Älä hanki alkoholia alaikäiselle

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuuden teettämästä alkoholiasennetutkimuksesta uutisoitiin kesäkuun alussa. Tutkimuksen mukaan 18–74-vuotiaista suomalaisista viidesosa ostaa alkoholia alaikäisille, ja kaksi kolmesta ei näe asiassa mitään tuomittavaa. Lisäksi uutisoinnin mukaan yli 60 prosenttia on valmis tarjoamaan omassa valvonnassaan vähäisen määrän alkoholia alaikäiselle.

Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta tulos on huolestuttava. Eikö 2/3 aikuisväestöstä tiedä tai välitä alkoholin haitallisista vaikutuksista erityisesti kehittyville nuorille? Tutkimukseen tai tutkimuskysymyksiin sen tarkemmin perehtymättömänä on vaikea ottaa kantaa tutkimuksen luotettavuudesta. Olettaa kuitenkin voi, että jotain perää tuloksilla on.

Alkoholinkäyttö kaikkinensa on lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Nuoret käyttävät useammin alkoholia kuin heidän vanhempansa omassa nuoruudessaan, ja he useammin kuin heidän vanhempansa. Ehkä tietoisuus siitä, mikä on liikaa, mikä kohtuus ja miten aikuiset kantavat vastuuta omasta ja lastensa juomisesta, on hämärtynyt. Aikuisten alkoholinkäyttö on usein esimerkkinä nuorten alkoholinkäytölle ja merkittävimmät väylät, joiden kautta alaikäiset saavat alkoholinsa, ovat sisarukset, kaverit ja omat vanhemmat. Vaikka kaikissa laillisissa alkoholinvälityspisteissä tarkistettaisiin kaikkien paperit, tuollaisia alaikäisten hankintatapoja ei pystytä tukkimaan. Kyse on yleisestä asenneilmastosta.

Aivot kehittyvät ja kypsyvät vielä pitkälle aikuisiän saavuttamisen jälkeenkin, aina noin 24-vuotiaaksi asti. Pituuskasvua tapahtuu 17–19-vuotiaaksi asti. Tämänikäisillä nuorilla psyykkinen kehitys on vielä täydessä vauhdissa. Kehittymisvaiheessa olevien aivojen altistumisella alkoholille on suuremmat vaikutukset kuin aikuisiässä. Toleranssi eli sietokyvyn kasvu ja alkoholiriippuvuus kehittyvät nopeammin kuin jo kehittyneelle elimistölle. Itsenäistyvä aikuista elämäntapaa opetteleva nuori myös vasta tutustuu elämään, omaan tapaansa juhlia, pitää hauskaa, viettää vapaa-aikaa, rentoutua jne. Juuri silloin olisi hyvä opetella muita tapoja kuin alkoholi, että taidot olisivat sitten olemassa. Sanotaan, että ihminen on tapojensa orja.

Usein toistuva humalajuominen ja krapulat aiheuttavat muutoksia oppimista ja muistia säätelevillä aivoalueilla. Alkoholinkäytön varhainen aloittaminen on myös vahva ennustava tekijä alkoholiriippuvuuden kehittymisessä. Pitkällä aikavälillä nuorten varhainen alkoholinkäyttö itsessään lisää alkoholinkäyttöä ja siihen liittyviä ongelmia. Ei siis ole sama, kuinka nuorena tai kuinka paljon alkoholia käyttää.

Alkoholin välittäminen, myyminen tai ostaminen alaikäiselle on rikos. Alkoholi on täysin rinnastettavissa huumeisiin, tupakkaan ja muihin päihteisiin riippuvuutta aiheuttavana aineena. Lakien tarkoituksena on suojella lapsia ja nuoria, kun heidän oma harkintansa on vielä kehittymätöntä. Toivottavasti meidän aikuisten harkintakyky on kehittynyt lakien olettamalle tasolle. Älä välitä alkoholia alaikäiselle. Jokainen ehtii kokeilla alkoholia, vaikka odottaisi lailliseen ikään asti.

Ehkäisevä päihdetyöntekijä Helena Vuoriheimo Nuppi, Riihimäen kaupunki


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0