Riihimäen juhlavuosi

Riihimäellä juhlitaan vuonna 2020 kahdesta syystä: on kulunut 60 vuotta siitä, kun Riihimäki sai kaupunkioikeudet, ja Riihimäki–Pietari-rata täyttää 150 vuotta.

Tietoa juhlavuoden tapahtumista löydät tältä sivulta ja päivitämme sitä mukaa, kun saamme lisätietoa toimijoilta. Muistathan siis ilmoittaa oman tapahtumasi meille: minttu.seppo (at) riihimaki.fi. Muista ilmoittaa myös tapahtumasi kaupungin tapahtumakalenteriin ja lisää kategoriaksi ”Riihimäen juhlavuosi”.

Riihimäki–Pietari-rata 150 vuotta
  • Helsingin ja Riihimäen välinen rata avattiin liikenteelle vuonna 1862. Riihimäen asema on siitä lähtien toiminut liikennepaikkana.
  • Riihimäki–Lahti-radan rakentaminen aina Pietariin asti aloitettiin vuonna 1867. Rataosuus rakentui nopeasti ja edullisesti. Se valmistui kokonaisuudessaan Pietariin asti 11. syyskuutta 1870.
  • Riihimäen ja Pietarin rataosuus oli järjestyksessä toinen Suomeen rakennettu leveäraiteinen rata.
  • Riihimäki–Pietari-rata oli heti valmistuttuaan merkittävä liikenneväylä, joka yhdisti toisiinsa Suomen ja Venäjän silloisen pääkaupungin Pietarin.
  • Rataosuuden pituus on nykyisin 385 kilometriä.
  • Rataosuutta on kutsuttu myös Nälkäradaksi ja Luuradaksi. Nimitykset liittyvät siihen, että suurten nälkävuosien aikaan rakennetun radan töissä kuoli yhden vuoden aikana noin 20 prosenttia radan työväestä.
  • Väylävirasto remontoi vuonna 2019 Riihimäen henkilöratapihaa. Asemalle rakennettiin remontin yhteydessä korkeat laiturit ja uusi hissi. Aseman vanhat hissit, laiturikatokset, valaistus ja laiturinäytöt uusittiin. Myös ratapihan raiteisto ja sata vuotta vanha Vantaanjoen ratasilta on uusittu.
Riihimäki 60 vuotta
  • Vuonna 1857 tehty päätös Helsinki–Hämeenlinna-rautatien rakentamisesta oli alkusysäys Riihimäen synnylle. Riihimäki esiintyi paikannimenä ensimmäisen kerran Suomen ensimmäisen rautatien suunnitelmissa.
  • Radanrakennuksen yhteydessä yksi radan rakentamisen työasemista ja valmiin radan asemapaikoista sijoitettiin Riihimäelle. Riihimäen taajama syntyi vuonna 1862 avautuneen rautatieaseman ympärille. Riihimäen seisake oli aluksi rataosuuden hiljaisin seisake.
  • Vuonna 1922 Riihimäki erosi Hausjärvestä itsenäiseksi kauppalaksi. Kaupunki Riihimäestä tuli vuonna 1960.

 

Juhlavuoden tapahtumia:

Riihimäen rautatieasema saa juhlavalaistuksen Pietarin radan juhlavuoden kunniaksi

Riihimäki–Pietari-rata täyttää tänä vuonna 150 vuotta. Riihimäen kaupunki juhlistaa historiallista tapahtumaa valaisemalla Riihimäen asemarakennuksen tehostevärein. Rakennuksen kaupungin puoleinen julkisivu saa näyttävän, syksyn väreissä hehkuvan valaistuksen. Valot syttyvät asemalla Riihimäki-päivänä 11. syyskuuta kello 20.00 ja ne valaisevat asemaa pimeän ajan aina aamuun kello 6.00 asti. Seinä valaistaan syyskuun loppuun asti.

Riihimäeltä Pietariin kulkevan radan rakentamisen aloitti keisari Aleksanteri II määräys joulukuussa 1867. Rataa avattiin liikenteelle yksi osa kerrallaan: ensin Riihimäki–Lahti, sitten Viipuri–Pietari ja lopulta koko yhteys. Koko rata saatiin matkustajien käyttöön keisarin nimipäivänä 11.9.1870. Tästä merkkipäivästä on peruja myös vuosittain juhlittava Riihimäki-päivä.

Riihimäki–Pietari-radan rikkaasta historiasta löytyy lisätietoa Väyläviraston sivuilla:
Helsinki-Pietari-rata 150 vuotta: Keisarin käskystä ja piristykseksi kaupankäyntiin
Helsinki-Pietari-rata 150 vuotta: Sisällissodan taistelutantereesta arvokkaaksi liikenneväyläksi

Riihimäen taidemuseo

26.3.2020 Riihimäen taidemuseo 25-vuotta.

13.6.-31.12.2020 Riihimäen rakennustaidetta -näyttely

11.9.2020 Riihimäkipäivä,  vapaa pääsy

Riihimäen taidemuseon museokaupassa vaihtelevasti Riihimäki-aiheisia tai riihimäkeläisten tekijöiden tuotteita.

Riihimäki-Seura

Riihimäki-Seura täyttää tänä vuonna 85 vuotta. Tarjolla on mm. Perinteinen köydenveto Riihimäki – ja Hyvinkää-seuran välillä. Se toteutetaan Vaiveron myllytilalla Hyvinkäällä sunnuntaina 7.6.2020.

Torstaikävelyt, torstaitarinat ja retket: Vuonna 2020 Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään Suomessa teemalla Kasvun paikat. Pääajankohta on 7.-13.9.2020. Myös tulossa Riihimäki – Seura 85-vee juhlakävely.

Torstai-tarinat kirjastolla.

RIIHIMÄKI 60 VUOTTA KAUPUNKINA / 150 VUOTTA RISTEYSASEMANA – JUHLAVUOSI

Riihimäen tarina / Riihimäki-filmi / Kino-Sampo: Peruskartoitus, digitointi ja filmeillä esiintyvien henkilöitten tunnistustyö alkoi vuoden 2018 aikana. Riihimäen tarinan käsikirjoitus ja aineiston leikkaus tapahtui vuoden 2019 aikana ja uusi Riihimäki-filmi on valmis tammikuussa 2020, kun Riihimäki viettää kaupungiksi tulon 60-vuotisjuhlia. Riihimäki-Seuralta on vahva edustus toimikunnassa.

Riihimäen kaupunginmuseon, lasten ja nuorten taidekoulun ja nuorisotoimen kanssa tehtiin Kuva kuvasta – valokuvanäyttely Riihimäki-Seuran vanhoista kilpailukuvista idealla Mitä kuva kertoo? Mitä ajatuksia kuva herättää? Millainen kuvan paikka on nyt? Kävijöitä pyydettiin vanhojen valokuvien inspiroimina ottamaan uusia kuvia, jotka sijoitettiin näyttelyyn vanhan kuvan ympärille. Tavoitteena oli vuorovaikutteisuus; vanhan ja uuden limittyminen ja nykyajan dokumentointi.

Tästä valokuvanäyttelystä jatketaan yhteistyötä rekonstruoimalla kaupunginmuseolla oleva iso valokuvataulu Hämeenkadulta nykyaikaan. Aktivoidaan kaupunkilaisia tapahtumaan sekä osallistujiksi että seuraajiksi aamuyöllä esim. Museoitten yö-tapahtuman yhteydessä tai vaihtoehtoisesti otetaan kuva samasta paikasta kesällä aamuyöllä ja tehdään kuva kuvakäsittelyllä moderniksi. Valmiit kuvat tulevat esille esim. kaupunginmuseoon tai Hämeenkadun jonkin tyhjän liikehuoneiston ikkunaan.

Kaupunginmuseo

15.1.-26.4.2020                           Riksu kaupunkina 60 vuotta

16.5.-30.12.2020                         Riihimäen rautatieasema

10.6.-30.9.2020                           Heikki-veturi Pietari Vanhalan silmin –valokuvanäyttely

12.7.2020                                    Nostalgiapiknik

Suomen lasimuseo

14.3.2020 klo 15
Artist Talk: EGS kertoo omasta taiteilijanurastaan.
Sisäänpääsy museon pääsylipulla.
4.4.2020 klo 15
Writing Stories With Three Letters – Art and Graffiti by EGS –kirjan julkaisutilaisuus. Tobias Barenthin Lindbladin toimittamassa kirjassa hän ja EGS käyvät keskusteluin läpi taiteilijuuteen, nykytaiteeseen, instituutioihin ja luovuuteen liittyviä kysymyksiä. Tapahtuman sisäänpääsy museon pääsylipulla.
18.4.2020 klo 14
Lasismi Live –tapahtuma Lasismi-lasistudiolla, jossa on mahdollista seurata EGSin ja Lasismin lasinpuhaltajien yhteistyötä.

8.5.–23.8.2020
ILMIÖIDEN KAUNEUS – GUNNEL NYMAN JA DORA JUNG
LASIA JA TEKSTIILIÄ

Samuli Parosen seura

Seura julkistaa kaupungin juhlavuotena kokoomateoksen edesmenneistä riihimäkeläisistä kulttuurivaikuttajista. Julkaisupäivä ilmoitetaan myöhemmin.

Musiikkiopisto

Syyskausi 2020

28.8.2020                             Tapahtumien yö
29.8.2020                             Ulkoilmakonsertti: klassista, rautalankaa, rockia, back to sixties, balladeja. Yhteistyö Riksu 66:n kanssa
21.-25.9.2020                       Avoimet ovet
1.10.2020                             Iltasoitto
7.10.2020                             Iltasoitto
5.-9.10.2020                         Kaveriviikko
5.11.2020                             Iltasoitto
24.11.2020                           Iltasoitto
2.12.2020                             Iltasoitto
8.12.2020                             Suomalaisen musiikin iltasoitto
13.12.                                  Kauneimmat joululaulut
18.12.                                  Soiva Joulutalo

Riihimäen Nuorisoteatteri

Riihimäen lyhyt historia

Riihimäen rikas rakennusperintö

Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt – julkaisu kokoaa yksiin kansiin Riihimäen rakennetun kulttuuriympäristön kohokohdat eri vuosikymmeniltä, ja tuo esille niihin liittyvät arvot muun muassa maankäytön suunnittelua varten. Luettelossa Riihimäen merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä on peräti 271 rakennuskohdetta, jotka on esitelty aluekokonaisuuksittain ja teemoittain. Osa näistä kohteista muodostaa valtakunnallisissa ja maakunnallisissa inventoinneissa nimettyjä arvokkaita aluekokonaisuuksia. Lisäksi mukana on Riihimäen paikallisesti arvokkaat kulttuuriympäristöt. Julkaisun tavoitteena on ollut tunnistaa ja kuvata riihimäkeläisen kulttuuriympäristön arvot ja ominaispiirteet ja samalla se myös juhlistaa Riihimäen juhlavuotta 2020, jolloin on kulunut 60 vuotta siitä, kun Riihimäki sai kaupunkioikeudet. Lisäksi Riihimäen kehityksen kannalta merkittävä liikenneyhteys, Riihimäki–Pietari-rata täyttää 150 vuotta. Riihimäen asema tärkeänä rautateiden risteyskaupunkina näkyykin vahvasti kaupungin rakennetussa ympäristössä.

Riihimäen rakennetut kulttuuriympäristöt -selvitys on saatavilla pdf-tiedostona kaupungin verkkosivuilla, jonne on koottu aiheeseen liittyvää tietoa laajemminkin.

Julkaisua voi myös ostaa Riihimäen kaupungin Tietotuvasta (os. Eteläinen Asemakatu 2). Tietutuvassa julkaisun hinta on 20,72 euroa (sis. alv 10 %).

 

 

 

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 3 Ei 3 Kyllä 3 Ei 3