Ylioppilastutkinnon sähköistyminen

Sähköinen ylioppilaskoe

Ylioppilaskokeen sähköistyminen eteni portaittain. Ensimmäiset sähköiset kokeet pidettiin syksyllä 2016, jolloin maantieto, saksa ja filosofia tehtiin sähköisesti. Kevään 2019 ylioppilaskokeissa kaikki kokeet pidettiin sähköisessä muodossa.  Sähköisessä ylioppilaskokeessa ei ole pääsyä nettiin eikä koneen omiin tiedostoihin.

Tutkinnon viralliset tiedot Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilla
https://www.ylioppilastutkinto.fi

Tietoa digitaalisesta ylioppilastutkinnosta
https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/digitaalinen-ylioppilastutkinto

 

Basic RGB

Kuva 1. Sähköisen ylioppilaskokeen aikataulu. Ylioppilastutkinto digitalisoitui asteittain syksystä 2016 ja oli kokonaan digitaalisessa muodossa keväällä 2019.

 

DIGITAALISET KOKEET

Mikä Abitti?

Abitti = ylioppilastutkintolautakunnan julkaisema, Linux-pohjainen, sähköinen koejärjestelmä. Yioppilastutkintolautakunta julkaisi Abitin ensimmäisen version tammikuussa 2015. Abitti kehittyy jatkuvasti. Opiskelija voi tehdä itselleen Abitti-USB-tikun, jolla voi kokeilla oman koneen boottausta ja tutustua sähköisen kokeen ohjelmistoihin!

Abitilla tutustut ja valmistaudut sähköiseen ylioppilaskokeeseen.  Kuka tahansa voi luoda järjestelmään tunnukset ja kokeilla Abittia!
>> Ohjeet lähinnä opettajia varten www.abitti.fi

Boottaus = Koneen käynnistäminen USB-tikulta Abitti -järjestelmään. Boottauksessa yo-kokeen DigabiOS-käyttöjärjestelmä käynnistetään UBS-tikulta niin, että kone käyttää kokeen ajan vain YTL:n käyttöjärjestelmää ilman nettiyhteyttä tai pääsyä koneella oleviin tiedostoihin.

 

Tietokoneen liitännät

Ethernet
Opiskelijan kone pitää saada kiinni kiinteään, langalliseen verkkoon. Tämän vuoksi kannettavassa koneessa tulee olla Ethernet-liitin tai liitännän mahdollistava adapteri.

USB
Opiskelijan koneessa pitää olla riittävä määrä perinteistä USB-liittimiä (tai adapteri, joilla liitännät voidaan tehdä), joihin voidaan liittää muistikku ja oheislaitteita. Kokeessa liittimiä tarvitaan Abitti-tikkua, hiirtä ja kuulokkeita varten. Hiiren ja kuulokkeiden pitää olla langalliset eikä niissä saa olla Bluetooth-yhteyttä.

WLAN
Tietokoneessa täytyy olla mahdollisuus käyttää langatonta WLAN-verkkoa, koska lukion kurssikokeet tehdään yleensä langattomasti.

Adapterit
Jos tietokoneesta puuttuu Ethernet-liitin tai USB-liittimiä on liian vähän tai langaton yhteys ei toimi, pitää hankkia adaptereita eli sovittimia ko. tarkoitukseen.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 1 Kyllä 2 Ei 1