Kirkot

(ks. kuvagalleria sivun lopusta)

Keskuskirkko

Riihimäen keskustassa sijaitseva Keskuskirkko on valmistunut v. 1905 ja siellä on istumapaikkoja 630. Alkuperäiset piirustukset laati arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä. Kirkko rakennettiin paikallisen kannatussyhdistyksen toimesta. Varoja kerättiin muun muassa arpajaisilla ja myyjäisillä. Rautatiehallitus tuki merkittävällä tavalla rakennustyötä.

Jo ennen Riihimäen seurakunnan perustamista kannatusyhdistys lahjoitti kirkon myöhemmin perustettavalle seurakunnalle. Kun seurakunta v. 1922 aloitti toimintansa, oli sillä alusta alkaen oma kirkko. Vuosina 1927, 1952 ja 1978 on Keskuskirkossa suoritettu peruskorjaus. Lue lisää >>

Lisätietoja

Riihimäen seurakunnan verkkosivut
Riihimäen keskuskirkko
Hämeenkatu 5, 11100 Riihimäki
p. 050 591 7096

Kappelikirkko

Hirsimäen kaupunginosassa sijaitseva Kappelikirkko on valmistunut 1956 ja siellä on 350 istumapaikkaa. Kirkon on suunnitellut arkkitehti Lauri Heinänen. Alttariseinälle on laudoituksin rakennettu katosta lattiaan ja seinästä toiseen ulottuva risti. Se kertoo Jumalan rakkauden laajuudesta. Hautausmaan yhteydessä sijaitseva Kappelikirkko palvelee seurakuntaa sekä kirkkona että siunauskappelina. Lue lisää >>

Lisätietoja

Riihimäen seurakunnan verkkosivut
Kappelikirkko
Kolehmaisenkatu 26, 11100 Riihimäki
p. 050 591 7095

Varuskuntakirkko

Riihimäen varuskunnan arkkitehtuurisesti tyylikkäimpiä rakennuksia on kasarmialueen keskellä sijaitseva Varuskuntakirkko. Kirkko on valmistunut vuonna 1913 venäläisen varuskunnan ortodoksiseksi sotilaskirkoksi. Kirkko vihittiin Kristuksen kirkastumisen kirkoksi. Punatiilinen kirkko on rakennettu 1880-luvulta olevien tyyppipiirustusten mukaan ja se edustaa ns. tsaarinajan kasarmityyliä. Esimerkiksi Kouvolassa on vastaavilla piirustuksilla rakennettu kirkko.

Suomen itsenäistyttyä kirkko jäi valtion omistukseen. Kirkon tornit purettiin, sisusta tuhottiin ja ikonit hävisivät. Valtio myi kirkonkellot. Vain kolme pienintä kello jäi myymättä ja ne ovat nyt käytössä. Kirkko oli vuosikymmeniä varuskunnan varastona. Puolustusministeriö vuokrasi 1950-luvun lopulla kirkon Riihimäen seurakunnalle korjausta ja kunnossapitoa vastaan. Kirkko korjattiin arkkitehti Kalevi Väyrysen suunnitelmien mukaisesti suurelta osin talkootyönä. Kirkon vihki piispa E.G. Gulin vuonna 1960 palvelemaan varuskuntaa ja seurakuntaa.

Kirkkoon valmistui vuonna 1993 urkurakentamo Veikko Virtasen 8-äänikertaiset urut. Kirkon erinomainen akustiikka on tehnyt siitä erittäin suositun konsertti- ja äänityskirkon. istumapaikkoja on 410. Kirkko sijaitsee varuskunnan alueella

Kirkon seinässä oleva reliefi

Eversti Feodor Znamenskin pronssinen reliefi varuskuntakirkon pohjoisseinässä. Riihimäen varuskunnan ensimmäisen päällikön tiedettiin toivoneen, että hänet haudattaisiin Riihimäelle. On arveltu, että hänen hautansa olisi kirkon pohjoissivun ovesta etuoikealla pysäköintipaikan kulmassa ison kuusen lähellä. Varmaa on, että siinä on sijainnut rautaisilla ketjuilla ja nurkkakivillä aidattu hauta. Hauta haittasi 1940-luvulla alueelle sahattavaksi tuotujen tukkien varastointia, minkä vuoksi aitaus purettiin ja romutettiin.

Reliefin on suunnitellut taiteilija Jyrki Sailo, ja sen on lahjoittanut varuskunnalle Riihimäen kaupunki. Reliefi paljastettiin 11.9.1967. Reliefin kipsikopiota säilytetään varuskunnan upseerikerholla. (Riihimäen varuskunnan historia, Jari Lehtoväre)

Lisätietoja

Riihimäen seurakunnan verkkosivut
Varuskuntakirkko
Tykkikentäntie 7, 11310 Riihimäki

Riihimäen Kotikirkko

Riihimäen Kotikirkko on Riihimäen helluntaiseurakunnan kirkkorakennus Koivistonmäen kaupunginosassa osoitteessa Koivistonkatu 5. Rakennus on paikallisen helluntaiseurakunnan toimintakeskus, jossa jumalanpalvelusten lisäksi pidetään myös useimmat muut seurakunnan tilaisuudet.

Puurakenteinen kirkkorakennus valmistui vuonna 1960, ja vihkiäisjuhla oli 10.4.1960. Kirkko rakennettiin pääosin ammattitaitoisin talkoovoimin. Suunnittelusta ja työnjohdosta vastasi Teuvo Jokisalo. Rakennus edusti valmistuttuaan helluntaiseurakunnissa aikakaudellaan yleisesti käytettyä kirkkorakennusarkkitehtuuria. Lue lisää >>

Lisätietoja

Riihimäen kotikirkon verkkosivut
Koivistonkatu 5, 11100 Riihimäki
p. 045 269 7710 (pastori)

Kuvagalleria

(klikkaamalla kuvaa, pääset koko galleriaan)

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 5 Ei 1 Kyllä 5 Ei 1