Riihimäen kaupungin toimenpiteet

Päivitetty 28.6.2021 klo 8.09

Riihimäen kaupunki noudattaa toimenpiteissään Kanta-Hämeen koronanyrkin suosituksia epidemian eri vaiheissa. Tällä hetkellä Kanta-Hämeessä ollaan epidemian perustasolla.

28.5.2021 Maauimala avataan asiakasmääriä rajaten, ja muita linjauksia koronaan liittyen

 • Kanta-Hämeen pandemiaryhmä antoi torstaina 27.5.2021 useita suosituksia maakunnan koronavirustilanteen takia. Tämän vuoksi Riihimäen kaupunki päätti ja tiedotti torstaina 27.5.2021 yläkoululaisten etäkouluun siirtämisestä.
 • Tämän lisäksi pandemiaryhmä suositteli, ettei varhaiskasvatuksen ryhmiä yhdistettäisi, kesäleirien järjestämisessä pidättäydyttäisiin yli 10 hengen leirien järjestämisestä ja kuntavaaleissa noudatettaisiin turvallisuusohjeita ja suosituksia tarkasti.
 • Riihimäen kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on linjannut, että kaupunki huomioi suosituksen ja selvittää varhaiskasvatuksen osalta ryhmien yhdistämiseen liittyvät asiat. Päiväkodit tiedottavat vanhempia kesäajan järjestelyistä.
 • Kaupunki pidättäytyy sisällä järjestettävien kesäleirien osalta yli 10 hengen leirien järjestämisestä 15.6. asti. Ulkona järjestettävien leirien ja muiden kokoontumisten osalta kaupunki noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön 27.5.2021 antamaa ohjetta leviämisvaiheen alueen yleisötilaisuuksien järjestämisestä.
 • Kuntavaalien osalta kaupunki huolehtii, että äänestyspaikoilla ei missään vaiheessa ole yli 10 henkeä. Äänestyspaikoilla valvotaan myös turvavälejä ja hygieniasuositusten noudattamista. Kaupunki suosittelee kuntalaisia äänestämään ennakkoon.

Tiedote kokonaisuudessaan.

11.5.2021 Kaupunki jatkaa rajoituksia toukokuun loppuun

 • Yleisötilaisuuksia, yleisiä kokoontumisia ja yksityistilaisuuksia koskeva 10 henkilön rajoitus on voimassa 31. toukokuuta asti. Maakuntaryhmän suosituksen mukaan kokoontumisrajoitus koskee myös kuntavaalien kampanjointia.
 • Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa ei käynnistetä Riihimäellä vielä toukokuun aikana.
 • Vuonna 2001 syntyneiden ja sitä nuorempien harrastustoiminta on mahdollista Opetus- ja kulttuuriministeriön ja lajiliittojen ohjeistuksia noudattamalla.

Tiedote kokonaisuudessaan.

23.4.2021: Rajoituksia ja sulkutoimia lievennetään Riihimäellä toukokuussa
Liikunnan harrastustoiminta laajenee vuonna 2001 ja sen jälkeen syntyneisiin. Maauimala avautuu toukokuun lopussa. Kirjasto ja nuorisotilat avataan, mutta asiakasmäärää rajataan. Tiedote kokonaisuudessaan.

16.4.2021: Nuorten harrastustoimintaa avataan asteittain 19.4. alkaen
Kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on perjantaina 16.4. päättänyt osittaisesta harrastustoiminnan avaamisesta ja lähiopetukseen siirtymisestä Riihimäellä. Ensimmäisenä avataan mahdollisuuksien mukaan alle 18-vuotiaiden musiikkiopiston yksilöopetus ja urheilun yksilövalmennus. Toiminnassa noudatetaan THL:n ja OKM:n ohjeistusta hygieniasta ja turvallisuudesta. Tiedote kokonaisuudessaan.

9.4.2021: Lukiolaiset palaavat hybridiopetukseen 12.4. alkaen
Riihimäen lukio siirtyy maanantaista 12.4. alkaen hybridimalliin, jossa lukion vuosikurssit ovat vuoroviikoin lähi- ja etäopetuksessa. Viikolla 15 lähiopetuksessa aloittaa 1. vuosikurssi, ja viikolla 16 lähiopetukseen siirtyy 2. vuosikurssi. Järjestely jatkuu vuoroviikoin niin kauan kuin hybridimalli on voimassa. Abiturientit eivät ole paikalla lukiossa. Tiedote kokonaisuudessaan.

26.3.2021: Rajoituksia ja sulkutoimia jatketaan Riihimäellä 30.4. saakka
Riihimäen kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on päättänyt harrastustoiminnan rajoituksien ja kaupungin tilojen sulkutoimien jatkosta 30. huhtikuuta saakka. Tiedote kokonaisuudessaan.

5.3.2021: Kokoontumisrajoituksia tiukennettu Kanta-Hämeessä
Vakavan epidemiatilanteen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiristää kokoontumisrajoituksia alueellaan. Perjantaista 5. maaliskuuta alkaen kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, ja pienempiäkin kokoontumisia tulisi välttää aina, kun se on mahdollista. Rajoitus on voimassa myös Kanta-Hämeessä 31. maaliskuuta asti. Tiedote kokonaisuudessaan.

26.2.2021: Sulkuviikkojen ajaksi uusia rajoituksia Riihimäelle
Valtioneuvosto ilmoitti 24. helmikuuta valmiudesta siirtyä poikkeusoloihin 8.–28. maaliskuuta. Kanta-Häme on tällä hetkellä koronapandemian leviämisvaiheessa ja koko alueella otetaan käyttöön tiukempia rajoituksia.

”Riihimäellä koronatilanne on huonontunut merkittävästi viimeisen viikon aikana. Ilmaantuvuusluku ei ole vielä kertaakaan ollut näin korkealla kuin se on nyt. Tämän vuoksi toivon, että kaikki riihimäkeläiset suhtautuvat tilanteeseen vakavasti sekä noudattavat voimassa olevia rajoituksia ja suosituksia niin työpaikoilla kuin vapaa-ajalla”, Riihimäen vt. kaupunginjohtaja Mika Herpiö sanoo.

Kaupunki on päättänyt lukuisista toimenpiteistä kaupungin palveluihin liittyen hallituksen esittämän kolmen viikon sulkutilan ja muiden esillä olleiden suositusten ja rajoitusten mukaisesti. Kaikki toimenpiteet ovat samalla linjassa sairaanhoitopiirin päätösten kanssa. Toimenpiteet ovat voimassa 28.3. asti ja niiden käyttöönoton ajankohdat on lueteltu tässä tiedotteessa päätösten yhteydessä. Kaikessa toiminnassa on syytä noudattaa maskisuositusta ja huolehtia vähintään kahden metrin turvaväleistä. Tiedote kokonaisuudessaan.

16.2.2021: Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti (THL:n verkkosivut). Riihimäen seudulla rokotuksista vastaa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä. Rokotusaikataulut löydät Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivustolta, joka päivittyy aina tilanteen muuttuessa ja aikataulujen täsmentyessä.

20.1.2021: Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli koronavirustilannetta kokouksessaan maanantaina 18. tammikuuta. Ryhmä tutustui sosiaali- ja terveysministeriön (STM) perjantaina 15. tammikuuta antamaan suoraan ohjaukseen ja päivitti ohjaukseen liittyen omia suosituksiaan. Ministeriön mukaan koronavirusvariantit aiheuttavat merkittävän uhan kansanterveydelle. STM ohjeisti kuntia huolehtimaan alueellaan siitä, että epidemiatilanne palautuu perustasolle.

Kanta-Häme on epidemian leviämisvaiheessa, ja ministeriön ohjauksen mukaisesti pandemiaryhmä suosittelee ottamaan käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimet täysimääräisesti käyttöön. Riihimäen kaupungin häiriötilanteiden johtoryhmä on päättänyt ottaa ministeriön ja sairaanhoitopiirin toimet käyttöön muutamin poikkeuksin.

Lue koko tiedote: Lukio siirtyy osittaiseen etäopetukseen ja harrastustoiminta keskeytetään Riihimäellä

Koronarokotukset Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä rokotukset etenevät Suomen koronarokotusstrategian ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemien linjausten mukaisesti (THL:n verkkosivut). Riihimäen seudulla rokotuksista vastaa Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymä.

Rokotusaikataulut löydät Kanta-Hämeen koronarokotukset -sivustolta, jota päivitetään aina tilanteen muuttuessa ja aikataulujen täsmentyessä.

Kasvomaskijakelu

Kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville sekä omaishoitajille sosiaalitoimen asiakaspalvelussa, Virastokeskus Veturi, Eteläinen Asemakatu 4, ja Tietotuvassa, Eteläinen Asemakatu 2, katutaso. Lue lisää tiedotteesta.

Kasvomaskeja jaetaan myös Ohjaamossa, Uudenmaankatu 1 (Monari), vähävaraisille alle 30-vuotiaille ma ja ke klo 13.30 – 16.30 sekä pe klo 12-15.

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontumiset

1.-16.5.2021 kokoontumisrajoitus on Kanta-Hämeen alueella kymmenen henkeä. AVI:n tiedote kokonaisuudessaan.

Katso voimassa olevat rajoitukset valtioneuvoston sivuilta Tilaisuuksien järjestäjien tulee huolehtia turvaväleistä sekä hygienian huomioimisesta ja niistä ohjeistamisesta

Toimielinten kokoontuminen

Kaupunginvaltuusto on siirtynyt sähköiseen kokoustamiseen ja eri lautakuntien ja muiden toimielinten kokoustiheyttä on pidennetty. Riihimäen poikkeusolojen johtoryhmä suosittaa toimielimille kokoustamaan sähköisesti. Tässä käytännössä on kuitenkin syytä muistaa seuraavat seikat: Kuntalain 99 §:n mukaan sähköisen kokouksen edellytyksenä on, että läsnä oleviksi todetut ovat keskenään yhdenvertaisessa näkö- ja ääniyhteydessä. Lisäksi käytännön syistä voi olla tarkoituksenmukaista, että puheenjohtaja ja sihteeri osallistuvat kokoukseen kuitenkin samassa paikassa. Jos kokoukseen osallistutaan kotoa käsin, ei samassa tilassa saa olla ulkopuolisia, kuten perheenjäseniä tai ystäviä.

Loma- ja työmatkailu

27.11.2020: Kantahämäläisiä suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle. Maakuntien ajankohtaisen tilanteen voi tarkastaa THL:n sivuilta.

Henkilöstön ulkomaan työmatkat on peruttu. Työmatkustamista kotimaassa ei rajoiteta, mutta suositellaan mieluummin etäyhteyksien käyttöä. Lisätietoa ulkomaita koskevista matkustusrajoituksista löytyy valtioneuvoston sivuilta ja ulkoministeriön sivuilta.

Käsihygienia

Henkilöstöä kehotetaan kiinnittämään erityistä huomiota käsi- ja yskimishygieniaan. Kättelyä tulee välttää ja kaupungin tiloissa tulee vierailla täysin terveenä.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Sosiaali- ja terveystoimessa pandemiatilannetta seurataan päivittäin ja muutoksia tehdään tarvittaessa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Toistaiseksi pyrimme kaikissa toiminnoissa välttämään ylimääräisiä kokoontumisia ja noudatamme tarkasti hygieniaohjeita.

Lähikontakteissa on syytä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen ja ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät. Erityisesti korkea ikä ja perussairaudet (esimerkiksi diabetes ja hengityselinsairaudet) sekä merkittävä ylipaino lisäävät sairastumisen vakavuuden riskiä.

 • Ikäihmisten päivätoiminnan ryhmien kokoa voidaan joutua rajoittamaan ja kokoontumisaikoja muuttamaan. Perinteisten päivätoimintapalveluiden asiakkaisiin ollaan yhteydessä ja heidän kanssaan sovitaan mahdollisuudesta osallistua tilaisuuksiin joko itsenäisesti tai saatettuna.
 • Alun perin lokakuun loppuun asti suunnitellut Senioripuistoilut on jouduttu lopettamaan pari viikkoa etuajassa, 20.10. lähtien puistoiluja ei enää järjestetä. Lue tiedote.
 • Vapaaehtoistoiminnan keskus Virsu on suljettu toistaiseksi. Kulmakunta-toiminnan sisätiloissa tapahtuvaa toimintaa ei järjestetä toistaiseksi.
 • Muistisairaiden päivätoiminta jatkaa toimintaansa pienimuotoisesti.
 • Toimintakeskus Rivakan toiminta jatkuu lähes normaalisti, toiminnassa voi olla muutoksia normaaliin verrattuna. Myymälä on suljettu toistaiseksi.

Sosiaali- ja terveystoimen yksiköiden esimiehiltä ja muulta henkilökunnalta saa tarvittaessa lisätietoja ja -ohjeita.

Hygieniaohjeistukset sosiaalihuollon ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä ja kotiin annettavissa palveluissa

 • Henkilökunta käyttää suunenäsuojusta tai kasvomaskia aina lähihoitotilanteissa. Muissa tilanteissa suojainten käyttö perustuu tapauskohtaiseen harkintaan tai erillisiin ohjeisiin.
 • Tartuntavaaran vähentämiseksi hoitajarinkejä on muokattu siten, että yhden asiakkaan luona käyvien eri hoitajien lukumäärä olisi mahdollisimman pieni.
 • Hoitohenkilökunta antaa asiakkaille ohjausta hygienia-asioissa ja viruksilta suojautumisessa.

Vierailurajoitukset

Tämä ohje on voimassa Riihimäen kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan yksiköissä Riihikoti, Uranuskoti ja Kivari.

 • Tapaamisten edellytyksenä on, että asukas ja vierailijat ovat terveitä (ei saa olla mitään infektioiden oireita), eivätkä he saa olla omaehtoisessa tai asetetussa karanteenissa. Vierailla ei myöskään voi, jos on itse sairastanut koronan alle 4 viikkoa aiemmin.
 • Kaupungin toimintayksiköissä mahdollistetaan asukkaiden ja vierailijoiden tapaaminen ulkona tai sisätiloissa. Mahdollisuuksien mukaan toivotaan vierailuita toteutettavaksi ulkotiloissa.
 • Suositellaan, että asukas ja vierailijat noudattavat 1-2 metrin turvaväliä, fyysistä kontaktia on syytä välttää. Jos turvaväliä ei pystytä noudattamaan suositellaan käytettäväksi suu-nenäsuojainta tai kankaista kasvomaskia. Tarvittaessa kasvomaskin saa yksikön henkilökunnalta.
 • Ennen ja jälkeen tapaamisen vierailijan tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta (käsienpesu, käsidesin käyttö).

Tapaamiset ulkona

 • Suositellaan, että asukas ja vierailijat noudattavat 1-2 metrin turvaväliä, fyysistä kontaktia on syytä välttää. Jos turvaväliä ei pystytä noudattamaan suositellaan käytettäväksi suu-nenäsuojainta tai kankaista kasvomaskia. Tarvittaessa kasvomaskin saa yksikön henkilökunnalta.
 • Vierailijan tulee noudattaa turvaväliä muihin asukkaisiin ja henkilökuntaan.
 • Vierailija voi ulkoilla asukkaan kanssa myös työntäen asukasta pyörätuolilla. Pyörätuolia työnnettäessä suu-nenäsuojain/maski ei ole välttämätön. Huolehdi myös läheisesi riittävästä turvavälistä muihin ihmisiin.
 • Ennen ja jälkeen tapaamisen vierailijan tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta (käsienpesu, käsidesin käyttö).

Vierailut sisätiloissa

 • Mikäli ulkona tapaaminen ei ole mahdollista, niin vierailut voidaan järjestää sisätiloissa.
 • Suositellaan, että vierailijoita olisi tapaamisessa enintään 2 henkilöä kerrallaan.
 • Jos asukas, jota tullaan tapaamaan, asuu kahden hengen huoneessa, tapaaminen järjestetään yksikön muissa tiloissa. Mikäli tämä ei ole mahdollista, vierailijoiden on käytettävä suu-nenäsuojusta ja vierailu voi kestää korkeintaan 15 minuuttia. Tällöin vierailijoita voi olla vain yksi kerrallaan.

Opetus- ja varhaiskasvatuspalvelut

Opetus- ja varhaiskasvatuspalveluista poikkeustilanteessa voit lukea täältä.

Liikunta- ja hyvinvointikeskus ja kulttuuripalvelut 

26.3.2021: Voimassa olevia alla lueteltuja rajoituksia jatketaan 30. huhtikuuta asti.

26.2.2021:

– Kaupunki suosittaa alueen väestöä ja toiminnanharjoittajia keskeyttämään välittömästi yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminnan sisätiloissa ja korkean tartuntariskin tiloissa ja toimintamuodoissa, ellei siinä voida noudattaa annettuja turvallisen harrastamisen periaatteita.

– Kaupunki suosittaa väestölle ja toiminnanharjoittajille aikuisten ryhmäharrastustoiminnan ja siihen osallistumisen välitöntä keskeyttämistä.

– Kaupungin tiloissa tapahtuvan yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytyy 1. maaliskuuta alkaen. Tämä koskee esimerkiksi kansalaisopiston yksilöopetusta ja yksilöurheilua.

– Aikuisten ulkoliikuntaan panostetaan ulkoliikuntamahdollisuuksien ylläpitämisellä. Kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskuksen ulkona tapahtuva pienryhmätoiminta jatkuu.

– Riihimäen kaupunginkirjasto palvelee asiakkaitaan 3. maaliskuuta alkaen vain ennakkovarausten nouto- ja palvelupisteenä. Siihen asti jatkuu nykyinen rajoitettu asiointikäytäntö.

– Riihimäen museot ovat auki rajoitetuin asiakasmäärin.

16.2.2021: Aikuisten sisäliikuntaryhmien keskeytys jatkuu 15. maaliskuuta asti. Lisäksi sisäliikuntapaikat ovat kiinni yleisöltä 15. maaliskuuta saakka. Ulkoliikunnan pienryhmät ja etäryhmät jatkuvat ohjelman mukaisesti. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta ja nuorisotilojen toiminta jatkuu aiempien linjausten mukaisesti.

20.1.2021: Kaupunki sulkee harraste- ja liikuntatilat, kansalaisopiston, musiikkiopiston ja kuvataidekoulun tilat sekä nuorisotilat kaikelta käytöltä maanantaista 25. tammikuuta alkaen. Poikkeuksena on peruskoulun uimaopetus omissa luokkaryhmissä.

8.1.2021: Alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta käynnistetään korkeintaan 10 henkilön pienryhmissä myös sisätiloissa. Liikuntaharrastukset käynnistyvät kaikissa kaupungin sisäliikuntatiloissa maanantaina 11. tammikuuta 2021. Musiikkiopiston ja Riihimäen taidekoulun lasten ja nuorten ryhmäopetus käynnistyy maanantaina 18. tammikuuta 2021.

18.12.2020: Kaupungin järjestämän aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnan (mukaan lukien kansalaisopisto ja liikuntaryhmät) sekä taiteen perusopetuksen ryhmätoimintojen osalta jatketaan sulkutoimia 17.1.2021 asti. Etänä järjestettäviä kursseja ja muuta etänä järjestettävää harrastetoimintaa jatketaan.

Kaupungin liikuntatilojen ja koulujen liikuntasalien sulkua jatketaan 17.1.2021 asti.

Kirjaston lukusalin sulkua jatketaan 17.1.2021 asti. Museoiden opastukset, ryhmävierailut ja tapahtumat on peruttu. Kaupunginmuseoon otetaan kerralla korkeintaan viisi ihmistä.

Lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta suositellaan pidättäytymään alle 10 henkilön pienryhmätoiminnassa. Ryhmäharrastuksia voi siis jatkaa soveltuvissa paikoissa (esim. ulkotiloissa) siten, että osallistujat jaetaan erillisiksi, alle 10 henkilön ryhmiksi.

1.11.2020: Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) määräsi pandemiaryhmän kanssa käydyn keskustelun pohjalta kieltomääräyksen koskien yli 10 henkilön yleisötilaisuuksia ja julkisia kokoontumisia 1.-20. joulukuuta välisenä aikana. Määräys on ehdoton, mikä tarkoittaa myös ammattilaisurheilun tapahtumien, konserttien ja teatteriesityksien peruuntumista kyseisellä aikavälillä. Määräyksen kestoaika on yhdenmukainen muiden leviämisalueen maakuntien kanssa ja AVI tarkastelee määräyksen mahdollista jatkoa epidemiatilanteen mukaan.

Kantahämäläisiä suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista leviämisvaiheen alueille tai leviämisvaiheen aikana alueelta muualle. Tämä koskee myös kantahämäläisiä urheiluseuroja ja urheilijoita, niiden kisa-, leiri- ja harjoitustoimintaa.

Liikunnan harrastusryhmien joulutauko alkaa keskiviikkona 2.12.2020. Tauko koskee Riihimäen kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskuksen liikuntaryhmiä. Mikäli toiminnan siirto on mahdollista etäohjaukseen, toiminta jatkuu. Joulutauko kestää loppiaiseen, jolloin toimintaa jatketaan tilanteen niin salliessa.

Sulun aikana vakiovuorojen vuokria ei laskuteta seuroilta, eikä vuoroja tarvitse erikseen perua.

30.11.2020: Lasten ja nuorten joukkuelajien ottelut suositellaan laittamaan joulutauolle (viikot 49–1) tai niitä voidaan järjestää korkeintaan oman maakunnan sisäisesti (ei maakunnan ulkopuolisia vierasjoukkueita tai pelimatkoja maakunnan ulkopuolelle). Vaikutukset Riihimäellä: Kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskus ohjeisti jo viikolla 49 seuroja toimimaan oheisen ohjeen mukaisesti.

Kaupunki sulkee keskiviikosta 2.12. alkaen urheilutalon, jäähallin, kamppailu-urheilukeskuksen, uimahallin ja koulujen liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäytön. Sulku on voimassa 28.12.2020 asti. Tilat olisivat olleet suljettuina joulutauon vuoksi muutoinkin 20.–28.12.2020. Myös kirjaston lukusali on poissa käytöstä keskiviikosta 2.12.2020 alkaen.

27.11.2020: Kanta-Hämeen pandemiaryhmä ja maakunnan kuntajohtajat käsittelivät koronavirustilannetta torstaina 26. marraskuuta. Epidemiatilanne on muuttunut nopeasti heikoksi. Kanta-Hämeen maakunta on taudin esiintymisluvun ja muiden kriteerien perusteella kiihtymisvaiheessa, mutta siirtymässä todennäköisesti jo viikolla 49 leviämisvaiheeseen. Tämän vuoksi Riihimäen kaupunki ottaa muun maakunnan tavoin käyttöön uusia sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjauskirjeen pohjalta muotoiltua suositusta aikavälille 30.11.2020–7.1.2021.

Kuntien järjestämän aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnan (mukaan lukien kansalaisopistot ja liikuntaryhmät) sekä taiteen perusopetuksen ryhmätoimintojen osalta joulutauot aloitetaan viikolla 49 ja toiminta käynnistetään uudelleen aikaisintaan viikolla 2 tilanteen niin salliessa. Opetustoiminta tai harrastus, joka on järjestävissä etänä, voi jatkua. Riihimäellä harrastusryhmien joulutauko alkaa viikolla 49 tai viimeistään viikon 50 alussa. Tauko koskee Riihimäen kansalaisopiston, taidekoulun ja musiikkiopiston ryhmien lähiopetusta sekä kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskuksen aikuisten liikuntaryhmiä. Mikäli toiminnan siirto on mahdollista etäopetukseen, toiminta jatkuu.

Kunnat suosittelevat tilojaan käyttävien seurojen osalta samaa aikaistetun joulutauon toimintamallia aikuisten harrastus- ja ryhmätoiminnassa. Mikäli epidemiatilanne edelleen heikkenee, kunnat sulkevat harrastus- ja liikuntatilansa. Uimahallien saunojen tai muiden julkisten saunojen käyttökielto jatkuu. Pukutilojen osalta uimahallien suositellaan sulkevan vähintään 2/3 paikoistaan. Riihimäen kaupunki suosittelee tilojaan käyttävien seurojen ja yhteisöjen toimivan maakunnallisen suosituksen mukaisesti. Saunojen ja pukuhuoneiden osalta kaupunki on noudattanut suositusta jo useamman viikon ajan.

Nuorisopalvelut

23.4.2021: Nuorisopalvelut jatkavat jalkautuvaa nuorisotyötä ja yksilötapaamisia. Nuorisotilojen avoin ja kerhotoiminta käynnistyy viikolla 17 seuraavasti:

 • Ma 26.4. Animanga-kerho klo 18-21
 • Ti 27.4. klo 16-20 avoin toiminta 7 lk-17-v.
 • Ke 28.4. klo 17-20 avoin toiminta 7 lk-17 v.
 • To 29.4. klo 16-20 Tyttöjen ilta 7 lk-17-v.
 • Pe 30.4. klo 18-22 avoin toiminta 7 lk-17 v.

Henkilömäärä nuorisotilassa on yhtä aikaa maksimissaan 10 henkilöä mukaan lukien ohjaajat. Tarvittaessa vuoron puolessa välissä on vaihto, joten yhden illan aikana kävijöitä voi olla siis enemmän. Periaate on sama millä toimittiin tammikuussa.

26.3.2021: Voimassa olevia rajoituksia jatketaan 30. huhtikuuta asti.

26.2.2021:  Kaupunki sulkee välittömästi Nuorisokeskus Monarin. Nuoristyötyö jatkuu verkossa ja työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostilla ja sosiaalisen median kautta. Kohdennettu nuorisotyö ja yksilöohjaus etsivässä nuorisotyössä, erityisnuorisotyössä ja Ohjaamossa jatkavat Monarilla myös yli 18-vuotiaiden osalta.

20.1.2021: Kaupungin nuorisotilat suljetaan maanantaista 25. tammikuuta 2021 alkaen. Vaikka nuorisotilat ja kerhot suljetaan, nuorisotyöntekijät jatkavat toimintaansa verkossa ja jalkautuen. Työntekijät ovat tavoitettavissa puhelimitse, WhatsAppilla, sähköpostilla ja sosiaalisen median kautta. Kohdennettu nuorisotyö ja yksilöohjaus etsivässä nuorisotyössä, erityisnuorisotyössä ja Ohjaamossa jatkavat toimintaansa normaalisti. Ohjaamossa noudatetaan voimassa olevia kokoontumisrajoituksia ja maskisuositusta.

Riihimäen nuorisopalvelujen kaikki nuorisotyöntekijät ovat työaikansa puitteissa nuorten tavoitettavissa verkkonuorisotilassa ja erilaisissa sosiaalisen median palveluissa. Lue lisää täältä.

Riihimäen nuorisopalvelut -keskustelupalvelimen (Discord) on avoinna nuorille ti, to ja pe klo 17–20 ja la klo 18–21. Paikalla on työntekijöitä keskustelemassa nuorten kanssa.

Poikkeuksia kaupungin toimipisteiden palveluissa

Kierrätyskeskus

Riihimäen kierrätyskeskus on suljettu 8.3.2021 alkaen.

Rakennusvalvonta

Riihimäen kaupungin rakennusvalvonnassa pyydetään asioimaan toistaiseksi ainoastaan
puhelimitse, p. 050 500 1965 tai 050 500 1966 tai
sähköpostitse rakennusvalvonta(at)riihimaki.fi.
Asiakirjoja voi jättää Virastotalo Veturiin, Eteläinen Asemakatu 4 A, katutason kadunpuolen sisäänkäynnin infopistettä vastapäätä olevaan rakennusvalvonnan postilokeroon.
Lisätietoja antaa rakennustarkastaja Janne Niemi, p. 040 330 4151.

Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojeluviranomaisen on pyrittävä varmistamaan toimintavalmius ja tarvittavan henkilöstön ja asiantuntemuksen saatavuus myös poikkeusoloissa. Näiden toimintojen häiriintyminen esimerkiksi henkilöstön sairastuessa halutaan minimoida. Ympäristönsuojelun henkilöstön suojaamiseksi ja toimintavarmuuden ylläpitämiseksi vastuualueella on siirrytty tekemään etätöitä ja asiakkaita palvellaan pääosin puhelimitse ja sähköpostitse. Tapaamisista on sovittava etukäteen. Myös valvontakäyntejä ja tarkastuksia tehdään rajoitetusti.

Paikallisliikenne

Kaupunki suosittelee THL:n suosituksen mukaisesti kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä.

Paikallisliikenne toimii normaalisti. Käteisellä voi maksaa ja matkaliput leimataan tai näytetään kuljettajalle normaalisti. Käynti bussiin tapahtuu etuovesta. Huomioithan joukkoliikenteessä matkustaessasi myös seuraavat asiat:

 • matkusta vain terveenä
 • huolehdi hyvästä käsihygieniasta, yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan
 • pidä mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin matkustajiin ja kuljettajaan
 • vältä mahdollisuuksien mukaan käteisellä maksamista (kertalippuja voi ostaa myös mobiilisovelluksella).

Busseja siivotaan ja kosketuspintoja desinfioidaan edelleen tehostetusti.

Yritykset

26.2.2021:

– Uudet rajoitukset vaikuttavat myös riihimäkeläisten yritysten toimintaan. Hallitus ehdottaa kaikkien ravitsemisliikkeiden sulkemista 8.–28. maaliskuuta. Ainoastaan ruuan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua.

– Muita elinkeinonharjoittajia, kuten kuntosaleja ja ruokakauppoja, koskien aluehallintovirasto valmistelee määräystä, joka velvoittaa toimijoita varmistamaan, että lähikontaktit voidaan tosiasiallisesti välttää asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa.

– Kaupunki suosittaa alueen väestöä ja toiminnanharjoittajia keskeyttämään välittömästi yli 12-vuotiaiden lasten ryhmäharrastustoiminnan sisätiloissa ja korkean tartuntariskin tiloissa ja toimintamuodoissa, ellei siinä voida noudattaa annettuja turvallisen harrastamisen periaatteita.

– Kaupunki suosittaa väestölle ja toiminnanharjoittajille aikuisten ryhmäharrastustoiminnan ja siihen osallistumisen välitöntä keskeyttämistä.

Riihimäen kaupunki nopeuttaa laskujen maksua ja myöntää tapauskohtaisesti vapautuksia vuokranmaksusta. Kaupungin suljettaviksi määräämissä kulttuuri- ja liikuntalaitoksissa vuokralaisina olevien vuokraa ei peritä ajalta, jonka tilat ovat kaupungin määräyksellä suljettuina.

Maksulykkäyksiä voidaan myöntää asiakkaille normaalin käytännön mukaisesti. Laskuista lähetetään toistaiseksi vain maksumuistutus. Perintäkirjeitä ei lähetetä. Kaupunki suosittaa tytäryhteisöille näiden linjausten käyttöä omassa toiminnassaan soveltuvin osin.

Yksinyrittäjän korona-avustuksen hakuaika on päättynyt.

Etätyöt

Riihimäen kaupungilla on voimassa vahva etätyösuositus toistaiseksi niin kauan kun maakunta on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.

Sairauspoissaolo

Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi suosittelevat alueen työnantajia hyväksymään omalla ilmoituksella työntekijän sairauspoissaolon. Sama toive koskee myös sairaan lapsen hoitoa. Riihimäki, Loppi ja Hausjärvi antavat suosituksen välttääkseen terveyspalvelujen mahdollisen ylikuormittumisen.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 4 Ei 3 Kyllä 4 Ei 3