Opiskelu ja työnhaku

Opiskelu

Riihimäen aikuislukio järjestää maahanmuuttajille suomenkielistä peruskoulu- ja lukio-opetusta. Siellä voi opiskella iltaisin suomen kieltä perus-, keski- ja lukiotason kursseilla.

Riihimäen kansalaisopistossa voi opiskella iltaisin esimerkiksi suomen kieltä, tietotekniikkaa ja käytännön taitoja.

Hyria on koulu, joka järjestää opetusta nuorille, aikuisille ja maahanmuuttajille. Hyrialla on toimipisteitä Hyvinkäällä ja Riihimäellä.

Riihimäen alueella toimii kaksi ammattikorkeakoulua:

Työnhakeminen

Aloita työn hakeminen ilmoittautumalla Työ- ja elinkeinotoimistoon eli TE-toimistoon. Ilmoittautumalla työttömäksi työnhakijaksi sinulle voidaan tehdä kotoutumissuunnitelma. TE-toimiston internet-sivuilla voit hakea avoimia työpaikkoja ja kursseja.

Riihimäen kaupungin työllisyyspalvelut voivat auttaa työllistymisessä.

Maahanmuuttajien työllistymisessä auttaa myös Riihimäen seutukunnan työvoiman palvelukeskus.

Tutkinnon rinnastaminen

Kun maahanmuuttajalla on kotimaastaan korkeakoulututkinto, hän voi hakea tutkinnon rinnastamista Suomessa. Siitä saa lisätietoa Opetushallituksen sivulta www.oph.fi. Tutkintotodistukset pitää ensin kääntää suomeksi tai englanniksi virallisella kääntäjällä.

Työn tekeminen

Ennen työn aloittamista teet työnantajan kanssa kirjallisen työsopimuksen, jossa sovitaan palkka, työaika ja muut asiat. Työpaikka voi olla jatkuva tai määräaikainen, osa-aikatyö tai kokoaikatyö. Palkka maksetaan pankkiin, joten sinun on avattava pankkitili.

Työnantaja ottaa suoraan palkasta veron (ennakonpidätys) ja muita maksuja. Kun aloitat työn, sinun täytyy antaa työnantajalle verokortti. Verokortin saat verotoimistosta.

Työntekijän kannattaa liittyä myös ammattiliittoon. Ammattiliitto maksaa työttömälle ansiopäivärahaa ja valvoo työntekijän etuja. Selvitä mikä on oman alasi ammattiliitto.

Ansiopäivärahaa voit saada myös kuulumalla vain työttömyyskassaan. Silloin ei saa ammattiliiton muita palveluita.

Oma yritys

Suomessa kuka tahansa voi perustaa oman yrityksen. On tärkeää, että suunnittelet yrityksen toiminnan hyvin ennen yrityksen perustamista. Pyydä ilmaista neuvontaa Uusyrityskeskuksesta. TE-toimistosta voit hakea starttirahaa yrityksen perustamiseen.

Työsuojelupiiri

Työsuojelupiiri neuvoo, jos sinulla on ongelmia työoloissa tai työsuhteeseen liittyvissä asioissa.

 


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 3 Kyllä 1 Ei 3