Vinkkejä selvästi parempiin kotibileisiin

Nuorillakin on aihetta ja tarvetta joskus juhlia arjen vastapainoksi. Juhlapaikkojen rajallisuus johtaa usein siihen, että juhlapaikaksi haluttaisiin oma koti. On myös tavallaan ymmärrettävää, että nuoret eivät silloin halua esimerkiksi vanhempien läsnäoloa. Nuoret eivät kuitenkaan ole vielä valmiita siihen, että heillä olisi yksin kokonaisvastuu juhlien asianmukaisesta sujumisesta.

Kuva: kotibileetKotibileissä 150 vierasta, Ilta-Sanomat 24.9.07:
”Poliisi tyhjensi asuntoa yli tunnin Espoossa. Tieto juhlista levisi messengerissä internetissä.”

Kotibileiden kutsumattomat vieraat tuomittiin sakkoihin,
Aamuposti 29.7.06:
”Viidelle kotibileiden kutsumattomalle vieraalle luettiin Riihimäen käräjäoikeudessa sakkorangaistukset. Osa tuomituista on alaikäisiä.”

Nuorisojengi riehui kotibileissä Espoossa, Iltalehti 19.9.06:
Nuorisoryhmä hyökkäsi röyhkeästi kotibileisiin Espoossa ja alkoi pahoinpidellä silmittömästi talossa olleita juhlijoita.”

Yllä kolme lehtiotsikkoa, joissa juhlat eivät menneet ihan suunnitelman mukaan. Aina ei taustalla ole alkoholi, mutta useimmiten asioiden riistäytyessä käsistä se löytyy tavalla tai toiselta taustalta. Joko niin,että juhlissa on ollut alkoholia alun perinkin tai juhliin on saapunut päihtyneitä kuokkavieraita.

Hallitsemattomat alkoholikokeilut kotibileissä voivat johtaa pahimmillaan vakaviinkin seurauksiin. Yksityiskodin sisäpuolelle ei ulkopuolisilla ole kovin helposti valtuuksia mennä ja silloin tapahtumat ovat vain ja ainoastaan nuorten tiedossa. Alkoholia nauttiessa voi juhla muuttua hallitsemattomaksi riehumiseksi. Humalassa alttius esim. seksikokeiluihin voi kasvaa ja osapuolten kunnosta riippuen voi olla hyvinkin riskialtista ja pahimmillaan täyttää jopa hyväksikäytön tai raiskauksen tunnusmerkit. Pahimmillaan liian raju alkoholinkäyttö voi johtaa jopa alkoholimyrkytykseen.

Kutsumattomat ja mahdollisesti jopa täysin tuntemattomat vieraat voivat käyttää tilanteen hyväkseen. Lehdissä on ollut uutisia joissa on kerrottu kuinka talosta on varastettu hyvinkin arvokasta omaisuutta.

Tässä muutamia vinkkejä miten vastuunjakoa vanhempien ja nuoren välillä voisi tehdä.

Juhlat omassa kodissa:

  • keskustelkaa perheessä aiheesta etukäteen
  • pohtikaa, mitä voi seurata jos juhlat karkaavat käsistä (häiriötä, ilkivaltaa, rikkomisia). Apuna voi käyttää esim. lehtiuutisia
  • luottamus puntariin –  jos nuori osoittaa osaavansa pitää sovituista asioista kiinni, hän voi pitää juhlat, ja jos juhlat menevät hyvin juhlia voi järjestää toistekin. Jos nämä asiat eivät onnistu, ei lupaa juhlien järjestämiseen ole vielä syytä antaa.
  • vakuuta nuorelle, että missä tahansa asiassa uskaltaa soittaa vanhemmille
  • teroita nuorelle, että informoi juhlista vain sinne todella haluttaville vieraille. Nuoren olisi myös hyvä korostaa kutsutuille, että kutsutut eivät puhuisi asiasta muille eteenpäin (paitsi tietenkin omille vanhemmilleen !!)
  • alkoholit kotona kunnollisten lukkojen taakse

OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 1 Kyllä 0 Ei 1