Historia ja nykypäivä

Kaupungin kutomo on saanut alkunsa Riihimäen kotitalouslautakunnan toimintana. Kotitalouslautakunnan historiankirjoissa on maininta kangaspuiden vuokraamisesta kotikäyttöön vuodesta 1955 lähtien. Lokakuussa vuonna 1956 kotitalousneuvola sai tilat paloasemalta, jossa kaupunkilaiset saivat kutoa joka päivä, kunhan se ei ollut esteenä muulle toiminnalle (muille kursseille ja luennoille).

Vuonna 1965 kutomo sai erilliset tilat osoitteesta Välittäjä 7, jolloin käytössä oli viidet kangaspuut ja yhdet luomapuut. Vuonna 1975 kutomo siirtyi Peltosaareen, Otavankatu 1:n väestönsuojaan. Tuolloin käytössä oli yhdeksät kangaspuut, yhdet luomapuut sekä kaikkia kankaankudonnassa tarvittavia välineitä. Kudonnanneuvonnan tarve kasvoi ja tilaa tarvittiin lisää.

Linja-autoasemaa vastapäätä oleva, entinen elintarvikelaboratorio kunnostettiin kudontatiloiksi, jossa kutomo avasi ovensa joulukuussa 1986. Näissä samoissa tiloissa kutomo on toiminut jo yli 30 vuotta. Vuonna 1989 kotitalouslautakunta lakkautettiin ja kutomo siirtyi kansalaisopiston alaisuuteen, silloin se alkoi toimia nimellä Kaupungin kutomo.

Kutomon tehtävä

Kutomon tehtävänä on edistää alaansa kuuluvaa opetus- ja neuvontatoimintaa sekä antaa asiakkaille mahdollisuus luovaan työskentelyyn ja itsensä kehittämiseen kädentaitojen alueella. Kutomolla on vuosien aikana järjestetty useita muun muassa nuorten sekä vasta-alkajien kudontakursseja. Vuoden 2014 syksystä alkaen kurssien määrä on lisääntynyt ja suurin osa kutomon kangaspuista on kurssilaisten käytössä.

Tutustu kurssitarjontaan >>

Viidet kutomon kangaspuut ovat edelleen vapaassa käytössä, joille voit tulla kutomaan omaperäisen ja yksilöllisen tekstiilin. Puihin on rakennettu erilaisia loimia, kuten mattoja ja pyyhkeitä varten. Kudontavuoron voit varata käymällä paikanpäällä, soittamalla tai lähettämällä toiveen sähköpostilla. Kutomaan voit tulla erilaisiin vakioloimiin, joiden tiedot löytyvät täältä.

Kutomolle voit tulla luomaan omia loimia viiden euron luomapuu -vuokraa vastaan.

Kutomolla on myös kierrätyspöytä, johon voit tuoda erilaisia kudontamateriaaleja tai vanhoja lakanoita ja verhoja, joita toiset voivat käyttää matonkuteina.

Kuva: matonkuteita


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 4 Ei 0 Kyllä 4 Ei 0