Riihimäen juhlavuosi

Riihimäki sai kaupunkioikeudet 61 vuotta sitten ja siksi Riihimäellä juhlitaan 11. syyskuuta. Riihimäen kuusikymmentävuotisjuhlaa ei voitu järjestää viime vuonna koronapandemian vuoksi. Siksi juhlistamme nyt vähän yli kuusikymppistä kaupunkia ja luvassa on paljon erilaista ohjelmaa sekä mukavaa tekemistä.

Riihimäki 61 vuotta

  • Vuonna 1857 tehty päätös Helsinki–Hämeenlinna-rautatien rakentamisesta oli alkusysäys Riihimäen synnylle. Riihimäki esiintyi paikannimenä ensimmäisen kerran Suomen ensimmäisen rautatien suunnitelmissa.
  • Radanrakennuksen yhteydessä yksi radan rakentamisen työasemista ja valmiin radan asemapaikoista sijoitettiin Riihimäelle. Riihimäen taajama syntyi vuonna 1862 avautuneen rautatieaseman ympärille. Riihimäen seisake oli aluksi rataosuuden hiljaisin seisake.
  • Vuonna 1922 Riihimäki erosi Hausjärvestä itsenäiseksi kauppalaksi. Kaupunki Riihimäestä tuli vuonna 1960.

 

Riihimäki-päivän juhlatapahtumia (muutokset mahdollisia)

Klo 10–17 Kylätalon avajaiset Matkakeskuksessa. Ohjelmassa trubaduuri Have Eskman, uuden nimen julkistus, neulegrafitia, toiveiden seinä sekä juhlakahvit ja mehutarjoilua.

Klo 11 & 13 Kävelykierros Riihimäen historiaan. Riihimäen stoori pähkinänkuoressa. Olitpa ensimmäistä kertaa kaupungissa tai täällä syntynyt, näyttäytyy tämä tavaton ja tavallinen pikkukaupunki maisteritason kaupunkikierroksen jälkeen täysin uudessa valossa. Oppaana kulttuurihistorioitsija Juho Haavisto. Lähdöt Rautatieasemalta.

Klo 13 Jussi Gomanin Uusi alku -taideteoksen paljastus Oravankadun kiertoliittymässä.

Klo 13.30 Jalkapallon ystävyysottelu Keskusurheilupuistossa. Mittelössä Riihimäen kaupunki ja Riihimäen Palloseuran (RiPS) taustajoukot.

Klo 14–16 Open Stage -tapahtuma. Musiikin- ja tanssintäyteinen iltapäivä Granitin aukiolla. Ilmoittaudu mukaan 8.9.2021 mennessä: info@rnt.fi

Klo 15 Edwina Goldstonen Riihimäki-muraalin esittely Taidemuseon pihalla.

Klo 16 Patrik Korhosen Maija Isola -muraalin esittely Hotelli Seurahuoneen päädyssä.

Klo 16 Vieraslaji-näyttely Jukka Jalosen puistossa. Vieraslajien torjunnasta kertomassa vs. kaupunginpuutarhuri Päivi Sundman. (Säävaraus)

Klo 17 Riihimäen uuden brändin mukaisen selfiepisteen ja koko kaupungin kohtaamispaikan paljastaminen sekä RTS-combon puistokonsertti Jukka Jalosen puistossa

Klo 18 Rakas Riksu -konsertti. Rautatietorin lavalle nousevat muun muassa Liisa Akimof, Jiri Nikkinen The Beatles Tribute band ja Jukka K.

Muista myös:

Klo 10-17 Riihimäen uimahalliin vapaa pääsy

Klo 11-17 Riihimäen taidemuseoon vapaa pääsy

Klo 10-17 Suomen Lasimuseoon vapaa pääsy

Klo 10-17 Suomen Metsästysmuseoon vapaa pääsy

Klo 10-16 Työväentalomuseoon vapaa pääsy

Työväentalomuseon perusnäyttelyn lomassa jatkaa osa edelliskesän näyttelystä ”Rata – Risteys – Riihimäki”. Rautatieteeman ympärille kootun näyttelyn aihe sopii tänä vuonna vietettävään Euroopan rautateiden teemavuoteen, jossa tuodaan esiin rautateitä ja junaliikennettä turvallisena ja kestävänä tapana liikkua. Se juhlistaa myös viimevuotista Pietarin radan 150-vuotispäivää ja Riihimäen 60-vuotista kaupunkina oloa. Näyttely kertoo Riihimäen kehittymisestä radan risteykseen ja risteysasemana olosta aiheutuneista tapahtumista jotka vaikuttivat Riihimäen historiaan ja kehitykseen. Venäläisen varuskunnan tulo, sisällissodan aika, suomalaisen varuskunnan perustaminen, talvi- ja jatkosodan aika, kaikissa näissä tapahtumissa on taustalla ollut rautatiet ja risteysasemana olo.

 

Huom!!

Perjantaina 10.9.2021 Nuorten Etkot kello 17–22 Monarilla. Esiintyjinä mm. Soittavat Sonnit, Clockwork, Beyond Autumn ja Costee. Paikalla myös Rytmirekka ja Walk in -graffitityöpaja.

 

 

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 9 Ei 3 Kyllä 9 Ei 3