Rajapintapalvelut

Rajapintapalvelulla tarkoitetaan sähköistä palvelua paikkatietoaineistojen siirtämiseksi järjestelmästä toiseen. Rajapintapalvelun avulla on mahdollista saada ajantasaista aineistoa suoraan tiedon tuottajalta.

Aineistot ovat helposti erilaisten GIS-sovellusten ulottuvilla, eikä niitä tarvitse hankkia itselle eikä huolehtia säilyttämisestä ja päivittämisestä.

WMS-rajapintapalvelu

Web Map-rajapintapalvelu (WMS) on katselupalvelu, jonka avulla toisella palvelimella paikkatietoaineistoa voidaan katsella karttakuvina.  Toistaiseksi kaupungin aineistoa on tarjolla wms-rajapintapalvelun kautta opaskartan, kantakartta, ortokuvien ajantasakaavan ja maaomaisuuden osalta.

Palvelun ja aineistojen metatiedot löytyvät Paikkatietohakemistosta hakusanalla Riihimäki.

WMS-rajapintapalvelun käytöstä ei toistaiseksi peritä maksua eikä palvelu vaadi tunnistautumista. Palvelussa olevat aineistot ovat vapaasti käytettävissä viranomais- ja yksityiskäyttöön, kaupallinen käyttö sopimuksen mukaan. Aineistot Paikkatietohakemistossa.

Riihimäen WMS-palvelu löytyy osoitteesta: https://kartta.riihimaki.fi/teklaogcweb/wms.ashx (vaatii GIS-sovelluksen).

WFS-rajapintapalvelu

WFS-palvelu julkaistaan myöhemmin.

Käyttö

Rajapintapalveluiden käyttö edellyttää, että käytössä on rajapintoja tukeva paikkatieto-ohjelmisto.  Lataa tästä ilmainen QGIS-ohjelmisto. Ohjelmalla on esimerkiksi tehty tulostettavat karttatuotteet.


OLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 2 Ei 0 Kyllä 2 Ei 0