Yleistietoa joukkoliikenteestä ja sen käyttämisestä

Vaihtaminen paikallisliikenteen linjalta toiselle

Vaihtoaikeesta kannattaa aina ilmoittaa ensimmäisen linjan kuljettajalle, jotta kuljettaja voi tarvittaessa varmistaa vaihdon onnistumisen. Linjat voivat joskus olla hieman myöhässä, jolloin vaihto ei välttämättä onnistu automaattisesti.

Huom! Vaihdon voi linjoista riippuen tehdä myös muualla kuin rautatieasemalla. Esim. linjalta 2 Varuskunnasta voi vaihtaa linjalle 3A Merkokseen jäämällä pois linjan 2 kyydistä Valtakadulla ja nousemalla linjan 3A kyytiin Keskuskadulla.

Kertalipun voimassaoloaika on 1 tunti ja sen aikana lipulla voi matkustaa useammallakin linjalla.

Pysähtymismerkin antaminen

Pysäkillä odottavan matkustajan pitää antaa pysähtymismerkki pysäkkiä lähestyvälle bussille, jotta kuljettaja tietää pysähtyä. Merkki kannattaa antaa ajoissa ja selvästi, pimeällä mielellään heijastinta, taskulamppua tai kännykän valoa apuna käyttäen. Merkkiä tulee näyttää siihen asti, kunnes kuljettaja laittaa vilkun päälle. Mikäli auto on vaikea tunnistaa, on varminta pysäyttää auto ja tiedustella reittiä kuljettajalta.

Matkatavarat

Matkatavaroita saa kuljettaa bussissa, mutta kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta kyytiin erityisen suurikokoisia matkatavaroita. Matkatavaroiden kuljettamisesta ei peritä maksua.

Lemmikkieläimet

Vaarattomia lemmikkieläimiä saa kuljettaa bussissa, mutta kuljettaja voi kieltäytyä ottamasta lemmikkieläintä kyytiin, jos autossa on paljon matkustajia tai muita lemmikkieläimiä. Poliisi-, opas- ja avustajakoirat saa aina tuoda bussiin. Lemmikkieläimien kuljettamisesta ei peritä maksua.

Polkupyörät, potkulaudat ym.

Taittopyörää, lasten polkupyörää tai muuta vastaavaa pienikokoista laitetta saa kuljettaa bussissa. Näiden kuljettamisesta ei peritä maksua. Suurikokoista polkupyörää tai vastaavaa ei saa kuljettaa bussissa, koska lastenvaunujen, rollaattorien ja pyörätuolien mahtuminen halutaan varmistaa.

Bussilla matkustaminen

Jotta kanssamatkustajien matka sujuisi mukavammin, on ystävällistä luovuttaa viereinen paikka käyttöön ja säilyttää laukut matkan ajan esim. lattialla tai sylissä.

Pysäkkimerkit

Keltaisella pysäkkimerkillä merkityt pysäkit ovat paikallis- ja lähiliikenteen pysäkkejä ja sinisellä merkityt kaukoliikenteen pysäkkejä.

Löytötavarat

Paikallisliikenteen autoon jääneitä tavaroita voi tiedustella Tietotuvasta.

Kiireellisissä tapauksissa (kyseessä esim. lompakko tai puhelin) voi ottaa yhteyttä suoraan Lehdon Liikenne Oy:n päivystykseen (puh. 044 294 0200; klo 7-15).

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voiko busseissa maksaa pankki-/luottokortilla?

Mistä voin kysyä bussiin unohtamaani tavaraa?

Onko bussien aikataulut sovitettu junien aikatauluihin?

Onko bussien aikataulut sovitettu koulujen alkamis- ja päättymisaikoihin?

Saako bussissa kuljettaa matkatavaroita?

Saako bussissa kuljettaa polkupyörää?

Saako bussissa kuljettaa lemmikkieläimiä?

Peritäänkö lastenvaunujen kanssa matkustavalta maksu?

Joukkoliikenteen yhdistelmäraportit

Yhdistelmäraportti 2017

Yhdistelmäraportti 2018


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 10 Kyllä 1 Ei 10