsu on suljettu toistaiseksi. Kulmakunta-toiminnan sisätiloissa tapahtuvaa toimintaa ei järjestetä toistaiseksi.
 • Muistisairaiden päivätoiminta jatkaa toimintaansa pienimuotoisesti.
 • Toimintakeskus Rivakan toiminta jatkuu lähes normaalisti, toiminnassa voi olla muutoksia normaaliin verrattuna. Myymälä on suljettu toistaiseksi.

Sosiaali- ja terveystoimen yksiköiden esimiehiltä ja muulta henkilökunnalta saa tarvittaessa lisätietoja ja -ohjeita.

Hygieniaohjeistukset sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ja kotiin annettavissa palveluissa

 • Henkilökunta käyttää suunenäsuojusta tai kasvomaskia aina lähihoitotilanteissa. Muissa tilanteissa suojainten käyttö perustuu tapauskohtaiseen harkintaan tai erillisiin ohjeisiin.
 • Tartuntavaaran vähentämiseksi hoitajarinkejä on muokattu siten, että yhden asiakkaan luona käyvien eri hoitajien lukumäärä olisi mahdollisimman pieni.
 • Hoitohenkilökunta antaa asiakkaille ohjausta hygienia-asioissa ja viruksilta suojautumisessa.

Vierailurajoitukset

Tämä ohje on voimassa Riihimäen kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan yksiköissä Riihikoti, Uranuskoti ja Kivari.

 • Tapaamisten edellytyksenä on, että asukas ja vierailijat ovat terveitä (ei saa olla mitään infektioiden oireita), eivätkä he saa olla omaehtoisessa tai asetetussa karanteenissa. Vierailla ei myöskään voi, jos on itse sairastanut koronan alle 4 viikkoa aiemmin.
 • Kaupungin toimintayksiköissä mahdollistetaan asukkaiden ja vierailijoiden tapaaminen ulkona tai sisätiloissa. Mahdollisuuksien mukaan toivotaan vierailuita toteutettavaksi ulkotiloissa.
 • Suositellaan, että asukas ja vierailijat noudattavat 1-2 metrin turvaväliä, fyysistä kontaktia on syytä välttää. Jos turvaväliä ei pystytä noudattamaan suositellaan käytettäväksi suu-nenäsuojainta tai kankaista kasvomaskia. Tarvittaessa kasvomaskin saa yksikön henkilökunnalta.
 • Ennen ja jälkeen tapaamisen vierailijan tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta (käsienpesu, käsidesin käyttö).

Tapaamiset ulkona

 • Suositellaan, että asukas ja vierailijat noudattavat 1-2 metrin turvaväliä, fyysistä kontaktia on syytä välttää. Jos turvaväliä ei pystytä noudattamaan suositellaan käytettäväksi suu-nenäsuojainta tai kankaista kasvomaskia. Tarvittaessa kasvomaskin saa yksikön henkilökunnalta.
 • Vierailijan tulee noudattaa turvaväliä muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan.
 • Vierailija voi ulkoilla asukkaan kanssa myös työntäen asukasta pyörätuolilla. Pyörätuolia työnnettäessä suu-nenäsuojain/maski ei ole välttämätön. Huolehdi myös läheisesi riittävästä turvavälistä muihin ihmisiin.
 • Ennen ja jälkeen tapaamisen vierailijan tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta (käsienpesu, käsidesin käyttö).

Vierailut sisätiloissa

 • Mikäli ulkona tapaaminen ei ole mahdollista, niin vierailut voidaan järjestää sisätiloissa.
 • Suositellaan, että vierailijoita olisi tapaamisessa enintään 2 henkilöä kerrallaan.
 • Jos asukas, jota tullaan tapaamaan, asuu kahden hengen huoneessa, tapaaminen järjestetään yksikön muissa tiloissa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, vierailijoiden on käytettävä suu-nenäsuojusta ja vierailu voi kestää korkeintaan 15 minuuttia. Tällöin vierailijoita voi olla vain yksi kerrallaan.

Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluista poikkeustilanteessa voit lukea täältä.

Liikunta- ja hyvinvointikeskus

Nuorisopalvelut

Riihimäen nuorisopalveluiden kaikki nuorisotyöntekijät ovat työaikansa puitteissa nuorten tavoitettavissa verkkonuorisotilassa ja erilaisissa sosiaalisen median palveluissa. Lue lisää täältä.

Riihimäen nuorisopalvelut -keskustelupalvelimen (Discord) on avoinna nuorille ti, to ja pe klo 17–20 ja la klo 18–21. Paikalla on työntekijöitä keskustelemassa nuorten kanssa.

Poikkeuksia kaupungin toimipisteiden palveluissa

Rakennusvalvonta

Koronatilanteen pahenemisesta johtuen Riihimäen kaupungin rakennusvalvonnassa pyydetään asioimaan ainoastaan puhelimitse, p. 050 500 1965 tai 050 500 1966, tai sähköpostitse rakennusvalvonta(at)riihimaki.fi. Asiakirjoja voi jättää Virastotalo Veturiin, Eteläinen Asemakatu 4 A, katutason kadunpuolen sisäänkäynnin infopistettä vastapäätä olevaan rakennusvalvonnan postilokeroon. Lisätietoja antaa rakennustarkastaja Janne Niemi, p. 040 330 4151.

Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojeluviranomaisen on pyrittävä varmistamaan toimintavalmius ja tarvittavan henkilöstön ja asiantuntemuksen saatavuus myös poikkeusoloissa. Näiden toimintojen häiriintyminen esimerkiksi henkilöstön sairastuessa halutaan minimoida. Ympäristönsuojelun henkilöstön suojaamiseksi ja toimintavarmuuden ylläpitämiseksi vastuualueella on siirrytty tekemään etätöitä ja asiakkaita palvellaan pääosin puhelimitse ja sähköpostitse. Tapaamisista on sovittava etukäteen. Myös valvontakäyntejä ja tarkastuksia tehdään rajoitetusti.

Paikallisliikenne

Kaupunki suosittelee THL:n suosituksen mukaisesti kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä.

Paikallisliikenne toimii normaalisti. Käteisellä voi maksaa ja matkaliput leimataan tai näytetään kuljettajalle normaalisti. Käynti bussiin tapahtuu etuovesta. Huomioithan joukkoliikenteessä matkustaessasi myös seuraavat asiat:

 • matkusta vain terveenä
 • huolehdi hyvästä käsihygieniasta, yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan,
 • pidä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin matkustajiin ja kuljettajaan
 • vältä mahdollisuuksien mukaan käteisellä maksamista (kertalippuja voi ostaa myös mobiilisovelluksella).

Busseja siivotaan ja kosketuspintoja desinfioidaan edelleen tehostetusti.

Yritykset

Riihimäen kaupunki nopeuttaa laskujen maksua ja myöntää tapauskohtaisesti vapautuksia vuokranmaksusta. Kaupungin suljettaviksi määräämissä kulttuuri- ja liikuntalaitoksissa vuokralaisina olevien vuokraa ei peritä ajalta, jonka tilat ovat kaupungin määräyksellä suljettuina.

Maksulykkäyksiä voidaan myöntää asiakkaille normaalin käytännön mukaisesti. Laskuista lähetetään toistaiseksi vain maksumuistutus. Perintäkirjeitä ei lähetetä. Kaupunki suosittaa tytäryhteisöille näiden linjausten käyttöä omassa toiminnassaan soveltuvin osin.

Yksinyrittäjän korona-avustusta voi hakea 30.9.2020 saakka.

Etätyöt

Riihimäen kaupungilla on voimassa vahva etätyösuositus 31.12.2020 asti.

Sairauspoissaolo

Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0