Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Päivitetty 10.4.2020 klo 8.35

Kiinassa käynnistyi vuodenvaihteessa uuden koronaviruksen aiheuttama tartuntatautiepidemia (COVID-19). Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, suolisto-oireet ja päänsärky. Oireiden rajuus vaihtelee suuresti täysin oireettomasta tartunnasta tehohoitoa vaativaan sairauteen.

Suomen hallitus totesi 16. maaliskuuta yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Hallitus linjasi 16. maaliskuuta lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat tarkentuneet niiden julkaisun jälkeen. Tämän hetkisen tiedon mukaan ne ovat voimassa 13. toukokuuta asti.

Suomen hallitus päätti 25. maaliskuuta rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta saakka. Vapaa-ajan matkustus rajan yli ei ole sallittua. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Liikkuminen on sallittua myös viranomaistoiminnassa sekä työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi. Liikkumista ei myöskään rajoiteta, jos siihen on painava henkilökohtainen syy, kuten lapsen tapaamisoikeuden toteuttaminen tai lähiomaisen kuolema.

Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä seuraa viranomaisten tilannearvioita ja linjauksia päivittäin sekä päättää toimenpiteistä niiden mukaisesti. Kaupunki tiedottaa muutoksista verkkosivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Twitter). Pyydämme kuntalaisia seuraamaan aktiivisesti kaupungin tiedotusta aiheesta. Lisäksi perusopetuksen ja lukioiden oppilaille, opiskelijoille ja huoltajille tiedotetaan Helmin ja Wilman kautta sekä varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille sähköpostitse ja paperilla.

Koronaviruspandemiaa käsitteleville verkkosivulle on koottu toimenpiteet, joiden avulla Riihimäen kaupunki pyrkii ehkäisemään koronaviruksen leviämistä. Sivuilta löytyy ohjeita sairastuneille ja apua tarvitseville, kaikki kaupungin lähettämät koronaa koskevat tiedotteet ja linkkejä eri tahojen koronasivustoille. Tietoja päivitetään aktiivisesti. You find information in other languages at the bottom of the page.

Kun haluat tietoa viruksesta tai epäilet sairastuneesi

Mikäli sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, yleiskunnon laskua tai pitkittynyttä kuumetta. Ota yhteyttä aina ensin puhelimitse.

Riihimäen terveyskeskuksen kiireellisen hoidon yksikkö Pulssi77 on avoinna joka päivä kello 8–22. Pulssin puhelinnumero on 019 758 5600. Ilta-aikaan, öisin ja viikonloppuisin palvelee Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapu, jonka puhelinnumero on 03 629 4500. Koronaviruksen näytteenottoon saapuville henkilöille on järjestetty oma sisäänkäynti päivystysklinikan ambulanssiovien kautta.

Koronan oirearvio on mahdollista tehdä myös Omaolo-palvelussa.

Terveyskeskuksen sivuilla asiakkaita palvelee vuorokauden ympäri sähköinen asiakaspalvelija Korona-info chatbot.

Koronavirusta varten on avattu valtakunnallinen puhelinneuvonta, joka tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan numero on 029 553 5535. Puhelinneuvonnan lisäksi neuvontaa on mahdollista saada myös tekstiviestillä numerossa 050 902 0163. Tekstiviestineuvonta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

Puhelin- ja tekstiviestineuvonnasta saa uudesta koronaviruksesta yleistä tietoa, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivujen tietoihin. Neuvontanumeroista ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Neuvonta on auki arkipäivisin klo 8­–21 ja lauantaisin klo 9–15. Palvelua saa tällä hetkellä suomeksi ja mahdollisuuksien mukaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Kun tarvitset koronan vuoksi apua arkeen

Palveluohjaus

Puhelinyhteyden lisäksi palveluohjaukseen voi myös olla yhteydessä sähköpostitse.

• Palveluohjaus p. 019 758 4364, puhelinaika arkisin kello 8–18, viikonloppuisin kello 10–14, muina aikoina voi jättää viestin puhelinvastaajaan.

• sähköpostiosoite: palveluneuvonta@riihimaki.fi

Akuutti arkiapu

Palveluohjauksen lisäksi kaupungin sosiaalipalvelut on aloittanut Akuutti arkiapu -palvelun. Akuutti arkiapu on tarkoitettu lähtökohtaisesti niille kaupunkilaisille, joilla on vaikeuksia pärjätä itse tai joilla ei ole läheisapua omissa verkostoissaan. Erityisesti palvelu on tarkoitettu yli 70-vuotiaille tai kaupunkilaisille, jotka ovat karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Lisäksi palvelua voivat hyödyntää lapsiperheet ja muut kaupunkilaiset, joilla on vaikeuksia pärjätä arjessa koronavirustilanteesta johtuen. Palvelunumero palvelee arkisin kello 9–15. Muina aikoina voi olla yhteydessä sähköpostitse. Akuutti arkiapu on käytettävissä niissä arjen avun, neuvonnan ja ohjauksen tilanteissa, jotka johtuvat koronavirustilanteesta. Arkiapuun voi soittaa esimerkiksi kun tarvitsee neuvoja ja ohjausta, akuuttia kauppa- tai ruoka-apua tai kun arki alkaa ahdistaa ja kaipaa keskusteluapua.

• Akuutti arkiapu, p. 050 576 1210 (vastuuhenkilö Hannele Mäki), varanumero 019 758 4645.
• sähköpostiosoite: akuutti.arkiapu@riihimaki.fi

Riihimäen seurakunta

Riihimäen seurakunta tarjoaa sekä henkistä että aineellista tukea kaupunkilaisille. Seurakunnan diakoniatyö keskittyy tällä hetkellä kahteen asiaan: ruoka-apuun ja henkiseen ja hengelliseen tukeen. Yhteyden työntekijään saa soittamalla diakoniatyön ajanvaraukseen maanantaina ja keskiviikkona kello 12–13, p. 050 592 3553. Vaihtoehtoisesti voi jättää soittopyynnön diakoniatyöntekijöille soittamalla kirkkoherranvirastoon, p. 019 7481. Monia Riihimäen seurakunnan palveluita on saatavilla myös verkossa.

Kirkkoherranvirasto toimii normaalisti ja päivystävä pappi on tavattavissa joka arkipäivä kello 9–14. On myös mahdollista sopia erikseen soittoaika jollekin muulle papille tai työntekijälle soittamalla kirkkoherran virastoon, p. 019 7481. Lisäksi joka sunnuntai kello 11–13 Keskuskirkko on avoinna henkilökohtaiseen hiljentymiseen ja rukoukseen. Paikalla on myös pappi sielunhoitokeskustelua varten.

Älä jää yksin -puhelinpalvelu

Hyria säätiön palveluissa tuetaan ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa haavoittuvassa asemassa esimerkiksi työttömyyden, heikon kielitaidon tai terveydentilansa vuoksi. Hyria säätiö on avannut Älä jää yksin -puhelinpalvelun numeroon 020 690 752. Numerosta saa palveluneuvontaa ja ohjeita Hyrian sosiaaliohjaajilta, yksilövalmentajilta sekä etsiviltä nuorisotyön ohjaajilta. Palvelu on avoinna ma ja pe klo 10–16 ja ti–to klo 10–18. Yhteyttä voi ottaa tai palveluun voi jättää soittopyynnön myös sähköpostilla alajaayksin@hyria.fi. Lisätietoa Hyrian verkkosivuilta.

Hyria jakaa opiskelijaruokapaketteja – kotikokeille myös osaamispisteitä 

Hyria aloittaa 6.4. alkavalla viikolla maksuttomien opiskelijaruokapakettien jakamisen ammatillisen perustutkinnon ja VALMA-koulutuksen opiskelijoille. Ruokapaketteja jaetaan niille Hyrian opiskelijoille, joilla on ennen poikkeusoloja ollut oikeus maksuttomaan ruokailuun. Lue lisää Hyrian sivuilta.

Tukea tarjoavia tahoja eri tilanteisiin

Apua yrityksille poikkeustilanteessa

YritysVoimala palvelee yrittäjiä, jotka tarvitsevat apua poikkeustilanteessa selviämiseen. YritysVoimala tarjoaa nopeaa apua talous-, rahoitus- ja henkilöstökysymyksissä Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven alueella toimiville yrityksille. Päivystävä kriisipuhelin toimii arkisin kello 9–16 puh. 010 322 2500. Yritysvoimala järjestää myös yrityksille webinaareja, joissa on tarjolla tietoa rahoitusmahdollisuuksista ja yrittäjän jaksamisesta kriisitilanteessa. Lisätietoja YritysVoimalan verkkosivuilla.

Liikuntaneuvontaa puhelimitse ja sähköpostilla

Riihimäen liikuntapalveluiden terveysliikunnanohjaaja auttaa sinua liikkumaan kotioloissa. Pyydä häneltä yksilöllinen suunnitelma, jossa huomioitu sinun tilanteesi ja käytössäsi olevat välineet. Pia Mäensivu 050 576 6002, sähköposti pia.maensivu@riihimaki.fi.

What to do if you suspect having contracted the coronavirus

The symptoms of coronavirus are most often fever, cough, shortness of breath and gastrointestinal symptoms. Some people show no symptoms at all.

If your symptoms are mild, stay home. If you require treatment always contact the Medical Helpline or the local health services by phone first. You should contact the health services if your general condition worsens, you experience shortness of breath of your fever is prolonged.

You can call the Pulssi77 helpline for acute care (019 758 5600) everyday between 8AM and 10PM. During evenings, nights and weekends you can call the emergency aid at the hospital (03 629 4500).

More information in English 

Information om coronaviruset på svenska finns här

Helplines in various languages
  • Suomen mielenterveys ry Svenska, p. 09 2525 0112, måndag och onsdag 16.00 – 20.00 och tisdag, torsdag och fredag 9.00 – 13.00. English ja arabic, p. 09 2525 0113, Monday and tuesday 11 am – 3 pm, wednesday 1pm – 4pm and 5pm – 9pm and thursday 10am – 3pm. 
  • Helsingin ortodoksinen seurakunta, p. 09 85646299, ti, pe ja la klo 18 – 22,  Позвони, мывыслушаем тебя… Телефон доверия Хельсинкского православного прихода.Тел. 09 856 46 299ю По понедельникам с 18:00 до 20:00 часов. Звонок проходит анонимно и разговор конфиденциальный.

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 12 Ei 11 Kyllä 12 Ei 11