Nuorisofoorumi Luxemburgissa
10.–13.10.2010

Neljä ranskankielen opiskelijaamme osallistui Luxemburgissa vuosittain järjestettävään nuorisofoorumiin, jonka aiheena oli Internetiin liittyen ”Public Life, Private Life”.

Luxemburgilaiset lukiot olivat kutsuneet vieraakseen opiskelijoita eri Euroopan maista. Mukana oli opiskelijoita Slovakiasta, Romaniasta, Unkarista, Virosta, Ranskasta, Englannista, Ruotsista ja Suomesta.

Ensimmäisen ruokailuhetkemme ”hostiemme” kanssa vietimme meksikolaisessa ravintolassa.

Kuva: Meksikolaisessa ravintolassa
Meksikolaisessa ravintolassa

”Forum for a Multicultural Europe 2010” alkoi virallisesti tilaisuudella Lycée de Garçons Luxembourg-lukiolta. Tilaisuudessa kaikki osallistujat yhdeksästä eri Euroopan maasta tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa ja oppilaat esittelivät kotimaitaan ja koulujaan. Lukiolta lähdettiin Luxemburgin kaupunkikierrokselle ja myöhemmin palattiin koulun orkesterin esiintymistä varten. Lähtiessämme saimme foorumin logolla varustetut t-paidat mukaamme.

Jo 18. kertaa järjestetyn foorumin aihe tänä vuonna oli ”Private life, public life”, jonka myötä luennot, ryhmätyöskentely ja keskustelut pyörivät internetin vaarojen ja mahdollisuuksien ympärillä. Muun muassa saimme kuulla, että tutkimusten mukaan eurooppalaisista nuorista suomalaiset viettivät eniten aikaa tietokoneella!

Kuva: Tilaisuus Lycée de Garcons Luxembourg -lukio
Tilaisuus Lycée de Garcons Luxembourg -lukio

Luxemburg järjesti meille jännittävän kaupunkisuunnistuskisan. Me ja luxemburgilaiset isäntämme jouduimme etsimään tärkeitä historiallisia ja kulttuurisia kohteita kuten patsaita ja monumentteja urbaanista kaupunkiympäristöstä. Jokaisessa pisteessä oli kysymys johon täytyi vastata (ranskaksi).

Alussa tahtimme oli melko hidas ja monet muut ryhmät olivat meitä reilusti edellä. Mutta onneksi ryhmämme historianero Charél osasi vastaukset ulkoa lähes kaikkiin kysymyksiin ja muutamassa tunnissa kaupunkireitti oli kahlattu läpi. Vaivannäkömme palkittiin seminaarin päätöstilaisuudessa, jossa saimme toisen sijan ja meille ojennettiin kahvimukit palkinnoksi aplodien sävyttämänä.

Kuva: Kaupunkisuunnistuskisa
Kaupunkisuunnistuskisa

Upeita näkymiä Luxemburgin kaupunkiin. Kaupunkia halkoo Alzette- ja Pétrusse –jokien muodostamat kaksi syvää laaksoa. Tästä syystä kaupunki onkin rakennettu ikään kuin kerroksittain. Tämä tekee kaupungista varsin monimutkaisen, vaikka se on pinta-alaltaan melko pieni. Luxemburgin kaupungissa on toisaalta kauniita vanhoja rakennuksia, mutta toisaalta myös upeaa modernia arkkitehtuuria, kuten modernin taiteen museo Mudam tai konserttitalo Philharmonie.

Kuva: Näkymä Luxemburgin kaupunkiin
Näkymä Luxemburgin kaupunkiin

Luxemburgin Chambre des Métiers (kauppakamari) toimi päämiljöönä paneelille ja keskusteluille. Seminaarin teemana oli verkkoturvallisuus ja paikalla oli monia asiantuntijoita mm. valtiolle työskentelevä verkkohakkeri. Tulkit käänsivät puheet englanniksi, ranskaksi ja saksaksi, mutta silti ne, jotka käyttivät em. kieliä äidinkielinään, olivat etulyöntiasemassa.

Keskusteluissa tuli paljon esiin uusia näkökulmia verkkoturvallisuudesta, joita ei ollut itse tullut ajatelleeksi. Mielikuva internetistä globaalina järjestelmänä laajeni, kun huomasi, miten paljon yhteisiä piirteitä verkkokäyttäytymisellä oli eri puolilla maailmaa.

Kuva: Chambre des Métiers paneelikeskustelupaikka
Chambre des Métiers paneelikeskustelupaikka

Ruokakulttuurit kohtaavat. Teimme yhdessä suomalaisittain lettuja, kun taas luxemburgilaiset ystävämme tarjosivat meille bouneschlupp-nimistä keittoa. Kaikki pitivät uusista makuelämyksistä ja kokkaaminen yhdessä oli todella hauskaa!

Kuva: Ruokakulttuurit kohtaavat
Ruokakulttuurit kohtaavat

Vapaa-ajallamme saimme mahdollisuuden tutustua ”hostiemme” luokkatovereihin. He ihmettelivät suomalaista koulusysteemiä siinä missä mekin ihmettelimme heidän. Peruskoulun jälkeen luxemburgilaisten lasten vanhemmat saavat päättää minkä tasoiseen kouluun lapset jatkavat. Tasoja on kolme, joista ”alin” on huonoiten pärjääville, ”keskitaso” keskitason oppilaille ja ylin taso parhaiten pärjääville.

Kuva: Tutustuminen hostiemme luokkatovereihin
Tutustuminen hostiemme luokkatovereihin

Foorumin ohjelma koostui pääasiassa ennalta määrätyissä työpajoissa työskentelystä. Päivän alussa kuulimme vaihtuvien asiantuntijoiden pitämiä luentoja liittyen foorumin aiheeseen ”Private life, public life”.

Luentojen tarkoituksena oli antaa uusia näkökulmia työpajojen työhön. Työpajoja oli kolmea eri tyyppiä: keskustelupajoja, lehdistöpaja ja luova työpaja (kuvassa). Foorumin lopuksi työpajojen tuloksista keskusteltiin yhteisesti ja niistä muodostettiin yhteinen loppupäätelmä äänestämällä.

Kuva: Luova työpaja
Luova työpaja

 

Valokuvat: Sami Pasuri

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0