Riihimäen puistoja
Atsaleapuisto
Riihimäen Vahteristossa Uhkolansuolla oleva Atsaleapuisto on alkujaan Helsingin yliopiston ja Riihimäen kaupungin vuonna 2011 perustama puistoatsaleakenttä. Alueelle on istutettu noin 200 atsaleaa ja tavoitteena on ollut löytää Suomessa menestyviä lajikkeita.
Puiston pensaat ovat peräisin 1990-luvun alussa aloitetuista risteytyksistä. Risteytysten jälkeläisistä parhaimmistoa istutettiin Vahteriston suopohjaiseen metsään. Muita koepaikkakuntia ovat Salo, Jyväskylä, Helsingin Viikki ja Kuopio.
Atsaleoja käydään edelleen yliopiston toimesta havannoimassa, joten alueella tulee kulkea varovaisesti: pensaiden lähellä ei tule kävellä ja edes kuivia oksia ei saa taittaa.
Puistoatsalean kukinta-aika on noin kolme viikkoa. Vahteristossa atsaleat kukkivat kesäkuun alkupuolella, yleensä noin juhannukseen saakka. Paikalle pääsee Uhkolan ulkoilualueen parkkipaikalta, josta puistoon on matkaa noin 300 metriä ulkoilureittiä pitkin.
Katso Atsaleapuiston sijainti kartalla
Jukka Jalosen puisto
Jukka Jalosen puisto, joka tunnettiin aiemmin Keskuspuistona, sijaitsee Valtakadun, Pohjoisen Rautatienkadun ja Kauppakadun välisellä alueella. Puisto nimettiin Jukka Jalosen puistoksi syksyllä 2019. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti riihimäkeläisen Jalosen johdolla maailmanmestaruuden keväällä 2019, ja kaupunki halusi puiston nimeämisellä kunnioittaa Jalosen saavutuksia jääkiekkomaailmassa.
Puisto uudistettiin syksyllä 2018, jolloin lampea kiertävät aidat poistettin ja veden äärellä oleminen mahdollistettiin. Puistossa on erittäin suosittu lasten leikkipaikka, piknikpöytä ja avointa nurmialuetta. Lammen saareen johtavat askelkivet ja kesäkaudella lammessa on suihkulähde.
Äänimaisemateos
Puiston virallisissa nimiäisissä helmikuussa 2020 paljastettiin äänimaisemateos. Teos koostuu kaiuttimesta, josta kuuluu jääkiekko-ottelun tiivistävä äänimaisema, ja kullalla kaiverretusta kiekosta, joka muistuttaa huippuvalmentajan saavutuksista. Äänimaiseman ovat suunnitelleet muotoilija Paula Susitaival ja äänisuunnittelija Teemu Korpipää.
Katso Jukka Jalosen puiston sijainti kartalla.
Kastanjapuisto
Kastanjapuisto on suosittu piknikpuisto aivan Atomi- ja Neutroni-kauppakeskusten tuntumassa Eteläisen Asemakadun ja Kulmalan Puistokadun kulmauksessa. Katso Kastanjapuiston sijainti kartalla.
Kirjastonpuisto
Kirjastonpuisto sijaitsee Riihimäen kirjaston edustalla Kauppakadun ja -kujan välissä. Puiston uudistuksessa vuonna 2020 kirjaston edusta avattiin aukioksi puistoon. Aukiolla on runsaasti istuskelupaikkoja ja perennaistutukset ilahduttavat kulkijoita läpi vuoden. Puiston valaistus on elämyksellinen. Kirjaston kelloseinään on projisoitu pelkistetty fraktuurakirjasin K-kirjain, joka symboloi kirjastoa, kulttuuria, kieltä ja kansaa. Tasatunnein pimeällä puisto ”herää eloon”. Katso Kirjastonpuiston sijainti kartalla.
Elämysteos
Kirjastonpuiston elämysteos on koettavissa joka päivä auringon laskettua aina tasatunnein helmikuun loppuun asti. Iltaisin viimeinen näytös on kello 21.00. Teos koostuu valosta ja äänestä. ”Lähetys” kertoo viestinnän historian luolaihmisen puheesta langattomaan digitaaliviestintään. Elämysteoksen suunnittelija Esa Horttanainen on tuonut puistoon ihmisen merkittävimmät tavat viestiä.
Lounaspuisto
Kirjaston koilispuolelle oleva Lounaspuisto on monipuolinen keskustapuisto, joka nimensä mukaisesti on hyvä piknikpaikka. Vuoden 2020 uudistuksessa Lounaspuistoon rakennettiin toiminta-aukio, jossa on pingispöytä ja tilaa pelata esimerkiksi petankkia. Lisäksi osassa kivetyn oleskelutilan pöytiä on pelilauta. Kirjaston liikuntavälilainaamosta voi lainata pelaamiseen pingismailat ja pallon, shakki– tai tamminappulat, mölkyn tai petankkipelin. Katso Lounaspuiston sijainti kartalla.
Kolmiopuisto
Kolmiopuisto sijaitsee Hämeenkadun ja Valtakadun risteyksessä. Puistossa on kesäkautena suihkulähde. Katso Kolmiopuiston sijainti kartalla.
Messupuisto
Messupuisto sijaitsee Suomen lasimuseon ja Suomen metsästysmuseon vieressä Tehtaankadun pohjoispäässä. Alueella aloitettiin 90-luvulla pihamessujen järjestäminen ja siltä ajalta näyttelypuistossa on kaksi lampea, istutuksia sekä erilaisia pinnoiteratkaisuja. 2000- luvulla alue toimi Riihimäki Rock -tapahtuman näyttämönä ja nykyään puistossa järjestetään mm. Rauta ja Petrooli -tapahtumaa. Puiston pohjoisosassa sijaitsee leikkipuisto. Katso Messupuiston sijainti kartalla.

Perhospuisto
Riihimäen Perhospuisto sijaitsee Juppalan kaupunginosassa Untolantiehen, Paavolantiehen ja Petsamonkatuun rajoittuvalla puistoalueella (Linjapuisto) lähellä Riihimäen ravirataa. Puiston tarkoituksena on mahdollistaa Suomen päivä- ja yöperhosten katselu vapaasti niittymäisessä maisemassa, johon liittyy oleellisesti lasten leikkipaikka. Puistoon on istutettu luonnon niittykasvien lisäksi koristekasveja, joissa perhoset viihtyvät.
Puiston pinta-ala on noin 2,5 ha ja se liittyy läheisesti noin 20 ha:n puisto- ja omakotialueeseen. Yleisimpiä päiväperhoslajeja on tavattu noin 20 eri lajia. Näyttävimmät perhoset, muun muassa neito-, ohdake- ja amiraaliperho, tavataan puistossa loppukesästä. Mutta alkukesästäkin puistossa riittää katseltavaa. Lisäksi voi vaikka kuunnella heinäsirkkojen konserttia.
Alueella on opastaulu, joka kertoo perhosten elämästä. Etenkin kyseisenä aikana ajankohtaiset perhoslajit on esitetty värikuvien kera.
Katso Perhospuiston sijainti kartalla.
Rautatienpuisto
Rautatienpuisto on Riihimäen vanhin puisto, sen rakentuminen alkoi 1850-luvulla. Se sijaitsee rautatieaseman ja ydinkeskustan välissä. Puisto on miellyttävä, rauhallinen keidas vanhoine puuistutuksineen ja asuintaloineen. Puistossa sijaitsee Riihimäen kaupunginmuseo. Alueen länsireunaa hallitsee Riihimäen keskuskirkko. Katso Rautatienpuiston sijainti kartalla.

Urheilupuisto
Urheilupuiston koivikko on kuuluisa kauneudestaan. Alueella on komea vesitorni, jonka ylätasanteella on kesäisin avoinna näköalaravintola. Uimala, uimahalli, urheilutalo sekä yleisurheilu- ja jalkapallokentät löytyvät puistoalueelta. Puisto on myös Kansainvälisten Erämessujen pitopaikka. Katso Urheilupuiston sijainti kartalla.
