Haapahuhdan koulun historiaa

Tiesitkö, että…
Asutusta Haapahuhdan alueella oli jo 1700-luvulla (Karan ja Ryttylän kartanoiden torppia). Karan maille syntyivät 1780-luvun kuluessa mm. Kuulojan, Huhtimon ja Kokon torpat, sekä 1800-luvun puolella Taltee ja Tienhaara. Anttilan talonpoikaistalon alainen Juppalan torppa raivattiin 1788. Ryttylän rällssitalon alainen Haapahuhdan torppa perustettiin 1794.

Haapahuhdasta muodostettiin itsenäinen tila 1813. 1800-luvun alkuvuosikymmeninä syntyivät Uramon ja Sipusaaren torpat sekä Riihiviidan uudistila.

Timo Salmisen kirjasta ”Haapahuhdan koulu 1947-1997” voit lukea lisää mielenkiintoisia asioita,
mm. että ennen Haapahuhdan koulun perustamista alueelle yritettiin perustaa koulua yli kahden vuosikymmenen ajan! Talvi- ja jatkosodan jälkeen tuli Riihimäellekin paljon karjalaista siirtoväkeä ja syntyvyyskin pysyi korkeana pitkään.

Riihimäen kauppala vaihtoi Karan 1946 Patastenmäkeen, ja niinpä yhteinen koulunpitokin Hausjärven Karan ja Ryttylän kanssa lakkasi. Patastenmäen koulu ei kuitenkaan ratkaissut koulun puutetta kauppalan toisella laidalla.

Ensimmäiset opettajat ja koulun aloitus syksyllä 1947
Koulun johtokunta valitsi (2.vaalissa, ensimmäisen tarkastaja kumosi) Haapahuhdan koulun opettajiksi Irja ja Toivo Siitosen Lapista. Koska koulurakennus oli vielä keskeneräinen ja sota ja rakennustarpeiden puute hidastuttivat koulun valmistumista edelleenkin, aloitti Haapahuhdan koulu taipaleensa evakossa: Riihimäen vankilan salissa (mistä Pohjoisen johtokunta ehdotti tiloja vuokrattavan) opiskelivat 1. ja 3. luokka muut luokat kävivät Pohjoisella koululla. Varuskuntaakin ehdotettiin evakkopaikaksi, kunnes oma koulu valmistuisi, mutta asia jäi pöydälle.

Tällainen on tilanne keväällä 2001
Haapahuhdan koulussa on vuosiluokat 0.-6. ja oppilaita yhteensä 166. Entinen voimistelusali rakennuksen alimmassa kerroksessa on jaettu syksystä 2000 lähtien esiopetustilaksi ja ruokalaksi. Järjestely on toiminut pääosin mainiosti. Koulun liikuntahalli on n. 300 metrin päässä vankilan kupeessa! Hallin käyttö on jaettu  koulun ja vankilan kesken niin, että päivisin hallilla on pääosin koulun liikuntatunteja ja muulloin vankilan henkilökunnan tai asiakkaiden vuoroja. Järjestely on toiminut hyvin.

Haapahuhdan koululla on jälleen reilun 50 vuoden jälkeen edessään evakko koulun peruskorjauksen ajaksi. Tällä kertaa varuskunnan etukasarmin rakennus nro 1 on vahvimmin esillä ollut vaihtoehto koulun paikaksi kevään 2002 ajaksi. Toinen vaihtoehto hajauttaa luokat eri puolille kaupunkia, ei ole opettajien ja vanhempien keskuudessa ollut lainkaan mieleinen. Iloisesti odotamme niin edessä olevaa valtavaa muuttourakkaa kuin remontoituja tilojakin!

2004 talvella
Koulua käydään uudistetuissa ja uusissa tiloissa.Oppilaita on 157, seitsemällä eri asteella. Tilat ovat erittäin ihanat ja toimivat, naulakkosoppea lukuun ottamatta. Remonttia edeltävään aikaan verrattuna saamme iloita mm. sisävessoista, asiallisesta ruokasalista, uudesta näyttämöstä, uusista luokkien kiintokalusteista, sekä tekstiililuokasta, kirjastosta ja uudistetusta teknisen käsityön luokasta.
Evakkoaika varuskunnan ”Huvikummussa” on kaukainen, mutta mukava, muisto vain. Nyt samassa paikassa ovat Patastenmäen koululaiset!

2005 talvella
Haapahuhdan koulussa on 146 oppilasta esiluokasta kuudenteen.
Koulun pitkäaikainen rehtori, Vesa Kunnas, jäi eläkkeelle suoraan öisestä joulujuhlasta 22.12.2004 armeijamaasturin kyyditessä hänet ilotulituksen saattelemana kohti pappana olemisen aikaa. Uutena rehtorina aloitti hämeenlinnalainen Tomi Aaltonen, joten uusia tuulia varmaankin on tulossa.

Varuskunnan Huvikummussa ovat nyt evakossa Pohjoisen koulun oppilaat! Jukolan pikkuiset 1.-2.luokkalaiset ovat Patastenmäen koulun liikuntasalissa. Niin Pohjoisesta kuin Jukolastakin tehdään 2-sarjaisia.
Pohjoiselle varsinkin on tulossa myös uusinta tietotekniikkaa opetustiloihin.

2007 kevään päätös
Taina Mäkelä siirtyy erityisopettajaksi Uramon kouluun. Vuosia Haapahuhdassa kertyikin kunniakkaat  kymmenen. Tainan käsityöt ja luokka periytyvät uudelle juniorille, Maija Vehmakselle. Tervetuloa hommiin 🙂
Marjaana Siltala-Kaplas muuttaa Sipooseen. Manna ehti olla erityisopettajana Haapiksessa kaksi vuotta. Ville, Tomi, Kikkis, Sari, Minna ja Sirkka jatkavat opehommissa, Sari J. ja Sarkku iltiksessä ja hoidossa.

Riitta Hallikainen käväisi vuoden ajan eskarissa ja iltiksessä ja Arja Kopakkala piti paikat putsina samaisen vuoden ajan.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 4 Ei 1 Kyllä 4 Ei 1