Piano ja pianon vapaa säestys

Piano lienee yksi helpoimmista aloitussoittimista. Pianolla pystyy soittamaan korvakuulolta pienimuotoisia tuttuja lastenlauluja ehkäpä jo ensimmäisellä pianotunnilla. Soolosoittimen lisäksi piano on yksi keskeisimmistä säestys- ja kamarimusiikkisoittimista: sillä soitetaan yhtä hyvin niin klassista, jazzia kuin rytmimusiikkiakin joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Pianonsoiton aloitusikä on yksilöllinen ajoittuen noin 5-10 ikävuoteen.

Riihimäen musiikkiopistossa annetaan sekä pianon että pianon vapaan säestyksen soittotunteja. Pianotunneilla käydään läpi perinteistä klassista pianomusiikkia ja jonkin verran rytmimusiikkia. Pianon vapaa säestys tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että pianisti säestää esimerkiksi omaa lauluaan tai jonkun toisen soittamaa tai laulamaa melodiaa. Tyylilajit keskittyvät usein rytmimusiikin ja jazzin maailmaan. Tunneilla sointuja puretaan osiin ja tutustutaan sointumerkkeihin ja erilaisiin rytmeihin.

 

Cembalo

Riihimäen musiikkiopistolla on ilo tarjota myös cembalonsoiton opetusta. Cembalo on pianon edeltäjiin kuuluva kosketinsoitin. Kuten pianossa, cembalossakin on koskettimet, joilla soitinta soitetaan. Kuitenkin tässä soittimessa, toisin kuin pianossa, koskettimet liikuttavatkin kieliä näppäävää eräänlaista plektraa, jolloin ääni muistuttaakin enemmän näppäilysoitinten tuottamaa ääntä. Cembaloa käytetään soolosoittimena, soitinyhtyeissä ja kamarimusiikissa.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0