Viulu

Viulu on jousisoitinperheen pienin ja kirkasäänisin soitin, jota soitetaan jouseksi kutsutulla puukepillä: ääni syntyy jouhien hangatessa soittimen kieliä. Orkesterissa viulu on johtava melodiasoitin. Vaikka kauniin äänen saaminen viulusta voi aluksi tuntua haastavalta, sinnikäs harjoittelu kuitenkin palkitsee. Viulussa on parhaimmillaan lumoava ääni, eikä sitä turhaan kutsuta soitinten kuningattareksi. Musiikkiopistolta voi lainata viulun, jotta pääsee aloittamaan soiton helposti. Pienimmät viulistit ovat voineet aloittaa opinnot jo niinkin nuorena kuin 3-vuotiaana. Melko yleinen aloitusikä on noin 5-6-ikävuotta.

Alttoviulu

Alttoviulu on rakenteeltaan samanlainen kuin viulu, mutta kooltaan isompi. Alttoviulun sointi on viulua tummempi ja matalampi. Äänenvärin tummempi sävy on ihastuttava. Sanotaankin, että alttoviulu on orkesterin sielu. Alttoviulunsoiton voi aloittaa noin 6–10-vuotiaana. Soitin sopii sekä soolosoittimeksi että orkesterisoittoon. Musiikkiopistolla on myös alttoviuluja lainattavaksi.

Sello

Sellon ääni on tumma ja pehmeä. Soitinta soitetaan istualtaan ja soitin tuetaan lattiaan piikkimäisellä tuella. Sello taipuu monenlaiseen musiikkin ja erilaisiin musiikkityyleihin. Voit soittaa yksin tai erilaisissa ja eri kokoisissa kokoonpanoissa ja orkestereissa. Sello on suosittu soitin klassisessa musiikissa, mutta olet voinut kuulla ja nähdä sellon viihdemusiikinkin parissa. Sellonsoiton voi aloittaa noin 7-vuotiaana.

Kontrabasso

Jousisoitinperheen bassosoitin on kontrabasso. Kontrabassoja on eri kokoisia, joten ei pidä luulla, etteikö pienikokoinenkin soittaja voisi soitinta soittaa. Aloitusikä opinnoille voi olla noin 7-ikävuotta. Kontrabassoa soitetaan jousella ja näppäillen, seisten tai istuen. Kontrabasso on vakiosoitin klassisissa orkestereissa, sitä voidaan kuulla myös jazzissa, kansanmusiikissa ja rytmimusiikkikokoonpanoissa. Basson matala ääni luo musiikkiin sykkeen.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0