Huilu

Huilu kuuluu maailman vanhimpiin soittimiin. Huilua kutsutaan puupuhaltimeksi, vaikka se onkin nykyään metallinen. Huilistin soittoasento on erilainen kuin muissa puhaltimissa, koska siihen puhalletaan reunasta ja sitä soitetaan tyylikkäästi poikittain. Huilun ääni on pehmeä ja kaunis ja se sopii monenlaiseen musiikkityyliin. Soittoharrastuksen voi aloittaa jo 5-6 -vuotiaana ja pienimmille on saatavilla huiluja, joiden suukappale on käyrä. Ammattihuilistin soitin on usein valmistettu hopeasta tai jopa kullasta!

Riihimäen musiikkiopistossa huilunsoiton opintokokonaisuuteen sisältyy sekä taide- että rytmimusiikkipohjainen opetus. Voimmekin tituleerata opintoja yleishuilun nimellä.

Tutustu opettajan omaan Youtube-kanavaan!

Nokkahuilu

Nokkahuilu on kätevä soitin soittoharrastuksen aloittamiseen: mahtuu pieneen tilaan eikä paina paljon. Nokkahuiluja on kolmea eri kokoa: sopraniino, sopraano ja altto, joista valitaan soittajalle sopivin. Käsien kasvaessa vaihdetaan isompaan. Eniten musiikkia on sävelletty alttonokkahuilulle. Nokkahuiluja valmistetaan muovista sekä erilaisista puista. Puksipuusta tulee keltaisia, päärynäpuusta vaaleanruskeita ja ruusupuusta tummanruskeita soittimia.

Klarinetti

Klarinettia käytetään monissa eri musiikinlajeissa johtuen sen äänestä, joka voi olla samettisen pehmeä tai räikeän terävään. Klarinetteja valmistetaan sekä puusta että muovista. Muovinen soitin onkin yleensä aloittavan soittajan valinta kevyen painonsa vuoksi. Jotta klarinetin soiton voi aloittaa, on soittajalla oltava pysyvät ylä- ja alahampaat edessä. Lisäksi käsissä tulee olla riittävästi kokoa.

Oboe

 

Oboe on orkesteriteoksissa paljon käytetty puupuhallin kauniin ja aaltoilevan äänensä myötä. Oboensoiton voi aloittaa noin 7–8-vuotiaana. Oboen suukappaletta kutsutaan rööriksi. Röörit valmistetaan itse ruokopuusta ja korkista sitomalla ja veistämällä. Röörien tekeminen opetellaan soittotuntien ohessa.

Fagotti

Fagotinsoiton opiskelun voi aloittaa fagottinolla noin 6–8-vuotiaana. Fagotti on puupuhaltimien bassosoitin. Fagotti sopii sekä soolosoittimeksi että mukaan orkestereihin. Fagotti valmistetaan puusta, sen koneisto on metallia. Vaikka soitin on pitkä, sen saa mainiosti kulkemaan mukana osissa pienessä soitinlaukussa.

Saksofoni

Saksofoni on metallirunkoinen, mutta siitä huolimatta suukappaleensa vuoksi luetaan puupuhaltimiin. Saksofoni kehittyi, kun belgialainen keksijä Adolphe Sax yhdisti yksilehtisen puupuhaltimen äänenmuodostustavan oboen kartiomaiseen putkirakenteeseen ja läppäjärjestelmään. Tästä muodostui saksofonille ominainen viehättävä sointi.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0