Taiteilijahaku Oravankadun kiertoliittymään on avoinna

Riihimäen kaupunki hakee kuvataiteilijaa toteuttamaan julkisen taideteoksen Oravankadun kiertoliittymään. Katso tarkemmat hakuohjeet pdf-tiedostosta:

TAITEILIJAHAKU, Oravankadun kiertoliittymä, 26.3.2020

 

Yhteiskuntataiteilijatoiminta

Yhteiskuntataiteilijatoiminta on Riihimäen kaupungin tuottama ainutlaatuinen taideasiantuntijapalvelu, jossa edistetään julkisen taiteen toteutusta osana kaavoitusta, suunnittelua ja rakentamista Riihimäellä ja Suomen kasvukäytäväalueella, Helsinki-Seinäjoki välillä. Yhteiskuntataiteilija toimii alueella usean kunnan yhteisenä taideasiantuntijana.

Helmi Remeksen lasista puhallettu Sateen synty -teos Uramon koululla, Riihimäki, 2019.

Yhteiskuntataiteilijatoiminnassa työskentelevät kuntatyöntekijät tekevät julkisen taiteen asiantuntijatyötä osana kunnissa muodostettuja taidetyöryhmiä, jotka koostuvat projektikohtaisesti eri toimialojen edustajista ja kuntapäättäjistä. Käytännön työhön kuuluu julkisen taiteen hankkeiden suunnittelua ja koordinoimista osana erilaisia kaavoitus- ja rakentamishankkeita.

Enemmän julkista taidetta!

Yhteiskuntataiteilijatoiminta on mukana luomassa laadukkaampaa, vetovoimaisempaa ja elinvoimaisempaa rakennettua ympäristöä, jossa taide on kaikkien saavutettavissa.

Työllä autetaan kuntia ja kaupunkeja toteuttamaan pysyviä ja tilapäisiä taideteoksia ja -tapahtumia rakennusten sisä- ja ulkotiloihin, puistoihin, aukioille, asemaympäristöihin, liikenneympäristöihin ja muihin julkisiin tiloihin.

Riihimäelle on yhteistyössä kulttuuripalvelujen ja kaupunkitekniikan kanssa viime vuosina hankittu mm. Ola Kalninsin muraali (2016) rautatieaseman alikulkukäytävään, Tommi Toijan Eksynyt -veistos (2018) Keskuspuiston kiertoliittymään sekä Jaakko Pernun Crossroads (2019) Kulmalan puistokadun ja Etelän viertotien kiertoliittymään. Yhteiskuntataiteilijatoiminta oli vuonna 2019 mukana edistämässä myös Uramon koulun taidehankintaa, jossa kaupunki tilasi Helmi Remeksen Sateen synty -teoksen koulurakennukseen.

Tommi Toija Eksynyt
Tommi Toijan Eksynyt-veistoksen paljastustilaisuus Keskuspuiston kiertoliittymässä lokakuussa, Riihimäki 2018.

Taideasiantuntijapalvelua yli kuntarajojen

Yhteiskuntataiteilijatoiminta räätälöi taideasiantuntijapalvelut yksilöllisesti jokaisen kunnan tai kaupungin tarpeisiin ja erityistavoitteisiin sopiviksi. Näin kunnat saavat kaavoitus- ja rakennusprosesseihinsa julkisen taiteen osaamista juuri sellaisiin hankkeisiin ja sellaiselle aikavälille kuin sitä tarvitsevat.

Kuntien välinen yhteistyö

Riihimäen kaupunki on isännöinyt Yhteiskuntataiteilijatoimintaa vuodesta 2015 alkaen. Tähän mennessä yhteistoiminnassa on ollut mukana kasvukäytävältä yhteensä 13 kaupunkia, kuntaa tai organisaatiota: Riihimäen kaupunki, Akaan kaupunki, Hämeenlinnan Eteläranta Oy, Hämeenlinnan kaupunki, Hämeenlinnan Pysäköinti Oy, Kangasalan kunta, Kangasalan Parkki oy, Linnan Kehitys Oy, Pälkäneen kunta, Sipoon kunta, Vesilahden kunta, Seinäjoen kaupunki sekä Väylävirasto.

Yhteistyöllä kunnan resursseja on mahdollista jakaa fiksummin

Usean kunnan kesken jaettu asiantuntijatyö on keskisuurille ja pienille kaupungeille kevyt tapa tuottaa palveluita ja suunnittelua asukkaittensa tarpeisiin. Riihimäen kaupunki vastaa toiminnan ylläpitämisestä, solmii yhteistyösopimukset ja välittää taideasiantuntijapalvelua muille kunnille. Toimintaan osallistuvat kunnat tai kaupungit jakavat julkisen taiteen asiantuntijoiden työn kustannukset. Näin kunnat voivat toteuttaa erityisosaamista vaativia taidehankkeita paikkakunnilla, joihin ei ole mahdollista palkata omaa työntekijää.

Julkinen taideteos
Jaakko Pernun puinen Crossroads -teos julkistettiin 7.11.2019 Riihimäellä Kulmalan puistokadun ja Etelän viertotien kulmassa.
Yhteistoimintakunnissa edistetyt taidehankkeet vuodesta 2015 alkaen:

Riihimäki:

2019 Uusien taidehankintojen koordinointi Uramon koulun uudisrakennukseen sekä Kulmalan puistokadun ja Etelän Viertotien kiertoliittymään sekä Riihimäen kaupungin julkisen taiteen toimintaperiaatteiden laatiminen.

2018 Tommi Toijan taideteoksen koordinointi Riihimäen keskustan kiertoliittymään.

2017 Arolammin eritasoliittymään sijoitettavan taideteoksen ideointi sekä hevosenhännistä tehty installaatio Lasitehtaalle.

Hämeenlinna:

2019- Julkisen taiteen koordinointi- ja kehittämistyö Asemanrannan alueelle Asemanrannan taideohjelmaan pohjautuen.

2015-2019 Kaksi asemanseutua -taidekonsepti Asemanrannan ja Iittalan seisakkeen alueille, Engelinrannan taidehankkeiden edistämistyö, Iittalan taideasema-konsepti, Asemanrannan pysäköintitalon taidehankkeen koordinointi, Asemanrannan  taideohjelma ja julkisen taiteen rahoitusmallin kehittäminen alueelle sekä Asemanrannan yleinen taidekilpailu.

Kangasala:

2018-2019 Taideteoshankintojen koordinointi Kangasalan uuteen pysäköintitaloon. Kangasalan ympäristö- ja taideohjelman laatiminen.

2015 Torialueen taideteoksien edistäminen torin yleissuunnitelman osana.

Sipoo:

2016- Nikkilässä taidetyöryhmän toimintaan osallistuminen sekä taideasiantuntijatyön kehittäminen.

Seinäjoki:

2017- Seinäjoen asemanseudun taideohjelma ja uusien julkisen taiteen rahoitusmallien käyttöönoton edistäminen Seinäjoen asemanseudulla ja keskusta-alueella.

Väylävirasto:

2017-2019 Raportti julkisen taiteen mahdollisuuksista Suomen kasvukäytäväalueen asemaympäristöissä sekä taideteospaikkojen ja -kohteiden kartoittaminen asemaympäristöissä. Taiteen sijoittaminen asemanseuduille -raportti on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa: https://www.doria.fi/handle/10024/173572

Akaa:

2017 Näkymä -ympäristötaidenäyttelyn kehittämistyö.

Pälkäne:

2015-2016 Kolme porttia -taidekonsepti Pälkäneen kuntakeskustaan.

Vesilahti:

2017 Kesolan risteysalueen taideteoshankkeen edistäminen.

 

Taide käyttöön -hanke

Yhteiskuntataiteilijatoiminnan päärahoittaja oli vuosina 2015-2018 Opetus- ja kulttuuriministeriö. Toiminta jatkuu vuosina 2018-2020 osana Taide käyttöön ESR -hanketta, päärahoittajanaan Euroopan sosiaalirahasto. Taide käyttöön -hanketta hallinnoi Teollisuustaiteen Liitto Ornamo. Muita osatoteuttajia ovat  Rakennustietosäätiö RTS, Taideyliopisto, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy ja Frei Zimmer Oy.

Riihimäen hankkeessa jatketaan vuosina 2018-2020 Yhteiskuntataiteilijatoiminnan työtä Riihimäen kaupungin lisäksi Sipoossa, Seinäjoella, Hämeenlinnassa ja Kangasalla. Taide käyttöön -hankkeella on valtakunnallinen näkyvyys ja tiedotus, jonka myötä Riihimäen kaupunki edelleen vahvistaa asiantuntijaprofiiliaan kuntien julkisen taiteen toteuttamisessa.

Lisää luettavaa:

Lue lisää Taide käyttöön -hankkeesta Taide käyttöön -sivustolta.

Raportti Yhteiskuntataiteilijatoiminnan työstä vuosilta 2015-2018: Yhteiskuntataiteilijatoiminta 2015-2018

Yhteiskuntataiteilijatoiminta osallistui vuosien 2016-2018 aikana Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Mera Konst -kehittämishankkeeseen. Seminaarien ja asiantuntijatapaamisten kautta hankkeessa jaettiin tietoa ja hyviä käytäntöjä julkisen taiteen erilaisista asiantuntijapalveluista Ruotsin ja Suomen välillä. Hankkeen loppujulkaisu: Hanaholmen_Mera_Konst_FI_final

Yhteystiedot

Jos haluat käynnistää taidehankkeen omassa kunnassasi ja olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota yhteyttä!
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@riihimaki.fi

Marjukka Korhonen
projektiasiantuntija, kuvanveistäjä
040 059 1045
Asiakassuhteet osallistujakunnissa ja kuntayhteistyössä tehtävien julkisen taiteen projektien konsultointityö.

Sonja Leppänen
projektikoordinaattori, FM
040 635 7150
Riihimäen Taide käyttöön -projektin koordinointi, viestintä, yhteydenpito sidosryhmiin, sisällöntuottaminen.

Anna Vesén
vastaava kulttuurituottaja
040 330 4701
Eteläinen Asemakatu 4, A-rappu, 2 krs

Kuvat: Sonja Leppänen ja Marjukka Korhonen

    


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 0 Ei 0 Kyllä 0 Ei 0