Koulut

Päivitettyä tietoa ruokapakettien jakelun järjestämisestä Riihimäellä

Tämä viesti on lähetetty huoltajille Helmissä 9.huhtikuuta. 

Riihimäen kaupunki tarjoaa kotihoidossa oleville esikoululaisille ja etäopetuksessa oleville peruskoululaisille koululounaan noudettavana ruokapakettina. Tällä päätöksellä kaupunki haluaa vähentää perheiden sekä talouspaineita että kuormittumista poikkeuksellisena aikana. Ruokapaketit on tarkoitettu taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleville riihimäkeläisperheille. Jokainen perhe harkitsee itse oman tarpeensa ruokapaketeille.

Riihimäen kaupunki haluaa huolehtia siitä, että ne, jotka ruokapaketteja eniten tarvitsevat, sen myös saavat. Koronapandemian vuoksi Riihimäelläkin on perheitä, jotka elävät monin eri tavoin haastavissa tilanteissa. Pandemian seurauksena monia on lomautettu, työttömyyspäivärahojen saanti on venynyt ja yrittäjiltä on hävinnyt asiakkaita. Nämä kaikki ovat yksittäisiä esimerkkejä siitä, millaisia haasteita riihimäkeläisperheetkin ovat joutuneet tai joutuvat kohtaamaan. Todellisuus on luonnollisesti vielä paljon monimuotoisempi. Ihmisten syyt ruokapaketin haulle ovat erilaisia, eikä kaupunki näe tarvetta niitä tarkemmin arvioida. Jokainen perhe arvioi tilanteensa ja ruokapaketin tarpeensa itse.

Koululaisten ruokapaketit

Perhe voi noutaa ruokapaketin kerran viikossa. Etäopetuksessa olevien oppilaiden ruokapaketit sisältävät valmiita aterioita, joita koululaisen on helppo itsenäisesti lämmittää mikrossa. Paketin sisältö vaihtelee viikoittain. Valmiiden aterioiden lisäksi kassissa on maitoa ja vihanneksia. Näkkileipäpaketti löytyy jatkossa aina joka toisesta ruokakassista ja ensi viikolla jaettavassa paketissa on margariinia, jonka on tarkoitettu riittävän kuukaudeksi.

Ensimmäinen ruokapaketti sisältää nämä ruoat: kermainen kanakastike ja riisi, lihapyörykät, lounassalaatti, keitto, näkkileipä, margariini, rasvaton maito, tuorekurkku ja porkkanoita. Viikon 16 ruokakassin lihapyörykät ja lounassalaatti ovat tarkoitettu kahden päivän lounaaksi. Ateriat ovat laktoosittomia. Ennen ruokailua kannattaa tarkastaa pakkauksen kyljestä tuoteseloste, mikäli koululaisella on allergioita tai rajoitteita. Tuotepakkauksista löytyvät myös ohjeet ruokien lämmittämiseen mikroaaltouunissa.

Ruokapaketin tilaus

Muissa suomalaiskunnissa ruokapakettien tarve on vaihdellut huomattavasti viikoittain. Joinakin viikkoina ruokapaketit eivät ole riittäneet, joinakin viikkoina paketteja on jäänyt runsaasti yli. Tämän vuoksi Riihimäen kaupunki kysyy ruokapaketin tarpeesta viikoittain. Tavoitteena on ruokahävikin minimointi.

Kaupungin on tehtävä tilaukset elintarviketoimittajille vähintään 10 päivää ennen tavaran toimittamista. Tästä syystä huoltajien täytyy ilmoittaa ruokapaketin tarpeesta 1,5 viikkoa ennen jakopäivää.

Ruokapaketin noutamista koskevat ohjeet

  1. Kysely ruokapaketin tarpeesta on Helmessä avoinna joka viikko perjantaista sunnuntaihin. Kysely avautuu perjantaisin kello 15 mennessä ja on auki sunnuntaina kello 24. Esimerkiksi huoltajan, joka ilmoittaa ruokapaketin tarpeesta viikolla 18, on vastattava kyselyyn Helmessä viimeistään viikon 16 sunnuntaina (19.4.). Ilmoittautumisajan jälkeen ilmoittautuneille ei ole mahdollisuutta toimittaa ruokapakettia. Linkki kyselyyn löytyy Helmen etusivulta.
  2. Ruokapaketti on tarjolla kotihoidossa oleville esikoululaisille ja etäopetuksessa oleville peruskoululaisille. Esiopetukseen ja lähiopetukseen osallistuvat oppilaat saavat lounaan esiopetuspaikassa ja koululla. Lisäksi lukiolaisilla on mahdollisuus osallistua koululounaalle päivittäin erillistä ilmoittautumista vastaan. Lukiolaiset voivat ilmoittaa koululounaan tarpeesta rehtorille Wilma-viestillä, jolloin he saavat tarvittavat ohjeet ruokailuajankohdasta ja -paikasta.
  3. Ruokapaketteja jaetaan vain niissä kouluissa, joissa tällä hetkellä tarjotaan lähiopetusta. Aterioille ei ole kotiinkuljetusta. Ruokapaketin hakupaikka määräytyy esiopetusikäisen esikoulun tai oppilaan lähikoulun perusteella (ohjeessa myöhemmin listaus hakupaikoista ja -ajoista). Ruokapakettien jakamisen organisoinnista johtuvista syistä hakupaikka ei aina ole oppilaan lähikoulu.
  4. Tilatut ruokapaketit jaetaan joko keskiviikkona tai perjantaina. Ensimmäisen ruokapaketin jakopäivä on oppilaasta riippuen joko keskiviikko 15.4. tai perjantai 17.4.2020. Perjantain 1.5. haku on vapun vuoksi torstaina 30.4.
  5. Ruokapakettien hakupaikat ja -ajat:

Haapahuhdan koulun pääsisäänkäynti

– hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

Jukolan koulun pääsisäänkäynti (sisäpiha)

– Jukolan ja Patastenmäen koulujen esioppilaat, 1.-2. luokat: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– 3.-5. luokat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

Lasitehtaan koulun pääsisäänkäynti (sisäpiha)

– Lasitehtaan koulun esioppilaat, 1.-5. luokat, YPR: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– Herajoen koulun esioppilaat, 1.-5. luokat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

Eteläisen koulun pääsisäänkäynti

– Junailijankadun ja Piikinmäen esioppilaat, Eteläisen koulun 1.-2. luokat: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– Eteläisen koulun 3.-5. luokat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

Peltosaaren koulun pääsisäänkäynti

– Peltosaaren koulun esioppilaat ja 1.-5. luokat: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– Harjunrinteen koulun oppilaat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

Pohjoisen koulun Karankadun puoleinen sisäänkäynti

– Pohjoisen koulun ja Uunilinnun päiväkodin esioppilaat, 1.-2. luokat: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– Pohjoisen koulun 3.-5. luokat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

Uramon koulun pääsisäänkäynti

– Uramon koulun esioppilaat, 1.-2. luokat: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– Uramon koulun 3.-5. luokat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

Uramon koulun lastauslaituri

– Karan koulun oppilaat: hakupäivä keskiviikkoisin klo 13–16

– Pohjolanrinteen koulun oppilaat: hakupäivä perjantaisin klo 13–16

  1. Ruokapaketin noutaa mieluiten huoltaja, mutta sen voi noutaa myös muu aikuinen (esimerkiksi sukulainen, ystävä, naapuri tai luokkakaverin huoltaja). Ruokapaketti luovutetaan oppilaan nimeä vastaan. Yksi aikuinen voi hakea useamman lapsen ruoat.
  2. Viime kädessä myös oppilas voi hakea ruokapaketin. Oppilaan turvallisuuden kannalta on kuitenkin toivottavaa, että lapset pysyvät mahdollisimman paljon kotona ja etäopetuksessa. Myös noutomatkan turvallisuudesta on huolehdittava, mikäli oppilas noutaa ruokapaketin. Koulukuljetus ei ole voimassa etäopetuksessa oleville.
  3. Mikäli annettu aika ei mitenkään sovi, huoltaja voi olla yhteydessä oppilaan koulun rehtoriin. Erikseen sovittaessa haku onnistuu hakupäivänä klo 16–17.
  4. Noutopaikka on koulun pihalla, ulkona. Muistattehan, että noudettaessa on pidettävä vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin, noutopaikalle ei saa tulla sairaana ja noutopaikalta on poistuttava välittömästi. Mikäli kokoontumisesta annettuja ohjeita ei noudateta, viranomainen voi keskeyttää toiminnan poikkeusolojen kokoontumisrajoitteiden vastaisena. Noutopaikalla voi olla paljon ihmisiä ja on vielä mahdotonta sanoa, miten kauan jonotus kestää.
  5. Jatkossa noutopaikkoja voidaan keskittää ja noutoaikoja porrastaa, jos se näyttää tarkoituksenmukaiselta. Muutenkin lounaan jakelua kehitetään sitä mukaa, kun uusia haasteita ilmenee. Muutoksista ilmoitetaan Helmessä.

Kaikkien tulee edelleen muistaa, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, esimerkiksi kun henkilö yskii tai aivastaa. Olennainen leviämistä estävä toimenpide on ihmisten välisten kontaktien välttäminen. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että epidemian räjähdysmäistä leviämistä saataisiin hillittyä.

Kaupungin kotisivuille on koottu kysymyksiä ja vastauksia ruokapaketeista ja kouluruokailusta poikkeustilanteessa. Lue lisää osoitteessa

https://www.riihimaki.fi/palvelut/terveydenhuolto/koronavirus/kysymyksia-ja-vastauksia/

Esa Santakallio

Sivistysjohtaja

Riihimäen kaupunkiOLIKO SISÄLLÖSTÄ APUA?

Kyllä 1 Ei 0 Kyllä 1 Ei 0

Kommentit on suljettu.